Как да засадим зеленчуците в градината – обикновено със затоплянето

...
Как да засадим зеленчуците в градината – обикновено със затоплянето
Коментари Харесай

Как да засадим и засеем основните зеленчуци в градината

Как да засадим зеленчуците в градината – нормално със стоплянето на времето през месец Април и началото на Май, стартират нашите грижи за засаждането и засяването на зеленчуковата ни градина. Досега е трябвало да си произведем и идва времето да го засадим на непрекъснатото му място.

Времето за засаждане би трябвало да е такова, че да не се чакат някакви възвратни захлаждания или пък слани . Месец Април е много натоварен в нашите грижи за градината, само че пък сме чакали цяла зима за този миг. За по-добри резултати е добре авансово да сме наторили градината с добре угнил оборски тор или с.

И по този начин, дано да забележим по какъв начин да засадим зеленчуците в градината :

Как да засадим доматите напролет

Доматите се разсаждат от пикирания разсад, който сме създали при започване на месеца или пък сме закупили подготвен. Ако сме създали пикиран разсад в кофички, засаждаме напряко с пръстта, като за задачата изкопаваме дребни дупки, в които да сложим готовия разсад.

Ако вземем пикираните домати от леха, благодарение на бучило вършим дребни дупки, в които слагаме корена на домата и го притискаме с пръст. Слагаме по едно растение в дупка. Поливаме добре с вода. В началото разсадът ще “клюмне ”, само че това да не ни тормози – доста скоро ще се оправи.

Доматите е добре да се засаждат в лехи, като дистанцията сред обособените растения би трябвало да е към 60-70 см. Можем преди засаждането да сложим натрошени черупки от яйца в дупките, тъй като това ще даде в бъдеще калции на растенията и ще ги защищити от изгниване и кафяви петна.

Между доматите можем да засадим следните положителни другари на доматите – лук, цвекло, зеле, магданоз, а в случай че засадим цветето тагетис, ще защитим доматите от вредители. Доматите би трябвало да засадим на слънчеви места, тъй като те обичат директната слънчева светлина.

Как да засадим краставиците напролет

Краставиците можем да засадим с подготвен разсад или да засеем семена. Готовия разсад (при съществуване на 4-5 листа) слагаме в авансово изкопани дупки и поливаме щедро. Разстоянието сред растенията би трябвало да е към 30-35 см. Слагаме единствено по едно растение в дупка.

Можем авансово да забием по 1 прът, на който след това ще завързваме краставиците. Ако използваме семена, е добре да сме ги поставили авансово във вода за към 24 часа, за по-добра кълняемост. Слагаме ги в гнезда по 5-6 семенца, на 2-3 см в земята, през 20-30 см, като в последстие ще оставим 2 от най-хубавите.

Трябва да имаме в поради, че краставиците обичат топлота и би трябвало да ги засадим в трайно затоплено време. Можем да комбинираме следните зеленчуци, които добре се съчетават с краставиците – лук, зеле, грах, целина, марули.

Как да засадим картофите напролет

През месец Март засаждаме ранните картофи, а през месец Април или началото на Май средноранните и късните сортове. Трябва да съобразим да няма условия за слани и температурата на почвата да е над 7 градуса. Самото засаждане става като авансово сме изорали мястото и сме оформили лехи.

След като сме създали лехи на 30-40 см разстояние, слагаме малко дървесна пепел по цялата дължина. Това ще подхрани картофите и ще прогони в някаква степен колорадския бръмбар. Засаждаме здрав и първокласен посадъчен материал, което е доста значимо при картофите. Слагаме по 2-3 картофчета през 30-40 см, на 7-10 см дълбочина.

Можем, откакто стъблата станат 30-40 см високи, да сложим тикви в пътеките, които ще пазят картофите от колорадски бръмбар и ще спомогнат за по-доброто опазване на влагата. Добре е да засадим картофите до копър, чесън, хрян или спанак.

Как да отглеждаме хрян и 8 аргументи за какво ни би трябвало

Как да засадим пипера напролет

Засаждането на пипер става от подготвен пикиран разсад на слънчево място. Предварително би трябвало да сме оформили лехи, в които засаждането ще е по схемата 60 см на 15 см, като не засаждаме корените надълбоко, а по-плитко.

Задължително засаждаме по 2 растения в дупка! Ако имаме разсат в кофички, засаждаме пипера дружно с пръстта. При засаждане с пикиран разсад на гол корен, най-лесно ще засадим като първо полеем с вода доста хубаво всяка леха и по-късно хващаме по 2 стръкчета пипер и ги набучваме благодарение на нашия показалец.

Можем да употребяваме и бучило, като деликатно притъпкваме почвата към корените. Не би трябвало да бързаме със засаждането на пипера, до момента в който температурите не стигнат 24-25 градуса.

Как да засеем зеления боб напролет

Засяваме градинския боб, когато температурата на почвата доближи най-малко 8 градуса и не чакаме по-късно намаляване на въздушната температура до 0 градуса. Засяваме го на гнезда, като дистанцията сред гнездата е 25-30 см, като слагаме по 5-6 бобови зърна в едно гнездо на 5-6 см дълбочина.

Добре е авансово да сме наторили почвата с добре угнил оборски тор. Можем да комбинираме засяването на зеления боб с картофи, като на всеки 2 реда картофи, засяваме по 1 ред зелен боб. Добре е, откакто поникнат пониците и се покажат на 3-4 см над земята, да разрохкаме почвата към тях. Добре се съчетава с цветно зеле, чубрица, моркови.

Как да засадим царевицата напролет

Засаждането на царевица не е комплицирано, като имаме поради, че почвата би трябвало да е богата на хранителни субстанции. Затова е хубаво още есента да сме разхвърлили оборска тор или компост в градината.

Засяваме царевичните семена при добре затоплена почва, нормално през месец Май, като схемата на засяване може да бъде 50Х30 см, на 10 см дълбочина и засаждаме по 2-3 зърна. След като поникнат, е добре да разрохкаме почвата към растенията.

Успешно можем да комбинираме засаждането на царевица с фасул и тикви, тъй като те си оказват помощ едно на друго, като бобът и тиквите засаждаме с към 20 дни по-късно от царевицата.

Как да засеем копъра напролет

Можем да засеем копъра в много по-студено време, само че в случай че до Април месец не сме го създали, към този момент е извънредно време. Правим леха, върху която пресяваме със решето добре угнил оборски тор. Правим леки бразди, към 5 см дълбоки и на през 10 см разстояние една от друга.

Посяваме копъра в браздите, като го поръсваме, и заравняваме лехата благодарение на противоположната страна на греблото. Поливаме хубаво и в случай че е доста студено покриваме с найлон до момента в който поникне копъра. Добре е да се засее наоколо до домати, репички, лук, краставици.

Как да засеем магданоза напролет

Магданоза можем да засадим по същия метод както копъра, а можем и на авансово приготвена повдигната леха да поръсим със семена и да я покрием с 2-3 см богата на хранителни субстанции почва. Трябва леко да притъпчем почвата с дъска и да полеем щедро с вода.

Как да засадим тиквичките напролет

Тиквичките, сходно на краставиците, са топлолюбиви растения, които можем да засадим от подготвен разсад или да засеем със семена. Засаждането става в скица 30Х30 см, като вършим хубави ями, с богат хумусен почвен пласт. При засяването слагаме по 2 семенца в яма, на към 5-6 см дълбочина и поливаме хубаво с вода.

Как да засадим репичките напролет

Репичките нормално засаждаме през втората половина на Март, само че може да ги засеем и през Април. Правим повдигнати лехи, с доста богат на хранителни субстанции почвен пласт. Правим редове на 10 см разстояние един от различен и засавяме семената от тиквички на 2-3 см дълбочина. Поливаме добре, като преди този момент леко сме загладили почвата с дъска.

Как да засеем морковите напролет

Морковите обичат извънредно доста слънцето, по тази причина би трябвало да ги засеем на слънчево място. Можем да ги засеем на място, където предната година сме отглеждали картофи, домати или краставици, като имаме поради, да не засяваме моркови на едно и също място две години поред.

Правим повдигната леха с рохкава и богата на хранителни субстанции почва. Засяваме морковите през месец Март, най-късно през Април. Можем да накиснем семената в хладка вода за 10-12 часа преди самото засяване, само че може и без тази процедура.

Правим дребни бразди с дълбочина 2-3 см и 10-15 см разстояние една от друга. Поръсваме семенцата и заглаждаме почвата с дъска или с противоположната страна на греблото. Поливаме деликатно с вода.

Как да засадим цвеклото напролет

Цвеклото можем да засадим от подготвен разсад или да засеем посредством семена. Готовият разсад можем да разсадим през Април или Май, на разстояние от 20-25 см едно от друго и го засаждаме поединично. Много добре се получава когато го засаждаме с друга просвета – картофи, лук, домати, пипер.

Ако ще сеем семенца, е добре да ги накиснем авансово във вода за към 12 часа. Така по-лесно ще покълнат. Не е нужно да садим доста цвекло, тъй като единствено 20-30 корена ще бъдат задоволителни за цялото семейство.

Ето по какъв начин да засадим зеленчуците в градината и да отгледаме домашни артикули за нашата софра.

Съвет: с цел да понижим пръскането на зеленчуците с химически препарати, можем да засадим сред тях разнообразни цветя и подправки, които ще спомогнат за предотвратяване от заболявания и неприятели. Такива могат да бъдат – Тагетис, Латинка, Чубрица, Босилек, Невен, Хрян и други. Успех!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР