Как да засадим чесън? Чесънът принадлежи към род Allium, който

...
Как да засадим чесън? Чесънът принадлежи към род Allium, който
Коментари Харесай

Как да засадим чесън – технология + видео

Как да засадим чесън? Чесънът принадлежи към жанр Allium, който също включва лук , шалот, праз, див лук и декоративни типове лук. Чесънът е лесна за развъждане просвета, която не изисква съвсем никакви грижи.

Ако отделите една или две глави от всяка годишна продукция за засаждане през идващия сезон, в никакъв случай повече няма да ви се постанова да купувате чесън. Ето нашето главно управление за развъждане на чесън.

Кога да засадим чесън в градината?

Скилидките чесън се засаждат най-добре сред ноември и април, макар че нормално ще получите по-голяма и по-добра годишна продукция, в случай че засадите реколтата през есента. Всъщност доста градинари се стремят да засадят скилидките чесън преди Коледа , с цел да реализиран най-хубавите резултати.

Луковиците на чесъна се продават съгласно годността им за пролетно или есенно засаждане, тъй че проверете преди да засадите. Отглеждането на чесън от семена не е уместно за множеството градинари, защото жизнеспособните семена са сложни за произвеждане.

Къде и по какъв начин да засадим чесън?

Чесънът не би трябвало да се засажда в почва, която неотдавна е била употребена за засаждане на растения от фамилията на алиума. Така че, в случай че това би трябвало да бъде постоянна просвета, ще би трябвало да планирате система за ротация.

Когато избирате уместно място, имайте поради, че чесънът избира място на цялостно слънце с добре дренирана, лека почва. Луковиците на чесъна избират лека, богата на хранителни субстанции почва и не понасят преовлажняване, тъй че прибавете доста органична материя като компост , добре угнил оборски тор или зелени боклуци преди самото засаждане.

Внимателно разделете луковицата на обособени скилидки. Засадете всяка скилидка тъкмо под повърхността на почвата (около 2,5 см дълбочина) със заострения край нагоре. Разстоянието сред тях би трябвало да е 10-15 см.

Чесънът се нуждае от леден интервал, с цел да пораства сполучливо, само че през зимата, в случай че имате тежка глинеста почва, засадете скилидките си в модулни контейнери. Ако земята е прекомерно влажна, вашите скилидки могат да изгният. Напълнете контейнерите с първокласен компост и поставете по една скилидка с дълбочина 2,5 см във всеки модул. След това покриете скилидките с още компост. Те би трябвало да се държат на предпазено място навън.

Отгледан по този метод, чесънът може да бъде засаден на дефинитивно място напролет, когато скилидките са поникнали.

Как да се грижим за чесъна?

Чесънът не е доста придирчив, само че е добре след засаждането площта да се покрие с градинска мрежа. Тъй като не основава доста сянка, чесънът също може бързо да се задуши от бурени. Плевете постоянно, с цел да предотвратите конкуренцията за пространство и хранителни субстанции.

Трябва да напоявате чесъна си единствено по време на дълги сухи интервали. Ако забележите формиране на цветове, можете да ги премахнете или да ги оставите непокътнати. Есенно засаденият чесън ще бъде подготвен за прибиране на реколтата през юни и юли, а пролетно засаденият чесън ще бъде подготвен малко по-късно. Просто изчакайте, до момента в който листата стартират да изсъхват и пожълтяват, и по-късно извадете главите от земята.

Внимавайте да не срежете луковиците чесън при самото изваждане, защото това ще понижи капацитета им за предпазване. Също по този начин не оставяйте глави чесън в земята прекомерно дълго, откакто листата са изсъхнали, защото има възможност луковиците да поникнат още веднъж и да изгният, когато се съхраняват.

Преди да ги приберете, поставете луковиците чесън на топло и изсъхнало място. Всяка суха почва, останала върху луковиците, може да бъде деликатно изчеткана. В положително положение луковиците на чесъна могат да се съхраняват до три месеца.

С това приключваме нашата тематика за това по какъв начин да засадим чесън в градината. Нека в този момент да се насладим на видеото:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР