Как да засадим малинова плантация в градината? Няма нищо по-хубаво

...
Как да засадим малинова плантация в градината? Няма нищо по-хубаво
Коментари Харесай

Как да засадим малинова плантация в градината

Как да засадим малинова ферма в градината? Няма нищо по-хубаво от това да създадете персонален плодов оазис в личната ви градина. Докато въображението на доста хора се обръща към мислите за ябълкови дървета и ягодови масиви, малините са подценявана съществена и потребна храна.

Тези деликатни плодове костват много скъпо в магазина. А с малко знания и като положите известно изпитание в този момент, можете да създадете масив с малини, който ще ви обезпечи с колямо количество плод през идващите сезони. Вашето бъдещо аз и вашето семейство ще ви благодарят!

Как да изберем най-хубавите сортове малини?

Ако към момента сте въодушевени да научите по какъв начин да започнете да отглеждате малини, идната стъпка е да решите кои сортове да засадите. Въпреки че може да е изкушаващо да пресадите подготвени малини от вашия комшия, рискувате с бъдещото качество. От друга страна, в случай че сте видели готовата продукция на съседските малини и това ви харесва, то няма проблем да засадите от тях и при вас.

В множеството случаи малините се продават от разсадници в следните форми:

  • Цели растения: те се изкопават от разсадниците и вие ги презасаждате на новото място.
  • Издънки: растения, които порастват от коренова система, която може да бъде отрязана и засадена независимо.
  • Коренови резници: части стъбла, които се подхранват, с цел да пуснат корени, преди да бъдат наново засадени.

Купуването на разсад малини онлайн и тяхното приемане нормално работи сносно. Просто се уверете, че определените от вас сортове са подобаващи във вашата зона на развъждане! В множеството случаи вашите растения ще дойдат в латентно положение, тъй като засаждането става през неактивният сезон. Те ще наподобяват повече на мръсна клонка, в сравнение с жизнеспособно растение. Това е добре – ще се изненадате какъв брой скоро ще се раззеленят.

След това ще би трябвало да вземете решение за цвета на вашите малини. Малините се оферират в червени , черни и лилави сортове. Жълтите малини не се смятат за обособена категория, защото те са подразновидност на алените, които не създават червен пигмент. Отвъд усета, тези типове са разнообразни в развиването.

Червените малини създават нови лози (наречени primocanes) както от основата на техния напредък през втората година (известни като floricanes), по този начин и от пъпки, които израстват от корените. Това значи, че растенията могат да се популяризират във всяка посока. Те се нуждаят от мощно подкастряне, с цел да се управлява посоката им.

Черните и лилавите сортове , за разлика от тях, създават нови лози единствено от основата на цветчетата. Това ги държи скупчени и улеснява ръководството на растежа им. Плодовете също са склонни да съдържат по-малко семена, узряват по-рано през годината и се смятат за най-подходящите сортове за готвене и консервиране.

Популярни сортове малини – по какъв начин да засадим малинова ферма

Всички сортове малини имат разнообразни потребни качества, вариращи от наслада, до каква степен добре се съхраняват, дали са непрестанно родовити или дават един път на сезон и други Ето някои от най-предпочитаните сортове в България:

  • Шопска алена  – малините от този вид имат доста добър сладко-кисел усет и сдържан мирис. Узряват през първата седмица на юли. Подходящи са и за преправка.
  • Български рубин  – плодовете на сорта малини Български рубин са приблизително едри до едри, леко конусовидни, рубиненочервени с емайл, умерено плътни, елементарно се откъсват и имат прелестен сладко-кисел усет. Узряват през последните дни на юни. Сортът Български рубин е доста подобаващ са за компоти, сокове, сладка и  вино .
  • Самодива  – плодовете на Самодива са приблизително едри до едри, закръглено конични рубиненочервени. Не потъмняват при презряване. Плодовото месо с прелестен сладко-кисел усет е и относително компактно. Плодовете са доста подобаващи за преправка и заледяване
  • Люлин  – плодовете на Люлин узряват в края на август и при започване на септември. Малините са приблизително едри, жалко конусовидни, интензивно червени с емайл. Те са плътни и елементарно се откъсват, като имат добър до доста добър усет и сдържан мирис. 
  • Херитидж  – това е ре­мон­тан­т­ен сор­т малини и да­ва плод два пъ­ти в го­ди­на­та още през пър­вия лят­но-есе­нен пе­ри­од. Този вид малина има про­дъл­жи­те­лен бе­рит­бен пе­ри­од. Пло­до­ве­те имат ви­со­ки хра­ни­тел­ни и лечеб­ни свойс­т­ва.
  • Полка  – това е ре­мон­тан­т­ен сор­т малини и е един от най-популярните сортове малини през днешния ден. Любопитството на този вид е, че плодовете узряват даже при температура 0 ° -2 °. Добивът от този вид е извънредно висок!
  • Мекер  – доста плодороден вид малини със страхотни вкусови качества!

По-добре ли е да изберем целогодишни малини?

Когато за първи път помислите за развъждане на малини, елементарно е да приемете, че целогодишните сортове са най-хубави. Кой не желае непрестанно доставяне със свежи плодове през цялото лято? Важно е обаче да се разбере, че постоянно раждащите малини изискват по-голямо време от позиция на бране, в сравнение с летните сортове.

Така че запитайте се, желаете ли да се борите с малините няколко пъти седмично за по-малка годишна продукция при всяка сесия за бране? Или предпочитате да берете настойчиво за няколко седмици и да разполагате с остатък от малини едновременно за консервиране и заледяване? Може да откриете, че е най-добре да експериментирате и с двата типа, като отглеждате няколко сорта едновременно.

Колко малини да засадите? Математиката при малините разрешава междинен рандеман от към един литър плодове от добре развито растение. Общото предписание е да засадите четири до пет растения на член на семейството и повече, в случай че се надявате да ги консервирате и замразите.

Как да засадите малиновите насаждения?

Най-добре е да засадите малинов разсад в края на есента или началото на зимата, когато почвата е към момента влажна. Всички качествени разсадници ще ви изпратят вашите растения, увити в найлон и влажен органически материал към корените, с цел да ги поддържат влажни, до момента в който не ги поставите в земята. Ако би трябвало да изчакате седмица или повече след идването, преди да засадите, ще би трябвало да съхраните растенията. Направете това, като изкопаете предпазен, плитък ров. Поставете растенията встрани и заровете корените им с няколко сантиметра пръст.

Как да засадим и отгледаме малини – потребни препоръки

Тези плодове се оправят най-добре в богата, добре дренирана почва, която получава доста слънчева светлина. Киселата почва би трябвало да се добави с вар, до момента в който междинното й pH доближи към 6. Избягвайте всевъзможни култивиран площи, в които неотдавна са отглеждани домати, чушки или картофи, защото рискувате да внесете вертицилийно увяхване в новите си растения.

Градини с тежка глинеста почва ще имат по-добри резултати, като засаждат малините на повдигнати лехи, които запълват със примес от четири пети горен почвен пласт и една пета примес от пясък и оборски тор. Най-добре е да накиснете корените на разсада във вода за към шест часа преди засаждане.

Засадете всяко растение в дупка 30Х30 см, с положен органически тор в основата. Поставете растението в дупката, като разтворите корените, с цел да увеличите оптимално пространството им за напредък. Дръжте всяко растение на към 45-60 см едно от друго. След това можете да запълните още веднъж дупката и леко да мулчирате към стъблото със плява, дървени стърготини или накъсан вестник. Дръжте този мулч под 7 см дебелина, с цел да не задушите растението.

Малиновите насаждения се нуждаят от поредно поливане през първата си година от живота. Тези издръжливи растения нормално са защитени от увреждане от вредители и заболявания. Но все пак може да имате проблеми с листни въшки и плодови червеи, откакто плодовете стартират да узряват.

Как да режем малините през годината – по какъв начин да засадим малинова ферма

Ще увеличите оптимално производството на малини, като подрязвате старите растения всяка година, с цел да освободите място за по-новите, които дават плодове. Най-доброто време за това е ранна пролет, когато растенията към момента са неподвижен. Ако имате целогодишни малини, най-простият способ е да отрежете всяка пръчка на сантиметър от земята. Това обаче забавя плододаването ви до началото на есента и може да понижи реколтата на половина.

Алтернативата е да отрежете едногодишните пръчки до равнището на горната опорна тел. Двугодишните пръчки отрежете до 2 см над равнището на почвата. След това останалите малинови пръчки ще стартират да плододават през юли, а новите такива ще израснат от основата на по-старите и ще дадат есенна годишна продукция. Това е пожеланият способ за тези сортове.

Също по този начин е добра концепция да подхранвате малините след подкастряне с малко добре угнил оборски тор и органични горски торове, с цел да започнете процеса на развъждане за идния сезон. Ако забележите признаци на изгниване на плодовете, това нормално е индикация, че растенията ви са прекомерно начесто и създавате среда за преуспяване на гъбичките.

Повторното подкастряне за генериране на въздушен поток в реда и избягването на поливане от горната страна може да реши този проблем бързо – и нормално без дълготрайни вреди. Освен в случай че нямате самоопрашващ се вид, коства си да засадите медоносни шубраци и цветя, подобаващи за опрашители, покрай вашите растения, с цел да примамите пчели и пеперуди.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР