Как да окажем първа помощ при инсулт, инфакт, сърдечен арест. Оказването

...
Как да окажем първа помощ при инсулт, инфакт, сърдечен арест. Оказването
Коментари Харесай

Как да окажем първа помощ при инсулт, инфакт, сърдечен арест

Как да окажем първа помощ при инсулт, инфакт, сърдечен арест. Оказването на първа помощ в незабавна обстановка е умеене, което всеки човек би трябвало да има. Не забравяйте да споделите публикацията с приятелите си. Никой не е застрахован от злощастие!

Никой от нас не знае по кое време ще се изправи пред сериозна обстановка, в която всяка секунда ще се брои. Говорим за избавяне на човешки живот и е тъжна истина, че доста смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени, в случай че знаем по какъв начин да реагираме вярно.

Първата помощ е нужна основа, която всеки би трябвало да знае, както и четенето и писането.

Това е елементарен инструмент, който може да бъде извънредно потребен в сериозна обстановка. Кажете на всички за това!

Най-добре е да допълните това пособие с на практика курс и образование с експерти!

Първа помощ може да окаже всяко лице, което е до жертвата в сериозния миг.

Това е значимо умеене, даже незаменимо за всеки един човек.

Във всяка от следните обстановки можете да станете същински избавител на човешкия живот.

Първа помощ при незабавни случаи

Припадане

Припадъкът е неприятно положение, което всеки може да изпита.

Тази краткотрайна и неочаквана загуба на схващане поражда при нарушено мозъчно кръвообращение.

Причините могат да бъдат разнообразни: боязън, нервозен потрес, физическо безсилие или незадоволително количество чист въздух в помещението.

Как да разпознаем признаците и да окажем на жертвата нужната първа помощ?

СИМПТОМИ

Изпадането в безсъзнание може да бъде предшествано от следните признаци: замаяност, гадене, неочаквана уязвимост, замъглено зрение, звук в ушите, изтръпване на крайниците.

Когато настъпи безсъзнание, жертвата пада. 

Разбира се, има причина за това: в хоризонтално състояние кръвообращението в мозъка се усъвършенства и след известно време жертвата идва в схващане даже без външна помощ.

Дихателните пътища на засегнатия нормално са свободни, само че дишането към момента е незадълбочено.

Пулсът е слаб и съвсем неосезаем.

Кожата е бледа и може да се появи студена пот.

ПЪРВА ПОМОЩ

Засегнатият би трябвало да се сложи по тил в така наречен позиция на Тренделенбург,  при която краката са повдигнати под ъгъл 45°, а главата и раменете са под равнището на таза.

Ако не е допустимо да поставите засегнатия на дивана, задоволително е да повдигнете краката над равнището на земята.

Необходимо е неотложно унищожаване на ограничаващите елементи на облеклото: яка, колан, вратовръзка…

Ако случаят е станал в стая, отворете прозорците и вкарайте чист въздух.

Можете да поставите мокра и студена забрадка на челото на жертвата или да намокрите лицето му със студена вода, да потупате бузите му или да масажирате ушите му.

Ако възникне повръщане, обърнете главата на жертвата встрани. Това ще предотврати навлизането на повръщано вещество в дихателните пътища.

Един ефикасен и също по този начин най-известният метод за превъзмогване на пристъп е амонякът. Вдишването на амонячни пари нормално оказва помощ да се върне жертвата в схващане.

В никакъв случай не вдигайте потърпевшия откакто пристигна в схващане! Първо се обадете на спешна помощ, в края на краищата припадъкът също може да бъде признак на съществено заболяване и във всеки случай жертвата се нуждае от професионален обзор.

ИНФАРКТ

Инфарктът на миокарда е една от формите на коронарна болест на сърцето, която поражда вследствие на некроза на част от сърдечния мускул заради нарушение на кръвоснабдяването му.

Сърдечен удар поражда, когато коронарна артерия на сърцето е блокирана от кръвен съсирек.

Причините за инфаркт са разнообразни: атеросклероза, хипертония, конвулсия на коронарните артерии на сърцето, диабет, наднормено тегло, алкохолизъм.

Ако е настъпил инфаркт, качествената първа помощ в първите му минути може да избави живота на потърпевшия!

СИМПТОМИ

Първият и главен признак на инфаркт е силна  болежка зад гръдната кост – чувство за напън, който отива към лявото рамо, лопатката и ръката. Понякога болката може да продължи 15 минути, от време на време до часове или дни.

Засегнатият човек е разтревожен, постоянно раздразним и противен.

Може да се появи и гадене, повръщане, болният се поти повече.

Задух, кашлица, чувство за липса на въздух могат да се появят, макар че дихателните пътища са отворени. Дишането е бързо и незадълбочено.

Пулсът е слаб, интензивен, от време на време погрешен. Може би даже сърдечен арест.

ПЪРВА ПОМОЩ

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се обадите на спешна помощ.

Ако засегнатият е в схващане, незабавно го поставете на стол с облегалка или го поставете в легнало състояние, сгънете краката му в коленете и се пробвайте да го успокоите.

Необходимо е неотложно да премахнете тесните облекла, да разхлабите яката и вратовръзката.

Възможно е също по този начин, в случай че засегнатият не за първи път има сърдечно-съдови проблеми, да му дадете медикаментите, които носи със себе си.

Също по този начин се предлагат медикаменти за разреждане на кръвта без рецепта като аспирин и други сходни. (необходимо е обаче да се знае дали пациентът приема други медикаменти, които биха били противопоказание.

Ако пациентът приема нитроглицерин, вие сте му го дали и болката не отшумява до 3 минути след приема на нитроглицерин, това значи, че страдащият има същински инфаркт, който не може да бъде отхвърлен с лекарството. С този способ можем да отличим дали става дума за сериозен сърдечен проблем или просто за по-лека офанзива.

Също по този начин е належащо деликатно да се следи дишането и сърцето на жертвата. В случай на сърдечен арест е належащо неотложно да се пристъпи към реанимация. Използването му до идването на колата за спешна помощ усилва шанса за оцеляване на засегнатия до 1000 пъти!

Проверете засегнатия за пулс и в случай че няма подобен, неотложно пристъпете към сърдечен масаж и изкуствено дишане. Прилагат се 30 компресии на гръдния панер и 2 изкуствени вдишвания.

ИНСУЛТ

Инсултът е увреждане на мозъчната тъкан и нарушение на нейните функционалности, породени от увреждане на притока на кръв към мозъка.

Причините са разнообразни: незадоволително кръвоснабдяване на част от мозъка, кървене в мозъка, тромбоза или емболия, свързани с проблеми с кръвта, сърцето или кръвоносните съдове.

Всеки би трябвало да знае първите признаци на инсулт, с цел да може да помогне в точния момент, тъй като в тези случаи всяка минута е от голяма важност!

СИМПТОМИ

Внезапно пронизващо главоболие без причина.

Мускулна уязвимост, изтръпване на половината или разнообразни елементи на тялото (ръка, крайник, лице).

Може да зародят проблеми със зрението или двойно виждане.

Може да се появи неочаквана загуба на равновесие и съгласуваност, гадене и загуба на схващане.

Речта постоянно е нарушена или забавена и едната страна на устата може да увисне. Тази парализа постоянно се популяризира към цялата наранена страна.

Ако забележите горните признаци, действайте неотложно по неотложност!

ПЪРВА ПОМОЩ

Важно е неотложно да се обадите на спешна помощ – човек, претърпял инсулт, се нуждае неотложно от първа помощ от експерти.

Ако потърпевшият е в безсъзнание, проверете дали може да диша свободно. Ако установите, че дишането е нарушено, освободете дихателните пътища, като завъртите главата си встрани.

Преместете засегнатото лице в комфортна позиция. Мнозина споделят, че пациентът въобще не може да се движи, само че не се колебайте да извършите всичко, с цел да сте сигурни, че нищо не пречи на пациента да диша.

Ако е допустимо, измерете кръвното налягане на потърпевшия и запишете резултата.

Ако засегнатият е в схващане, е належащо да се откри преди какъв брой време е настъпил инсултът.

През първите 3 часа от продължителността на инсулта на жертвата може да се приложи  незабавна терапия – тромболиза.

Тази процедура включва интравенозно приложение на лекарство, което разтваря кръвни съсиреци, блокиращи мозъчните съдове.

По този метод е допустимо изцяло да се отстрани или най-малко да се минимизира увреждането на мозъка.

При никакви условия не давайте течности или храна на засегнатото лице.

При никакви условия не би трябвало да прилагате никакви медикаменти на засегнатото лице! Намаляването на налягането също не се предлага.

Хипертонията е естествена в първите часове на инсулта и е обвързвана с акомодацията на мозъка.

ЕПИЛЕПТИЧЕН ПРИПАДЪК

Епилептичният пристъп може да наподобява доста заплашителен, само че в реалност не изисква незабавна здравна помощ.

Въпреки това, всеки би трябвало да знае за признаците на епилепсията и простите правила за лекуване на засегнатите!

СИМПТОМИ

Най-често пристъпът стартира с „ аура “.

Предепилептичната  аура може да бъде обонятелна, образна или слухова, когато страдащият усеща необикновени миризми, чува звуци или вижда комплицирани облици. Понякога пациент с епилепсия може да осведоми другите за иден пристъп, като по този метод се защищава.

Често в профил наподобява, че припадъкът е почнал без причина – жертвата просто ненадейно пада на земята в безсъзнание, от време на време припадъкът е предшестван от вик.

Дишането на пациента е неприятно, може да има синкави устни.

Появяват се крампи. Мускулите се свиват и отпускат случайно.

Понякога страдащият може да прехапе езика или вътрешната страна на бузата.

Засегнатият човек не реагира по никакъв метод на светлинни тласъци.

Възможно е също непринудено изпразване на червата, повръщане, лигавене. От устата може да излезе пяна.

ПЪРВА ПОМОЩ

Преди всичко би трябвало да се успокоите. Ако пациентът ви е уведомил за вероятен пристъп, уверете се, че нищо няма да го нарани при рухване (остри ъгли, твърди предмети и др.).

Ако по време на припадъка няма нищо застрашаващо засегнатия, не го докосвайте. Въпреки това, останете с него през целия припадък.

Не се опитвайте да успокоите жертвата или по различен метод да спрете конвулсиите. Това няма да му помогне по никакъв метод, може единствено да му аргументи нежелани пострадвания.

Не забравяйте да ревизирате часа на началото на припадъка. Ако гърчът продължи повече от 5 минути, неотложно се обадете на кола за спешна помощ. Продължителният пристъп може да аргументи трайно увреждане на мозъка.

p> Важно!  Не поставяйте непознати предмети в устата на жертвата. Много хора считат, че по време на епилептичен пристъп човек може да си глътне езика. За страдание това е неправилно разбиране. Всички мускули, в това число езика, са хипертонус по време на припадък. 

В никакъв случай не се опитвайте да отворите челюстите на жертвата и да пъхнете корав предмет сред тях. Има риск по време на пристъп пациентът да ви ухапе, да нарани зъбите си или да се задави с фрагменти от предмет.

Когато пристъпът завърши, поставете жертвата в комфортна позиция. Уверете се, че дишането се е нормализирало: проверете дали дихателните пътища са свободни (те могат да бъдат блокирани от останки от храна или протези).

Ако пациентът се нарани по време на припадъка, обработете всички рани.

Не би трябвало да оставяте човек самичък, до момента в който не се върне изцяло към естественото. Ако се появи втора офанзива след офанзивата или в случай че пациентът е получил офанзива за първи път, засегнатото лице би трябвало да бъде прието в болница.

Само навременната и умело предоставена първа помощ и неотложно квалифицирана здравна помощ ще оказват помощ за спасяването на живота.

И в случай че другар, сътрудник или инцидентен човек е обиден от сходна обстановка, всеки от нас би трябвало да знае какво да прави.

Оказването на първа помощ в незабавна ситуация  е умеене, което всеки човек би трябвало да има. Не забравяйте да споделите публикацията с приятелите си. Никой не е застрахован от злощастие!

Ще бъде ужасно, в случай че ни последвате и споделите тази публикация с приятелите си и вашето мнение (или опит) в мненията!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР