Как се оцелява в зона на военен конфликт, как да

...
Как се оцелява в зона на военен конфликт, как да
Коментари Харесай

Екип на bTV провери как се оцелява в зона на военен конфликт


Как се оцелява в зона на боен спор, по какъв начин да не умреш от жадност и по какъв начин да останеш жив, в случай че теорористи те пленят - всичко това научиха публицисти от национални медии в първия по рода си курс за държание в зона на рецесии и спорове, проведен от Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново.

Христиания Червенкова влезе в това изпълнено с адреналин предизвикателство.

Оръжието на боеца е автоматът, а на журналиста – микрофонът, камерата, диктофонът.



С камуфлажен грим прикриваме лицата си както вършат военните. „ Добре е да бъдете маскирани, камуфлирани, тези бои ще ви слеят с околната среда и ще ви дадат една сигурност”, изяснява старшина Николай Илиев.

Военните от Националния боен университет във Велико Търново, провокираха публицисти, да се опитат да оцелеят в зони на спорове. Повод е войната в Украйна.



„ Динамиката е в действителност огромна, с цел да можем да ви натоварим и да видите живота на военнослужещия в такива ситуации”, споделя бригаден военачалник Иван Маламов.

Екипът е в основата и на публицистиката на терен. Ето за какво военнослужещите взеха решение да покажат на нас публицистите по какъв начин те се оправят дружно в спешна обстановка.



Предизвикателство за нас, публицистите е с просто око да открием измежду дърветата в гората къде има снайперист. Международният редактор на bTV Цветана Балабанова тества специфична каска, която се слива с гората.

Следващото тестване е да оцелеем в дивото единствено с нож и магнезиева запалка.



Във военна зона не трябва да позволяваме да останем без вода. Ето за какво военните ни демонстрират по какъв начин да не останем жадни и по какъв начин да оцелеем съвсем като Беър Грилс. Показват на екипа ни по какъв начин да събират вода и кои растения са безвредни. А в случай че имаме найлон и изкопаем дупка ще използван друга техника по какъв начин да имаме питейна вода при изключителни условия.

През очите на военните и техния неоспорим опит даже една заложническа драма може да бъде решена с благополучен край.



Старшина Йонко Христов ни вкара в същински филм – по какъв начин да останем живи, в случай че попаднем в плен. „ Не бива да демонстрирате сили или да се съпротивлявате, когато ви задържат - щом някой ви е хванал за врата и за ръцете, значи той не желае да ви убие. Ако желае – ще употребява автомат”, споделя Христов.

Докато бяхме в плен, бяхме дезориентирани и комплицирани. Най-важното да останем невъзмутими и да мислим трезво.



Разделяме се с убеждението, че „ твърда сила” е в полето на военните. Силата на публицистите е във обстоятелствата и обективното показване на събитията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР