Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване В класацията не влиза нито

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване В класацията не влиза нито
Коментари Харесай

Производители и търговци на зърно с най-голям ръст на приходите в селското стопанство


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
В класацията не влиза нито едно сдружение, което се занимава с производството и преработката на плодове и зеленчуци. Приходите на производителите и търговците на зърнени култури са нарастнали най-вече в бранша на селското стопанство през миналата година. Това не е изненада на фона на структурата на бранша през последните години – по-малък брой компании, отглеждащи зърнени култури, получават най-големия дял от европейските аграрни дотации, което изкривява в забележителна степен пазара. В допълнение към това реколтите през последните години са положителни, а облагите на фирмите нарастват. В класацията на " Капитал " на 30-те най-динамични компании в бранша за 2018 година, изготвяна съгласно растежа на приходите, седем са търговци на зърнени култури, а осем – производители на зърно.

Постъпленията на влезлите в подреждането са нарастнали с внушителните 52% през предходната година и са достигнали 2.24 милиарда лева Измерено през приходите, превъзходството на търговците и производителите на зърнени култури е още по-видимо – на тях се падат 60% от общите доходи през 2018 година на фирмите в топ 30. Значително по-скромно е наличието на производители на птици и прасета – единствено по две компании, а в подреждането няма нито едно сдружение, което се занимава с производството и преработката на плодове и зеленчуци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Водачите

Лидер е " Сидс ойл грейн ", която регистрира нарастване на приходите от съвсем 600% до 61.2 млн. лева Тя предлага предпазване на зърно и отдаване на силози чартърен. Фирмата разполага с бази в Добрич, Вълчи дол и Две могили. От началото на 2018 година тя е благосъстоятелност на записаната в Кипър " Сага меритайм лимитед ". Създадена през 2010 година от записаната в Швейцария " Рисойл " и в средата на предходната година е преименувана на " Рисойл Европа ", което подсказва, че има връзка сред " Сага меритайм " и " Рисойл ". От своя страна " Рисойл " е благосъстоятелност на украинския жител Александър Дмитриевич Минов. Чрез " Рисойл " Минов държи 48.9% в " Бисер олива ", част от групата " Градус " – благосъстоятелност на братята Иван и Лука Ангелови.

С растеж на приходите от 400% подгласник на водача е шуменската компания " Норд табак ", която се занимава с култивиране и търговия с тютюн. Дружеството е осъществило доходи от близо 15 млн. лева през 2018 година То е основано през 2011 година, когато " Норд табак – Никотиана " АД е преобразувано на две сдружения - " Норд табак " и " Никотиана лийф ". В момента компанията е благосъстоятелност на записаната в Кипър " Ормекс трейдинг лимитед " и се ръководи от Николай Тончев, който е прочут още с това, че е основател и мотор на плана за създаване на " Индустриален парк Шумен ".

Челната тройка се добавя от производителя на зърно и маслодайни семена " Агрикорн остарял ". Приходите на сдружението от Търговище, благосъстоятелност на Яна Христова, са се нараснали с 325% и са били съвсем 12 млн. лева през предходната година.

Най-големите

Компаниите с най-големи доходи в класацията са " Каргил " и " Олива ", които са едни от най-мощните в земеделския бранш. Най-много приходи за миналата година има българското сдружение на американската група Cargill – те са нарастнали със сериозните 55% и са надхвърлили 617 млн. лева Освен комерсиалната си активност " Каргил България " има в страната един от най-големите центрове за изнесени услуги на интернационалната група. Поделението в София обслужва действия на холдинга в Европа, Близкия изток и Африка в областта на финансите, превоза и логистиката, стратегическото доставяне и доставките, както и в ръководството на човешки запаси.
В доклада на компанията се оповестява, че през стопанската 2016 година тя е направила 9% от износа на зърно от България, а през 2017 година - 10%. Увеличаването на количествата дружно с растежа в цените са довели до този висок скок на приходите. Един от най-големите производители на олио в страната - " Олива ", е осъществил доходи от 560.5 млн. лева през 2018 година, което е нарастване от 32%. Компанията има маслодобивни фабрики в Кнежа и в Полски Тръмбеш и е благосъстоятелност на Ангел Георгиев. Георгиев също по този начин има и " Билдком " ЕООД, която прави търговия на едро със зърно и фураж. През предходната година " Олива " продължи построяването на новата си мощ край с. Разделна до пристанище Варна-запад. Инвестицията в третия маслодобивен цех на сдружението е 40 млн. евро, от които 31 млн. евро са корпоративен заем он Европейската капиталова банка по проекта " Юнкер " (или Европейския фонд за стратегически инвестиции).

Третата компания с най-големи доходи в класацията е " Топаз трейд ", която е благосъстоятелност на алкохолния необут Миню Стайков – той държи " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", в която е съсредоточено производството на алкохол. През предходната година Стайков беше арестуван и упрекнат за проведена незаконна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и незаконно произвеждане на цигари. " Топаз трейд " е нараснала приходите си с съвсем 64% до 170 млн. лева
Затвърждаване на тренда

Част от фирмите постоянно попадат в класацията с максимален растеж на приходите. Една от тях е старозагорската група " Аякс " - през тази година попада в подреждането с едно от петте си сдружения - " Аякс 1 ", което е на осмо място. Приходите на компанията съвсем са се удвоили за една година – от 28.5 млн. на 52.3 млн. лева Тя се занимава с развъждане на прасета и оперира свинекомплекса в село Пъстрен и този край Добрич. Групата има също по този начин свинекомплекса в село Боздуганово, фуражен цех, верига фирмени магазини и охранителна компания, която следи за сигурността на обектите от структурата. По всяка възможност чумата по свинете ще се отрази на групата. В края на юли шефът " Бизнес развиване " в " Аякс " Венцислав Славов дефинира обстановката като много сериозна. Групата е вторият максимален производител на свинско месо в страната, като отглежда 120 хиляди животни.

" Агрия груп холдинг " има две сдружения в класацията, които се показват непрекъснато - " Корн трейд " и " Кристера агро ". " Корн трейд " е експортното сдружение на групата и през него минава стоковият експорт, главно на зърнени култури. " Кристера агро ", която оперира в Североизточна България, пък е от най-големите зърнопроизводители в страната. " Агроном I холдинг " от Добрич също резервира положителното си развиване. Компанията е еднолична благосъстоятелност на Тодор Губатов и се занимава с произвеждане и търговия на семена. Тя основава лични сортове пшеница и работи главно за българския пазар.

Сред водещите динамични компании е и бизнесът на едноличния търговец Светлин Илчовски, който е огромен арендатор и се занимава със зърнодобив и развъждане на маслодайни семена в района на Кнежа. Той към този момент в продължение на няколко години е измежду най-бързо разрастващите се в сектора. През предходната година приходите му са нарастнали с 35.6% до 15.25 млн. лева

Светлин Илчовски не трябва да се бърка със Светослав Илчовски, който през 2012 година сътвори скандал, като упрекна тогавашния народен представител от ГЕРБ Димитър Аврамов в изнудване. Двамата са представители на една фамилия, която ръководи огромна част от земите в района, като и двамата са регистрирани като еднолични търговци, само че бизнесът на Светослав е неведнъж по-голям.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР