Как се е формирала най-ранната континентална кора на нашата планета?

...
Как се е формирала най-ранната континентална кора на нашата планета?
Коментари Харесай

Изследват най-старата скала на Земята, която е на 4,02 милиарда години

Как се е формирала най-ранната континентална кора на нашата планета? Най-древното парче канара в света дава нови инструкции, само че повдига повече въпроси, в сравнение с дава отговори, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени от университета на Алберта направили точно датиране на парчето канара и установили, че то е на 4,02 милиарда години. Оказало се, че съставът на най-древната канара в света се разграничава от това, което са очаквали да открият учените.

Получените резултати навеждат на мисълта, че най-древната континентална кора на планетата е била океанска по своята конструкция и състав.

Това ни дава значима информация по какъв начин са се формирали ранните континенти. Трябва да използваме всички налични данни, с цел да установим какво се е случило на Земята по това време.

– съобщи Джеси Райминк от университета.

Скали, които датират отпреди повече от 4 милиарда години, към този момент са открити на три разнообразни места. Учени попаднали на новата находка в Северозападните територии на Канада. По-рано били извадени от земните глъбини сходна антична канара в Западна Австралия и канара на 4 милиарда години в северната част на Квебек.

Учените увериха, че новооткритата антична канара е специфична, тъй като съдържа песъчинки циркон. „ Цирконът дава информация за възрастта, само че също геохимична информация – разясни Райминк. – Скалите и цирконът дружно дават повече информация спрямо онази, която получаваме от тях поотделно. “

Химичният състав на скалата припомня този на скали, образувани през днешния ден в Исландия, т.е. в промеждутъчен регион сред океанската и континенталната кора.

Макар някои да са на мнение, че Исландия е идеалният модел, разкриващ по какъв начин магма е взела участие във образуването на земната кора, получените резултати са изненадващи за учените. „ Новооткритата канара свидетелства, че геологията на Земята е непрекъснато изменящо се отражение на комплицирани процеси, които се правят под и над земната повърхнина – означи Райминк. – Съществува противоположна връзка сред химията и геологията. Макар към момента да има доста неясноти, това е образец, че всичко на Земята се преплита. “
Резултатите от проучването са оповестени в Nature Geoscience. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР