Как се промениха изискванията на потребителите към телекомите у нас

...
Как се промениха изискванията на потребителите към телекомите у нас
Коментари Харесай

Как се печели доверието на поколенията Z и Alpha

Как се трансформираха условията на потребителите към телекомите у нас през последните години, оказа ли въздействие пандемията на потребностите на семействата и какво още не знаем за опциите на 5G мрежата - на тези и още въпроси дава отговор Любомир Малоселски, шеф артикули и услуги VIVACOM.

Г-н Малоселски, неотдавна стартирахте акция, ориентирана особено към дребния и междинен бизнес. С какво тези клиенти са по-различни?

За нас всички потребителски групи са еднообразно значими и се стремим да създаваме услуги съгласно техните съответни потребности. Макар че ги назовават дребен или междинен бизнес, ние във Vivacom одобряваме клиентите от този сегмент като същински „ бизнес великани “. Според данни на Министерство на стопанската система и промишлеността към 99% от компаниите в България са дребни или междинни по мярка и като такива обезпечават 75% от заетостта на пазара на труда и 65% от добавената стойност в икономиката[1]. В поддръжка на техните старания им предлагаме да комбинират нашите най-хубави телеком услуги и да спестят до 30% от месечните си сметки. Вярваме, че това ще ги направи по-ефективни и конкурентоспособни.

Какви тъкмо услуги им оферирате?

Като изцяло конвергиран телеком наред с мобилните и закрепените гласови услуги и високоскоростен интернет предлагаме още бизнес телевизия с уредени обществени права, облачни и ИТ услуги, професионален Wi-Fi, IoT услуги и решения за кибер сигурност и отбрана. Към огромното многообразие от софтуерни решения клиентите могат да намерят при нас и необятно портфолио от устройства – преносими компютри, смарт телефони, таблети. Планираме през лятото да стартираме да предлагаме на клиентите си и „ Офис 365 “ за още по-голямо тяхно улеснение. Мотото ни е „ Всички услуги дружно “. Така даваме на клиентите улеснение и опция да спестят време и пари. Тройната ни комбинирана услуга за дребния и междинен бизнес включва мобилен проект Unlimited 50 с достъп до 5G, високоскоростен оптичен интернет с до 600 Mbps (за download), както и първокласната ТВ услуга EON BiZ на обща цена от 59 лв. без Данък добавена стойност за целия период на контракта. Предлагаме и композиция от мобилна услуга и закрепен интернет на стойност 44 лв. без Данък добавена стойност на месец за целия период на контракта. Предложението още веднъж включва мобилен проект Unlimited 50 с достъп до 5G мрежата на телекома и високоскоростен оптичен интернет с до 600 Mbps скорост за download в първата 10 GIGA оптична мрежа в България.

А крайните консуматори имат ли опция за такава композиция на услуги, с която да понижат разноските си?

Да, стартирахме такова предложение за клиентите си, което включва неповторимото телевизионно преживяване EON, оптична интернет съгласуваност до 1Gbps и Unlimited мобилни услуги с включен 5G достъп. При избор на трите услуги дружно цената е 1 лева на месец за първите до 3 месеца, според от определения пакет. Промоцията продължава през целия май.

Какви са преимуществата на всяка от услугите в най-новото ви пакетно предложение и какви са проектите ви за тяхното развиване?

Мобилният проект Unlimited 50 5G, който е включен в офертата, дава достъп до нашата мрежа от пето потомство, която е най-бързата и най-голяма 5G мрежа в България[2] с покритие в над 530 обитаеми места.

По отношение на оптичния интернет – другите пакети обезпечават съгласуваност до 1Gbps (скорост за download) в първата 10-гигабитова закрепена мрежа[3] в страната. Тенденцията за нараснал интернет трафик на семействата, която стартира с началото на COVID-19 пандемията, ще продължи да се разпростира, макар идващите облекчения на ограниченията. Потребителите започнаха да правят от ден на ден действия онлайн от удобството на своя дом. А с навлизането и на от ден на ден умни решения в всекидневието ни потребността от високоскоростен домакински интернет с огромен потенциал ще се ускорява. Ето за какво ние предлагаме уместно решение.

И не на последно място – платформата EON, която дава неповторимо ТВ преживяване и благоприятни условия за развлечение и информиране на потребителите. Това е най-бързо разрастващата се услуга в нашето портфолио. Само за една година след старта на представянето ѝ у нас отчитаме повече от 300 000 свързани устройства, като броят им не стопира да пораства. Тя се отличава с богато ТВ наличие – над 210 канала, списък до 7 дни обратно и видеотека с повече от 15 000 заглавия. Но може би най-удобните ѝ функционалности за потребителите са опцията за основаване на профили и персонализирано за тях наличие, както и изцяло идентичният интерфейс на всички устройства, от които се употребява – тв приемник, компютър, смарт телефон, таблет.

Споменахте 5G мрежата си. На какъв стадий от развиването си е тя и къде могат да я употребяват клиентите ви?

Горди сме от обстоятелството, че може да предложим на потребителите си най-бързата 5G мрежа у нас, съгласно разбор на един от международните водачи в тестването и измерването на мобилни мрежи - Ookla®. Водещи сме и по различен значителен индикатор – покритието, тъй като е значимо освен качеството на технологията и услугата, само че и да е широкодостъпна и клиентите действително да могат да се възползват от нея. Към момента имаме 5G покритие в над 530 обитаеми места и курорта. Това ни дава съображение да призовем потребителите да се включат в най-бързия тим и да станат наши клиенти. И те към този момент го вършат. Тук е моментът да кажа, че Vivacom е операторът с най-вече пренесени мобилни номера за последната една година[4].

Потреблението на телеком услуги се трансформира и желанията на потребителите стават все по-големи. Какви са техните упования и какво приготвя компанията за тях?

На първо място за нас е от основно значение да бъдем изцяло конвергиран телеком оператор, който да предлага услуги във всички посоки, както и качествено наличие. И имаме вяра, че тук е нашата мощ и ще спечелим доверието на поколенията Z и Alpha. Защото добре разбираме, че цифровата промяна не е далечно бъдеще, а сегашното на актуалните консуматори. Те държат да имат съгласуваност на всички места и когато и да е - освен с цел да се забавляват, само че и да учат и да се развиват. Именно това са поколенията, които ще живеят в умни градове, ще имат умни домове. И Vivacom ще бъде техният правилни сътрудник по този път.

[1] Статистика от mi.government.bg/bg/themes/aktualni-danni-za-msp-2103-285.html

[2] Най-бърза 5G мрежа съгласно разбор на Ookla® Speedtest Intelligence® за Q3-Q4 на 2021 година Най-голяма - по обществено налична информация към 07.01.2022 година Повече на vivacom.bg

[3] Скорости до 10 Gbps в елементи от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. За техническа опция и повече информация – vivacom.bg

[4] Най-много пренесени мобилни номера съгласно данните в системата за преносимост сред операторите за последната година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР