Пред портите на Ватикана изглежда като съвсем нормален ден. Хиляди

...
Пред портите на Ватикана изглежда като съвсем нормален ден. Хиляди
Коментари Харесай

Бунт в центъра на Рим: какво става зад стените на Ватикана?

Пред портите на Ватикана наподобява като напълно естествен ден. Хиляди туристи се редят на опашка, с цел да посетят международно известните Ватикански музеи.

От другата страна на стените обаче - в най-малката страна в света - ситуацията не е естествена, пише ZDF в собствен репортаж от Рим.

Общ иск против Ватикана

Служителите на музеите, измежду които охранители, реставратори и работещи в книжарниците, се приготвят за митинг. Те заплашват с общ иск против Ватикана, в случай че изискванията им на труд не се трансформират фрапантно. 49 души са се присъединили към недоволството, показва Ройтерс. Всички те са италиански граждани и работят за Светия трон от години.

Сред недоволствата са ниско възнаграждение и незадоволително положително здравно обезпечаване. Тези проблеми не са оригиналност, отбелязва още ZDF. Но усъвършенстване по този начин и не е имало, по тази причина чиновниците се обръщат към прословутата адвокатна Лаура Сгро. От Светия трон към този момент не са дали отговор на обвиняванията. 

" Условията на труд нарушават достолепието и здравето "

Сгро се обръща към испанския кардинал Фернандо Верхес, който управлява администрацията във Ватикана. " Ваше Високопреосвещенство, изискванията на труд нарушават достолепието и здравето на чиновниците ", написа тя. Адвокатката обръща внимание и на " неприятния мениджмънт "  в музея. Тя цитира чиновници, които споделят, че дневният предел от 24 хиляди гости се надминава с още няколко хиляди, а едвам два спешни изхода са отворени. 

Други съществени обвинявания са, че нито вентилацията през лятото, нито охранителите могат да се оправят с този напор - един жандармерист на входа няма по какъв начин да подсигурява сигурността на всички, показва Сгро.

Ватиканът се бори с недостиг от години

Входните такси за музея на Ватикана са измежду най-важните финансови източници за града страна, който от години се бори с възходящ недостиг. Само по време на пандемията неналичието на доходи докара до дупка в размер на 53 милиона евро. Ватиканът замрази заплатите на чиновниците и не им заплати за часовете, в които са били принудени да не работят поради противопандемичните ограничения. Синдикати там няма. 

" Това е извънредно смела стъпка от страна на чиновниците, която, надяваме се, ще докара до усъвършенстване за всички ", изяснява Сгро пред немската обществено-правна медия. Ватиканът разполага с един месец да реагира. Ако не го направи, най-малката страна в света ще бъде изправена пред първия групов иск в своята история.

Ватиканските музеи са едни най-посещавани в света, дружно с парижкия Лувър, Британския музей и Метрополитан в Ню Йорк. В тях могат да бъдат видени Сикстинската шапка, включваща емблематичния " Страшен съд "  на Микеланджело и Стаите на Рафаело.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР