Как ЕС допусна да се стигне до война в Украйна?

...
Как ЕС допусна да се стигне до война в Украйна?
Коментари Харесай

Елена Йончева: Как ЕС допусна да се стигне до война в Украйна? От отговора зависи трайното решение на конфликта


Как Европейски Съюз позволи да се стигне до война в Украйна? Това е огромният въпрос, който би трябвало да задаваме и на който би трябвало да търсим отговор, с цел да намерим трайно решение на спора. Иначе войната ще се задълбочи, ще има още повече жертви и ще генерираме евроскептицизъм. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за предаването „ Неделя 150 “ на БНР.

Тя обърна внимание на коментар на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който сподели преди дни, че Европа също е направила неточности. Дълги години помагахме на Украйна с оръжие и инструктори, само че не изисквахме в задоволителна степен от нея да съблюдава Минските съглашения от 2014-2015. Франция, Германия и Русия трябваше да следят този развой, напомни Елена Йончева. Войната в Украйна стартира през 2014 година, сподели още тя.

Трябва да изговаряме нещата с същинските им имена, да постъпваме умно, не с цел да оневиняваме Москва - войната е безумна и немислима, а с цел да намерим сполучливо и трайно дипломатическо решение, разяснява Елена Йончева. Дори на този стадий то е допустимо, съгласно нея.

Тя беше безапелационна, че Европейски Съюз и България би трябвало да оказват помощ на бягащите от войната, да дават филантропична помощ за Украйна, само че не и въоръжение. С него страните, които изпращат оръжие ще водят война с Русия посредством Украйна. Това ще усили жертвите и измежду украинските жители. Въоръжаването има смисъл, в случай че силите на отсрещната страна са нежни, а това не е по този начин. Ако задачата е да се удължи войната и по този начин да се отслаби Русия, то хората на Украйна не заслужават това, сподели Елена Йончева. Тя изясни, че на този стадий европейските депутати, които са срещу въоръжаването на Киев са малцинство.

Евродепутатът обаче уточни, че Унгария, която е член на Европейски Съюз и НАТО, не позволява през нейна територия да минава оръжие за Украйна. Турция, която е член на НАТО, от една страна е предоставила дронове „ Байрактар “ на Киев, а от друга продължава икономическото си съдействие с Москва – „ Турски поток “, строителство на нуклеарна централа, закупуване на ракети С-400, които на този стадий тя отхвърли да даде на Украйна. Съединени американски щати изключиха от глобите доставките на уран от Русия, тъй като част от атомните им електроцентрали работят с такова гориво.

Не може да наказваме нашите жители поради слаби политици, разяснява Елена Йончева.

Миналият четвъртък тя взе участие в чуването на министъра на защитата на Украйна Алексей Резников в комисията SEDEна Европейския парламент. На нейния въпрос дали Киев договаря с държавните управления на Полша, Словакия и България за даване на изтребители и Противовъздушна отбрана системи, той съобщи, че от дълго време е изпратил писма с молба за въоръжение, в това число танкове от руски вид. Украйна е подготвена да ги купи, само че е належащо позволение на държавното управление.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР