Как стана така, че цялата машина за сигурност на най-могъщата

...
Как стана така, че цялата машина за сигурност на най-могъщата
Коментари Харесай

Когато медиите са по-бързи от ФБР. Случаят с изтеклите документи от Пентагона

Как стана по този начин, че цялата машина за сигурност на най-могъщата страна в света беше изпреварена от медиите при разкриването на индивида, който изнесе топ секретни документи от Пентагона?

Преди дни 21-годишният гвардеец Джак Тейшейра беше хванат от управляващите в дома му в Норт Дайтън, щата Масачузетс. Часове преди ареста обаче медиите към този момент знаеха кой е той.

Защо ФБР го арестува, едвам откакто публицистите го разпознаха? Дали следователите са желали да го следят и да видят какви контакти има и са блъснали, когато обвиненият е изглеждал оголен?

Или просто са били по-бавни от " ловците " от редакциите на New York Times и Washington Post? Тези въпроси задава Петер Бургард, сътрудник на " Зюдойдче Цайтунт " във Вашингтон, който напомня хронологията на събитията.

Когато ФБР идва, репортерите на New York Times към този момент имат готово изявление с майката на Джак.

Жената удостоверява, че синът ѝ е член на Националната въздушна армия и преди малко е завършил нощно дежурство във военновъздушната база в близкия Кейп Код. Пак от нея публицистите схващат, че през последните няколко дни младият мъж е сменил телефонния си номер.

Джак Т. евентуално е подозирал, че предвид на интернационалното неспокойствие към разкритата от него информация от Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ, освен публицистите, само че и управляващите към този момент са по следите му. В края на краищата става въпрос за извънредно поверителни документи за войната в Украйна, за Китай или за това по какъв начин Съединени американски щати разузнават партньорски страни.

Хроникьорите на New York Times виждат по какъв начин Джак Тейшейра идва с червен пикап, а доведеният му татко отхвърля поканите им за диалог с думите: „ Ако нещата продължат по този начин, той ще има потребност от юрист. Сигурен съм, че ФБР скоро ще е тук. "

Оказва се прав. Не след дълго всички ние по света към този момент гледахме фотоси и видеоклипове на чиновниците на службите в цялостно бойно снаряжение, които арестуваха млад мъж по червени бермуди. От една страна интервенцията наподобява много огромна предвид на не изключително плашещия обвинен. От друга обаче, този специфичен отряд евентуално е знаел, че католикът Джак Т. освен харесва военни игри в интернет, само че също по този начин има и оръжия.

По време на ареста му, младият мъж чете книга. Очевидно към този момент е бил изчел всичко изписано за него в New York Times и Washington Post, които въпреки да не го загатваха поименно, добре описваха цялото му онлайн наличие в публикациите си от предходните дни.

Те знаеха за канала Thug Shaker Central в платформата Discord, в която консуматори разискват оръжия и видеоигри.

Известно им беше потребителското име на Джак - " OG ", както и че първите течове на информация потеглят оттова.

От New York Times виждат приключването на данни на 5 април, когато в съветски канал в Telegram се появява фотографски материал, обвързван с войната в Украйна.

Разследващият портал Bellingcat се включва в следствието на New York Times. Така се открива, че първите изтекли документи са от профила на OG и че са оповестени в платформата Discord при започване на март или даже по-рано.

Екип от проверяващи публицисти интервюира анонимни почитатели на Джак Тейшейра и схваща, че желанията на младия боен са били " да покаже същинската война ", споделя " Зюддойче Цайтунг ".

Общото сред потребителите в канала в Discord e, че играят игри с виртуални войни, вършат свободно расистки мнения и споделят любовта си към оръжията. Имиджът на Джак в тази виртуална среда, където доминират младежи, е като на някаква комбинация от съвременен геймър и Джейсън Борн от " Самоличността на Борн ", написа Washington Post.

Журналистите събират доказателства за гвардееца дни наред. New York Times написа, че той и няколко негови родственици служат в армията, че родителите му са се разделили преди време, че е непосредствен със сестра си и е почитател на " Бостън Селтикс ", както и че има две кучета.

Световните медии не разкриват самоличността му посредством почитателите му в Discord - те въпреки всичко не го предават. Снимките на Джак го издават и по особено шарката на една маса, която участва и в персоналните му фотоси, и в тези със секретните документи.

Когато документите, които младият мъж си мисли, че популяризира единствено в стеснен кръг, внезапно добиват гласност в много по-големи конгреси и малко преди New York Times да заяви за приключването на секретни файлове за първи път, консуматор от общността на OG споделя, че Джак е изглеждал обезверен, „ което е извънредно за него “, написа Washington Post като цитира геймъра.

" Той сподели, че нещо се е случило и се молеше на Бог това да не става. "

Джак надали си е давал сметка, че американската преса ще бъде по-бърза от службите.

Истината е, че ролята на медиите в следствията не е по никакъв начин дребна. В Америка медийните групи са наясно, че вложението в публицистика се отплаща. Специално New York Times разполага с голям тим от редактори и може да си разреши обширни следствия - както финансово, по този начин и от позиция на човешки запаси.

Един от най-забележителните моменти в историята на Washington Post е, когато при започване на 70-те години на предишния век двама от репортерите на вестника, Боб Удуърд и Карл Бърнстийн, разкриват скандал с нелегално шпиониране от страна на представители на щаба на претендента за президент и настоящ към същия интервал президент на Съединени американски щати Ричард Никсън. В този скандал, прочут като аферата „ Уотъргейт “, репортажите на вестника хвърлят светлина върху подмолната игра по време на президентската предизборна акция и водят до оставката на Никсън.

В последните години следствия от сходен темперамент бяха Panama Papers и Paradise Papers - милиони поверителни документи, които дадоха на света информация за повече от стотици хиляди офшорни компании, в това число за идентичността на техните притежатели и шефове. Чак до България.

Без сходни следствия измами от най-високо равнище в никакъв случай нямаше да добият гласност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР