Как да спрем течащия нос на детето – детските сополи

...
Как да спрем течащия нос на детето – детските сополи
Коментари Харесай

Как да спрем течащия нос на детето – полезни съвети и рецепти

Как да спрем течащия нос на детето – детските сополи могат да бъдат огромен проблем за родителите. Заради тях сънят и дишането се нарушават, детето става капризно. Ще научим по какъв начин вярно да лекуваме хрема вкъщи, с цел да предотвратим бъдещите затруднения.

Как се образуват сополите?

Сополите от носа научно се назовават ​​ ринит и назофарингит . Лигавицата на носа отделя слуз – това е защитна функционалност на тялото – лигавицата построява биологична преграда сред нападателната среда и тъканите на тялото. Тази среда може да бъде под формата на бактерии, алергени и даже елементарен прахуляк.

Слоят на защитната слуз нормално се подменя на всеки 10 до 20 минути. Тоест образуват се сополи, даже в случай че всичко е наред, само че те са на практика невидими. Но в случай че лигавицата е раздразнена, размерът на течността се усилва доста.

Хремата е от изключително значение за децата. Проблемите с дишането могат да пресечен процеса на сучене по време на хранене на бебето, слузта може да потече в ларинкса и да докара до кашлица. Докато децата са дребни, те към момента не могат да издухат носа си, тъй че сополите се изпомпват изкуствено със специфични устройства.

Най-честите аргументи за появяването на сополи при дете

Острият ринит стартира като реакция на вируси или бактерии по лигавицата на носната празнина. Може да съпровожда инфекциозни болести. Например грипa, морбилите или скарлатинатa постоянно предизвикат появяването на сополи.

Сополите могат да станат хронични вследствие на погрешно лекуване на изострен ринит. Също по този начин хремата може да бъде непрекъсната, в случай че околната среда е непрекъснато неподходяща. Понякога кръвообращението в носната празнина е нарушено, това също предизвиква непрекъсната секреция на слуз.

Алергичният ринит се свързва с нараснала сензитивност на носната лигавица към разнообразни алергени. Възможна е и алергична реакция към вируси и бактерии, тогава се развива хрема от две форми едновременно.

Вазомоторният ринит се предизвиква от нарушаване на нервно-рефлексните механизми на реакция на външни тласъци (студен въздух, мощни остри миризми). Това води до реакция от лигавицата и сополите стартират на пръв взор без причина. Ако влезете в топла стая, хремата бързо стопира от единствено себе си.

Видове сополи при децата

Появата на слуз е доста подвластна от това какво я предизвиква. Компонентите на слузта трансформират нейната консистенция и цвят, тъй че би трябвало да обърнете внимание какъв тип сополи има детето. Това ще ви помогне (както и на лекаря) да определите точната причина за болестта.

Зелени сополи – какво би трябвало да значи

При бактериално възпалително заболяване сополите постоянно стават зеленикави. Това се дължи на образуването на зелена гной и мъртви бактерии.

Жълти сополи – какво би трябвало да значи

Ако попадне непознато тяло, може да се появи ихор (стар термин за блудкав секрет), защото лигавицата е повредена. Тогава слузта става жълтеникава. Също по този начин, този цвят може да бъде обвързван с мъртви бактерии и възпалителни кафези – левкоцити. Те съдържат ензими с този цвят.

Как да си създадем пропоминт – спрей за възпалено гърло

Бели сополи – какво би трябвало да значи

Този цвят демонстрира, че слузта се е сгъстила. Опитът за отстраняването му провокира появяването на натрупвания на въздушни мехурчета, които оцветяват сополите. Това постоянно се случва при вирусни болести. Пенлива слуз може да демонстрира инфектиране в горните дихателни пътища.

Прозрачни сополи – какво би трябвало да значи

Прозрачните “като вода ” сополи съвсем постоянно се появяват с алергии. Те се появяват и в началния етап на вирусна зараза, когато съвсем без спиране се образува слуз.

Гъсти сополи – какво би трябвало да значи

При бактериални и вирусни инфекции, заради дейното обособяване на слуз, сополите последователно стартират да се сгъстяват. Обикновено трансформират цвета си, да вземем за пример на зелен. Течността става гъста с помощта на протеина фибрин, който е първият отговор на увреждането на лигавицата.

Какво лекуване предписват педиатрите

Най-често лекарите предписват медикаменти (хапчета, спрейове, антибиотици), които родителите би трябвало да закупят и да дават на децата. Да разгледаме обаче защо става въпрос:

Лечение на ринит с вазоконстрикторни средства – когато лекарството навлезе в лигавицата, съдовете в нея се стесняват, затова отокът бързо понижава, вследствие на което дишането се улеснява. Но такива средства не отстраняват повода за болестта и работят в продължение на 4-12 часа, след което носът ще бъде запушен още веднъж. За да не се развие взаимозависимост, вазоконстрикторните капки би трябвало да се употребяват не повече от 3-4 дни. Друг противен непряк резултат е раздразнение и изсушаване на лигавицата.

Използването на хормонални средства – при тежък алергичен ринит се предписват хормонални медикаменти. Препоръчват се и при продължителен ринит. Те могат да бъдат под формата на спрейове, мехлеми.Тези средства работят последователно: осезаемо облекчение на положението се вижда след 2-3 седмици постоянна приложимост. Хормоналните медикаменти не изсушават лигавицата, само че имат доста противопоказания . Само експерт ги предписва.

Антибиотици под формата на капки и спрейове – антибактериалните медикаменти са безполезни, когато настинката е породена от ТОРС. Лекарят предписва антибактериални капки за нос единствено в случай че болестта е с бактериален генезис. Не се предлага независимо да изберете такива медикаменти за дете. Антибиотиците обаче повреждат чревната микрофлора на децата , което е пагубно за симбионтните (полезните) микроорганизми.

Ето за какво в този момент ще разгледаме какво лекуване можем да използван сами в домашни условия. За да не вредим на децата с най-различни медикаменти.

Как да лекуваме сополи на дете вкъщи

Въпреки обстоятелството, че заболяването наподобява безобидна, детето би трябвало да бъде оставено у дома, да си почива. Може да се обадите на педиатър за консултация за всеки случай.

Обичайното главно лекуване за елементарна простуда е общата поддръжка на тялото. Самото дете ще се оправи с заболяването, в случай че поддържа имунитет. За това се предлага отмора на легло , постоянно щедро пиянство на вода и чай , витамин С . Децата стартират да дишат по-лесно, в случай че главата се повдигне на по-дебела възглавница.

Важно е слузта да напусне носа добре, да не застоява в кухината. За задачата носната празнина се измива с физиологичен разтвор няколко пъти дневно . Той оказва помощ за унищожаване на слузта и възвръща епитела в носа.

По-големите деца могат да се употребяват солени водни разтвори за нос. Бебетата към момента не знаят по какъв начин да издухат носа си, тъй че слузта се отстранява от носа със особено ръчна “прахосмукачка ”. За по-големите деца е значимо да не издухват носа си прекомерно пламенно, с цел да избегнат попадането на слуз в синусите!

Как да спрем течащия нос на детето с етерични масла

Вдишването на етерични масла оказва помощ за унищожаване на отока на лигавицата. Етеричните масла усъвършенстват положението толкоз бързо, колкото вазоконстрикторните капки. Но за разлика от тях не провокират пристрастяване и те отстраняват повода за болестта . Освен това някои етерични масла имат антивирусни и антибактериални свойства, т.е. борят се със самата причина за елементарната простуда.

Най-удобният метод за потребление на етерични масла е с лейкопласт за инхалатор. Например пластирът за инхалатор Dyshi® съдържа пет натурални етерични масла. Пластирът се слага просто върху облеклата на бебето в горната част на гърдите или до леглото. Маслата се изпаряват от повърхността на пластира, навлизат с въздухa в дихателните пътища на детето и усъвършенстват положението на лигавицата. Пластирът с евкалипт и мента Panthenol Extra също има сходен резултат.

Етеричните масла от мента , евкалипт , лавандула , чаено дърво и риган са измежду най-ефикасните масла при запушен нос, кашлица, хрема и синузит. За да се възполвате от тях, може да вършиме парна баня с няколко капки етерично масло. Добавяте маслата във вряла вода и изчаквате водата да изстине малко. Слагате детето пред съда и покривате главата му с дълга забрадка. Трябва да вдишва парата в продължение на към 10 минути.

Как да спрем течащия нос на детето с фитотерапия

Има “хапчета за елементарна простуда ” – това са медикаменти на растителна основа с лечебни свойства. Такива таблетки са ефикасни при мощен оток и щедро течащ нос. Имайте поради обаче, че фитопрепаратите не работят неотложно (отнема няколко дни), само че са доста подобаващи за сложна терапия на ринит и понижават риска от затруднения. Препоръчват за деца над 6 години. Барбел Дрексел Имунол е подобен артикул, който има доста положителни мнения.

Как да спрем течащия нос на детето – препоръки

Завършваме с няколко съвета, които е добре да спазвате, в случай че желаете да се отървете от запушения нос на детето за по-дълъг интервал от време:

  • Давайте на детето профилактично по 1 хомеопатично хапче Цинабсин ;
  • Намалете доста приема на захар, в някой случаи и на млечни продукти;
  • Увеличете приема на витамин С;
  • При по-упорит запушен нос използвайте капки Коларгол – специфичен разтвор на колоидно сребро. Изключително ефикасни са, само че запомнете, че са годни единствено 7 дни след отваряне;
  • Намажете всяка ноздра с домакински мед или с прополисова смес. Процедурата се прави заран и вечер;
  • Ходете уикенда с детето в солна стая, вместо в мола. Там децата си играят с хималайска сол в пясъчник и дишат солни частици, разпръсквани от халогенератор. Солните стаи са към този момент необятно публикувани и са много ефикасни за всевъзможни респираторни болести.

Желаем Ви триумф в битката със запушения нос!

Как да предпазим децата от грип, вируси и настинки с пчелни артикули

Как да предпазим децата от грип, вируси и настинки с пчелни артикули – като че ли п@ндемията от корон@вирус не е задоволителна за тази година, а в това време на хоризонта има и различен респираторен вирус. Сезонът на грипа и настинките наближава бързо и с него излизат доста въпроси и терзания за всички нас. Докато пандемията продължава,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР