Как така американските санкции изведнъж обърнаха нещата на 180 градуса? Аналитичната

...
Как така американските санкции изведнъж обърнаха нещата на 180 градуса?
Аналитичната
Коментари Харесай

Аналитиците на TrendForce: Китай съвсем скоро ще стане монополист в производството на полупроводници

Как по този начин американските наказания внезапно обърнаха нещата на 180 градуса?

Аналитичната компания TrendForce предвижда, че индустриалният потенциал на китайските полупроводници ще се удвои през идващите 5-7 години. Това може да докара до пренасищане на пазара и да сътвори компликации за задграничните производители.

Въпреки че предходната година вносът на полупроводници за Китай е намалял с 10,8%, Пекин се стреми да усили вътрешното произвеждане, с цел да понижи своята взаимозависимост от задграничните чипове. По този метод политиката на Вашингтон за ограничение на софтуерния прогрес на Китай посредством търговски ограничавания може в напълно близко бъдеще да обърне тези старания против самите Съединени американски щати.

Понастоящем Китай разполага с 44 заводи за произвеждане на полупроводникови пластини, от които 25 създават 12-инчови пластини, 15 – 8-инчови, а други 4 – 6-инчови. TrendForce твърди, че страната ще построи още 22 заводи, 15 от които ще създават 12-инчови пластини.

Тези нови заводи ще се съсредоточат върху производството на чипове, употребяващи остарели индустриални процеси (обикновено 28 nm и нагоре), които към момента необятно се употребяват в производството на чипове за потребителската електроника и автомобилната промишленост.

Анализаторите означават, че към 60% от планувания спомагателен индустриален потенциал може да бъде пуснат в употреба през идващите 3 години. Освен това TrendForce предвижда, че делът на Китай в международния индустриален потенциал за по-старите индустриални процеси ще се усили от 29% на 33% до 2027 година Това може да докара до свръхпредлагане на полупроводници на международния пазар и до началото на ценова война.

В дълготраен проект производителите на полупроводници от други страни могат да понижат пренасищането на пазара и личните си загуби, като се откажат от производството на сходни остарели чипове и преминат към по-печеливши артикули. Това обаче непосредствено значи, че Китай ще се трансформира в монополист в производството на тези чипове.

Клиентите няма да имат различен избор, с изключение на да купуват китайски артикули, макар съществуващите опасения за тяхната сигурност заради външната политика на страната. Ричард Гордън, някогашен вицепрезидент на отдел „ Полупроводници “ в Gartner, също изрази опасенията си от бъдещата взаимозависимост от китайските снабдители заради неустойчивостта на снабдяването.

Вестник Global Times, който се смята за орган на Китайската комунистическа партия, съобщи, че до 2025 година Китай може да реализира 70% самодостатъчност в производството на чипове. Той означи напредъка на Китай в производството на чипове на ниско равнище и намаляването на софтуерното закъснение от западните производители при по-напредналите артикули като NAND flash и DRAM.

„ Недоброжелателната война с чиповете на Вашингтон ще увеличи степента на автономия на Китай в производството на микросхеми, ще насърчи самостоятелните нововъведения и ще укрепи позициите му в региона на полупроводниците “, приключва Global Times.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР