Както бе решено преди два месеца, с началото на предстоящия

...
Както бе решено преди два месеца, с началото на предстоящия
Коментари Харесай

Новите финансови правила на УЕФА са в полза на богатите клубове

Както бе решено преди два месеца, с началото на идния сезон УЕФА вкарва нови финансови правила. Те влизат на мястото на финансовия феърплей, въведен преди 11 години с концепцията да обезпечи непоклатимост в европейския футбол.

" Първите финансови правила на УЕФА изпълниха първичната си цел. Помогнаха да увеличим финансите в европейския футбол и донесоха смяна в ръководството на клубовете ", сподели президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Новият набор от правила е много комплициран и увъртян, но сме се постарали да ги обобщим на наличен и разбираем език. Е, в последна сметка става ясно, че разликата сред богати и небогати няма да намалее, а е по-вероятно да се усили още повече. Ето и главните положения:

⚡️ Вече ще се приказва за " Правила за финансова резистентност ". И това не е инцидентно - самата УЕФА признава, че досегашният " Финансов феърплей " по този начин и не е повлиял в цялостна мяра върху честността на играта, само че и новите правила няма да съумеят:  " Конкурентният дисбаланс не може да се в профил единствено с финансов правилник. Този проблем би трябвало да се взема решение в комплекс с други ограничения. Точно по тази причина променихме названието. " Феърплей "  бе (погрешно) изтълкувано като основаване на равни условия ", разяснява шефът в УЕФА Андреа Траверсо.

⚡️ Сега се вкарва оптималната финансова загуба в границите на тригодишен интервал в размер на 90 млн. евро, вместо 30 млн., както бе преди този момент. Формално лимитът е единствено подсилен - до 60 млн. евро, в случай че притежателят на акционерния капитал на клуба покрие разликата, надвишаваща 5 млн. евро (това устройва сносно богатите арабски босове на ПСЖ и " Манчестър Сити " ). Но ако клубът е в положително финансово положение, му се позволява да е на минус от още 30 млн. евро за три години.

Има едно добавено изискване и то е, че в този момент в разноските към този момент ще се регистрират и средствата за инфраструктура, юношески и женски футбол. Преди те не влизаха в докладите.

⚡️ УЕФА няма да глоби по никакъв метод за задължения (дори и милиардни като на " Барселона ", " Челси " и " Тотнъм " през 2021-ва), в случай че няма просрочени отговорности към кредитори. И това е, макар че новите правила насърчават вложенията на притежателите в акционерен капитал, а не в заеми за клуба (като заеми например оформяха дадените пари на " Левски " Тодор Батков и Васил Божков).

⚡️ Главният нов аршин е въведеният таван на разноските. На клубовете към този момент ще е позволено да харчат единствено за заплати, прехвърляния и комисиони на мениджъри единствено до 70% от приходите си (плюс приходите от продажби на играчи). Това предписание се отнася до участниците в евротурнирите със заплатна ведомост над 30 млн. евро. При това УЕФА " схваща, че на топклубовете ще е необикновено тежко да се впишат в този предел ", по тази причина таванът ще бъде въведен последователно - 90% от приходите в сезон 2023/24, 80% през 2024/25 и 70% през 2025/26. В раздела " заплати " ще попадат единствено разноските за мъжкия тим на клуба, за треньорите, както и бонусите и разнообразните обезщетения при уволняване. Като предписание това перо е към 90% от общия фонд за заплати в топклубовете.

Впрочем таванът от 70% съществуваше и при финансовия феърплей, само че надвишаването му бе единствено съображение за спомагателна проверка и не водеше незабавно до наказване.

Освен това в този момент трансферните разноски ще се регистрират не едновременно, а с обезценка - т.е. ще се разпределят за целия период на контракта на футболиста. Например - при състезател, платен за 100 млн. евро с договор за 5 години, в доклада ще се включват по 20 млн. годишно. А ако играчът бъде продаден след година за 90 млн., клубът ще е на плюс 10 млн. евро пред УЕФА за въпросната година (формулата е 90 - (100-20) = 10).  При това продажбата на играча ще попадне мигновено във ведомостта и една такава договорка може значително да поправи положението на клуба съгласно критериите на УЕФА.

⚡️ Проблемът с несъответствието на данъчните законодателства в другите страни не е решен. Затова френските клубове, с техните по-големи налози (сравнено със страните от Топ 5 лигите), ще продължат да страдат.

⚡️ Санкциите за неспазване на 70-процентния таван на разноските ще зависят от сериозността на нарушаването и от величината на надвишението в 4-годишен интервал. Например - за до 10% над лимита санкцията е сред 10 и 25% от сумата над тавана, а при повече от 30% от горната страна тя към този момент нараства на 75-100% от преразходите.

 

Ако новите правила вече бяха в действие?

Към момента има точни данни единствено за сезон 2020/21, който се организира по време на пандемията от COVID-19. Затова се регистрира, че комерсиалните доходи на клубовете понижиха доста, а в същото време разноските за заплати и прехвърляния си останаха същите. И въпреки всичко, в случай че новите правила бяха в действие за 2020/21:

⚡️ Само два от топклубовете щяха да са под тавана от 70% - " Байерн " (63%) и " Реал " (65%)

⚡️ Три щяха да превишат 100% от своите доходи - " Барселона " (109%), " Интер " (104%) и ПСЖ (102%)

⚡️  " Арсенал " и " Челси " щяха да са надвишили 90% от приходите

⚡️  " Манчестър Юн ", " Милан " и " Ювентус " - над 80%

⚡️  " Атлетико ", " Манчестър С ", " Ливърпул ", " Борусия " (Д) и " Тотнъм " - над 70%

⚡️ А в случай че се прегледа последният пълен сезон преди пандемията - 2018/19, тогава единствено 4 топклуба щяха да са с разноски над 70% от приходите си: " Милан "  (99%), " Челси "  (85%), " Ювентус "  (72%) и " Манчестър Сити "  (71%).

На този таван много въздейства сумата по контракта за вътрешните ТВ права. Например клубовете от британската Премиър лийг през сезон 2020/21 харчиха за заплати и трансфери 80% от приходите си (заради големите суми от ТВ права, които получават). Същевременно тези в Испания - 84%, в Италия - 92%, а във Франция - 102%. Най-добрия междинен индикатор през миналия сезон имаше немската Бундеслига - 68%, т.е. тя към този момент е подготвена за новите " Правила за финансова резистентност ".

 

Бездната сред богати и небогати ще зейне още повече

Това може да се илюстрира с един образец: ако новите правила действаха през сезон 2018/19, шестте най-богати клуба в Англия щяха да могат да си разрешат колосални суми за прехвърляния и заплати ( " Манчестър Юн " - 457 млн. евро, " Ливърпул " - 405, " Манчестър Сити " - 404, " Челси " - 355, " Тотнъм " - 330, и " Арсенал " - 285). Същевременно останалите са на голяма отдалеченост - най-близо би бил " Лестър " със 166 млн., до момента в който последният по този индикатор е " Хъдърсфилд " с 88 млн.

Освен това би трябвало да не забравяме, че казусът с оценяването на спонсорските покупко-продажби към този момент не е решен. По-рано клубове като " Манчестър Сити " и ПСЖ се възползваха от този факт и правеха рекламни контракти с фирмите на притежателите си по свръхзавишени цени, което на процедура бе заобикаляне на финансовия феърплей. Сега, по новите правила, УЕФА сякаш би трябвало да ревизира всяка трансакция, само че това звучи много неубедително на фона на хилядите, даже десетки хиляди сходни покупко-продажби в цяла Европа.

Така че в последна сметка новите финансови правила няма да съкратят разликата сред богати и небогати. Само ще спасят топклубовете от дълбоки задължения и неразумни трансферни разноски. За да ги създадат още по-богати...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР