Как да извлечем най-доброто за страната ни при въвеждане на

...
Как да извлечем най-доброто за страната ни при въвеждане на
Коментари Харесай

Над 500 хил. гледаха финансовото събитие на годината България в Еврозоната - предимства и възможности

Как да извлечем най-хубавото за страната ни при въвеждане на единната европейска валута? Отговор на този въпрос дадоха политици, финансисти и икономисти от най-високо равнище по време на финансовата конференция . Тя беше проведена и от Dir.bg, КРИБ и Агенция за поощряване на МСП, с медийното партньорство на , Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, Bulgaria On Air, Euronews Bulgaria, Economic.bg и сп. " Мениджър ".

Конференцията беше проследена онлайн както от гостите в " София Ивент Център ", по този начин и от над 500 000 консуматори единствено в платформите на Dir.bg - както в десетките изявления в портала, по този начин и на страниците нашите обществените мрежи и канали за видео стрийм. А отразяването с репортажи, изявленията и разнообразни новинарски излъчвания от съвсем всички национални медии трансформира полемиката в събитие на годината за присъединението на България към еврозоната.

За открит разговор бяха поканени всички ангажирани хора с процеса за присъединение към паричния съюз в този момент и в годините обратно. Събитието беше подкрепено и от нашите партньори - Минстрой Холдинг АД, Съюзът на интернационалните превозвачи, Пощенска банка, Асарел Медет АД, Aurubis, CLEANTECH Bulgaria, Филип Морис България, Arteks Engineering, Dundee Precious Metals и TollPass - Интелигентни трафик системи АД, Българска банка за развиване, Главболгарстрой, BAT.

С встъпително слово начало даде вицепрезидентът . За свършеното до момента и какво следва след нея приказваха шефът на Българската национална банка (БНБ) , министърът на финансите и вицепремиерът   Те участваха в откриващия панел с модератор Илия Лингорски , член на Управителния съвет на Българска народна банка.

Трима европейски топ банкери и един шеф от МВФ срещнаха присъстващите на конференцията с опита на техните страни -  Нидерландия, Словения, Хърватия . Събитието събра дружно и четирима финансови министри на България , както и представители на работодателите и синдикатите .

Специално внимание беше обърнато на изгодите и рисковете от влизането на България в Еврозоната, спекулациите с инфлацията след приемане на еврото. Някои от лекторите се стопираха и на ролята на валутния ръб, като подчертаха, че още през 1997 година страната ни е приела неофициално еврото, определяйки тогава немската марка за аварийна валута , а по-късно на нейно място и еврото. Темата за бюджетния недостиг и спазването на параметрите по главните макроикономически цели - инфлация, растеж на Брутният вътрешен продукт, външен дълг, избрани от Европейската централна банка (ЕЦБ), също бяха наранени.

Почти всички лектори, включително и задграничните посетители, предложиха да се задълбочи провеждането на информационна и осведомителна акция, с цел да бъдат осведомени авансово жителите с изгодите, само че и с някои неизбежни опасности, най-вече спекулативни, свързани с присъединението към Еврозоната и превалутирането при установяване на цените.



В своето изявление при разкриване на форума вицепрезидентът Илияна Йотова също обърна внимание върху свършеното до момента и акцентира, че работата по участието в еврозоната е била неизменим ангажимент за всички държавни управления и институции след 2007 година (когато България стана член на Европейски Съюз - бел. авт.), а началото на финалната права стартира през 2018 година. Вицепрезидентът благодари на управлението на Българска народна банка, че не е позволила политическа интервенция при вземането на решения, свързани с влизането на България в еврозоната.

Илияна Йотова не подмина и отрицателните оценки за еврото, които идват от невъзможността на Европейски Съюз да се оправя с рецесиите, по този начин както чакат европейските жители, а те желаят по-сериозна и резултатна интервенция на европейските и националните институции.

 Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Йотова напомни, че преди 20 година, от началото на 2002 година евробанкнотите и монетите бяха въведени за население от към 308 милиона души от 12 страни, а сега в еврозоната са 19 страни. Вицепрезиденът акцентира, че еврото устоя на всички рецесии през последните 20 години, а за България през днешния ден са изключително нужни анализите, с цел да бъдат предотвратени грешките в бъдеще. По думите на вицепрезидента, една огромна неточност съпътства България в процеса за присъединение към еврозоната. И това е неналичието на осведоменост , тъй като това е най-хранителната среда за подозрения и отменяне.

Илияна Йотова уточни като мотив последното проучване, съгласно което 56 % от българските жители имат съществени подозрения в еврото. " Тези числа приказват едно - чака ни доста работа, с цел да изясним на българите всички въпроси ", сподели в умозаключение Илияна Йотова. Това е и втората значима тематика - осведомителната акция, която участва в изявленията на съвсем всички участници, включително и на задграничните посетители, с цел да бъде извоювано доверието на жителите.

Той обърна внимание на настоящия и сега валутен ръб (въведен на 1 юли 1997 година - бел. авт.), който съставлява " последната стъпка на присъединението на страната към еврозоната, а единственият добър вероятен излаз от валутния ръб е еврозоната ". Сега, по думите на Радев, България е на прага на изхода от валутния ръб и това ще възстановява и надгради нашия паричен режим, тъй като по този метод ще се възвърне провеждането на парична и пълноценна макроикономическа политика. Управителят на Българска народна банка акцентира, че еврото сега е аварийна валута за България и е една от най-важните международни валути.

 Снимка: Николай Илиев

Присъединяването към еврозоната за страната ни значи модернизиране на стопанската система, само че и повдигане на приходите до средноевропейските. " Очевидно в нашия случай на страна отвън еврозоната този развой протича доста постепенно и България продължава да бъде страната с най-ниски приходи в Европейски Съюз. Оставането в това състояние крие опасности и най-опасният от тях е опълчване на задачите за финансова непоклатимост и задачите за увеличение на приходите и възстановяване на благосъстоянието на хората ", изясни шефът на Българска народна банка. По неговите думи, без еврото опитът демонстрира, че благосъстоянието на хората ще се утежни, а това е " път за на никое място " и загуба на финансова непоклатимост. Затова Радев уточни, че присъединението към еврозоната ще позволи този евентуален спор, като форсира процеса на действителна конвергенция (съвпадение, подобие със страните-членки на еврозоната). Управителят на Българска народна банка акцентира, че по този начин ще се подобрят и изискванията на финансиране, а влизането в еврозоната има капацитета да бъде катализатор на този развой, след който ще се усилят и вложенията в страната.

Приемането в еврозоната значи и съблюдаване на избрани критерии, включително и за преодоляване на инфлацията, за дисциплиниране на държавния бюджет. А това по думите на Радев може да стане посредством осъществяване на положителни политики в другите браншове. При изискванията в нашата страна, провеждането на такива политики ще форсира структурните промени в България - развой, който е съществено занимателен.

Димитър Радев уточни Българска народна банка и банковия бранш като образец за направени огромни промени след проблемите през 2014 година, като задачата е била цялостното консолидиране в институциите от европейската финансова инфраструктура. От две години имаме и практическия опит от участието ни в Европейския банков съюз, включително в Единния контролен механизъм и в Единния механизъм за преструктуриране. Свидетели сме на съответните резултати - индикаторите за финансова адекватност, ликвидност, доходност на нашия банков бранш са над междинните за Европейски Съюз. " Този институционален образец може да бъде употребен и от други браншове при присъединението към еврозоната. След като банковият бранш може да реализира резултати над междинните за Европейски Съюз, това би могло да се случи и с всеки различен бранш ", акцентира Димитър Радев.



До края на годината ще е подготвен най-важният закон - за въвеждане на еврото, а други четири законопроекта за промени, готови от служебното държавно управление са импортирани в Народното събрание - това са Законът за Българска народна банка, Търговският закон, Кодексът за застраховането и Законът за ограниченията против изпиране на пари. Това разгласи министърът на финансите Росица Велкова-Желева , която е народен координатор по подготовката на България за участието в Еврозоната, и добави, че стартът на информационната и осведомителната акция за влизането ни в Еврозоната на 1 януари 2024, ще е следващата година.

На първо място тя уточни признатото на 27 октомври 2022 година от Народното събрание решение приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 година да е народен приоритет, а на българските държавни управления оттук нататък е предоставено да ускорят договарянията с европейските институции и страните членки от Еврозоната, както и техническата подготовка за въвеждане на еврото, с цел да се съблюдава избраната от страна на България целева дата . Решението тя дефинира като значима и скъпа историческа стъпка, тъй като е дало нужната легитимация и убеденост на екипите на Министерство на финансите и на Българска народна банка пред европейските ни сътрудници.

 Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Следващото значимо събитие е подписаният на 6 декември в Брюксел Меморандум за съгласие с страните членки на Еврозоната и Европейската комисия за започване на произвеждане на евромонети и за подготвителните задания преди началото на производството откакто страната ни стане член на Еврозоната.

Това значимо събитие по думите на министър Велкова следва да бъде подкрепено от дейности и работа, които всички институции би трябвало да свършат за относително дребното време, което остава до 1 януари 2024 година Подготовката ни за участие в Еврозоната се провежда и координира от Координационен съвет, подпомаган от 8 междуведомствени работни групи. " Активните дейности по техническата подготовка започнаха още през месец май с приемането от Министерския съвет на Националния проект за въвеждане на еврото в България. Въз основа на този проект се реализира оперативната работа по подмяна на лв. с еврото ", изясни министър Велкова.

Тя обърна особено внимание на подготвяния от служебното държавно управление Закон за въвеждане на еврото в България, който ще регламентира публичните връзки, свързани с приемането на еврото като публична валута в страната. " Целта е със закона да се откри правна и организационна процедура за въвеждане на еврото, курса на превръщане, извеждане на лв. от обращение, методът и срокът за подмяна на пари в брой, разпоредбите за превалутиране на цени, заплати, обществени помощи, ограниченията за отбрана на потребителите, наказания и други ", изясни министърът на финансите.

По думите на министър Велкова, информационната и осведомителната акция, която ще се организира през 2023 година, е да бъде даване точна, налична, ясна, разбираема, навременна и всеобхватна информация за всички на практика аспекти, които ще обхване Законът за въвеждане на еврото. Фокус на капанията ще бъде и разясняването на всички зародили въпроси и превъзмогване на отрицателните настройки и страховете у българските жители от повишаване на цените, смяна в приходите, инфлацията от приемането на еврото.



Той дефинира конференцията като значимо събитие, тъй като би трябвало да се приказва по тематиките, които ни касаят и които чертаят бъдещето ни, каквото е присъединението към Еврозоната. " Трябва да им даваме повече видимост, бистрота и да обясняваме на жителите в тази несигурна световна среда по какъв начин България може да става по-силна и по-ефективно да се усъвършенства. Позитивите от присъединението към Еврозоната на България преобладават над възможните опасности. Влизането в нея ще бъде явен сигнал, че страната ни желае да бъде част от ядрото на европейските процеси и ефикасен участник в европейските процеси, с цел да гради интензивно своето бъдеще и своята орис ", заключи Атанас Пеканов. Така той на процедура дефинира като доста значима информационната и осведомителната акция, част от която действително е финансовата конференция " България в Еврозоната - преимущества и благоприятни условия ".

 Снимка: Николай Илиев

Вицепремиерът уточни трите стълба от резултата на присъединението към Еврозоната - преди всичко е репутационният бонус, а с влизането в еврозоната ще се увеличи и кредитният рейтинг на страната, което ще поддържа лихвените проценти по-ниски, както за страната, по този начин и за жителите. Присъединяването ще е и напън за промени в страната, което е вярно и положително.

" Всичко това ще бъде подтик за стопанската система ни, за заетостта и за българските жители. Това е, от което политиците и институциите би трябвало да се интересуват преди всичко. Освен за бизнеса, обаче, влизането в Еврозоната ще има резултат и за конвергенцията на приходите ", добави Атанас Пеканов.

Вицепремиерът сподели още, че като всеки огромен развой и тук има опасности, само че те не са тези, за които се приказва. Пеканов уточни за образец спекулирането с инфлацията. " Напротив не сме видяли такава наклонност в другите страни, които са приели еврото. Това са страхове, които се подклаждат, само че емпиричната им аргументация не може да бъде открита ", сподели Пеканов.

Другият значителен риск е спекулата, само че тя ще е в обособени търговски обекти, а не в цялата страна. " Това е нещото, за което институциите би трябвало да работят да бъде пресечено ", предложи вицепремиерът. " През последните 2 години светът се промени радикално и се намираме в среда на непрекъснато идващи рецесии. Но Еврозоната съумя да реагира съответно и да построи механизмите, които я вършат по-силна ", изрично съобщи Атанас Пеканов.



Трима европейски топ банкери и един шеф от МВФ срещнаха присъстващите на конференцията с опита на техните страни (Нидерландия, Словения, Хърватия) и насочиха съответни рекомендации към българските управляващи, виновни за приемане на еврото.

, сподели при започване на своето изявление, че валутният ръб е бил вярна стъпка за икономическа непоклатимост, тъй като България поддържа едно от най-ниските равнища на дълг от европейските страни и има сериозен напредък по структурните промени. 

 Снимка: Николай Илиев

Наред с изгодите (висок кредитен рейтинг, ниски лихви по заемите, фискална непоклатимост, търговията ще се разшири, а и икономическата успеваемост ще се подобри) той предложи да се продължи с финансовата дисциплинираност като основен детайл за влизането в Еврозоната.

обърна особено внимание на разяснителната акция, защото за него ключът за триумфа на процеса по присъединение е общото политическо и гражданско единодушие. " Много значимо беше по какъв начин да се разпространява концепцията за присъединението към еврото, като започнахме с разяснителна работа, създаване на платформи и уеб страници, където се качваха материали, които обясняваха какво значи това, по какъв начин ще се отрази на обособения човек. Важни бяха и организирането на събития като днешното, защото искахме всички елементи от обществото да бъдат приобщени ", сподели още шефът на Словенската национална банка.

 Снимка: Николай Илиев

Той заключи, че най-важното за този развой е да се реализира политически консенсус, планът да се ръководи ловко и по-късно да се реализира сполучливо прекосяване към еврото. Решаващият миг е подготовката да стартира много преди самото присъединение, с цел да се избегне шокът измежду хората.

, който е взел участие в договарянията за преструктуриране на българския външен дълг с МВФ през 1994-1995 година, сподели: " Продължавайте, голям път сте минали и съм доста впечатлен от това, което виждам в София. " Банкерът откри два значими въпроса за разрешаване от България: конвергенцията и какво се случва след присъединението към Еврозоната.

" Затова желая да кажа на България, че действителната конвергенция сама не се случва, би трябвало вие сами да си я постигнете посредством подобаващите структурни и институционални политики, самостоятелност на централната банка, това го наблягам, тъй като е доста значимо да има механизми за съвместен надзор. За да постигнете действителна и устойчива конвергенция до равнищата при другите страни е значимо да има практическо образование, култура ", заключи Ерд Хубен първото си обръщение към България.

 Снимка: Николай Илиев

" Отговорът на въпроса: " Какво става като се присъедините към еврозоната? ", е: Една добра вест и една не толкоз добра. Когато влезете в еврозоната ще получите
бонуси, тъй като рисковите награди по заемите ще паднат на всички места, ще имате по-добри достъпи до финансовите пазари, до институционални вложители, а част от техните фондове ще се насочат към България. Това е бонусът за страната ви ", заключи нидерландският банкер. Според него, не толкоз положителната вест е какво прави България в Еврозоната. " След като влезете в Еврозоната пазарната дисциплинираност ще се скапе, тъй като финансовите пазари няма по този начин строго да ви дисциплинират, по тази причина още по-важно е да се следи деликатно каква политика вършиме в Еврозоната ", добави банкерът.

" Вие ще имате изгоди като се присъедините, само че бъдете мъдри и рационални и внимавайте по какъв начин ползвате тези изгоди, следете по какъв начин се позиционирате и не отпускайте пазарната дисциплинираност ", предложи в умозаключение Ерд Хубен.

също обърна особено внимание на информационната акция за обществеността. Този развой е почнал през 2016 година и в този момент към този момент е към края си (Хърватия ще се причисли към Еврозоната на 1 януари 2023 година) и е бил доста позитивен. Той акцентира, че е нужно неизменност, единодушие и запаси, с цел да се реализира приемането на една страна в Еврозоната.

 Снимка: Николай Илиев

За Михаел Фауленд най-важната изгода от въвеждането на еврото в Хърватия е премахването на риска от обмена на валутите в стопанската система. " Искам да подчертая, че този риск доста се подценява от обществеността, защото се приема за даденост, че централната банка е длъжна да поддържа постоянен валутен курс ", сподели хърватският банкер. Неговото най-важно обръщение е, че еврото носи големи изгоди и напъните за въвеждането му се отплащат значително, а това е доста значимо за дребните стопански системи, за които е добре да са интегрирани в Еврозоната. " За такива страни изгодите са доста повече от разноските, които се вършат за реализирането на целия развой, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект ", заключи заместник-управителят на Хърватската национална банка Михаел Фауленд.



В третия панел приказваха трима някогашни финансови министри и един заместник-министър, а модератор беше , ръководещ сътрудник на " Експат Капитал " и вицепремиер и министър в две държавни управления (2001 - 2009). В началото той показа разбор, с който оборва изказванията за внезапно увеличение на потребителските цени посредством графики, които демонстрират .

В нито една от 19-те страни не може да се забележи повишение на инфлацията след въвеждането на единната валута. Инфлацията остава на ниски едноцифрени равнища чак до края на 2021 година. " За " удвояване " на цените въобще не може да става дума. Ако такива градски митове бяха правилни, тогава инфлацията трябваше да експлодира от 2% на 102% и всички графики щяха да " пробият тавана ", заключи Николай Василев.

По неговите думи, със или без Еврозоната, инфлацията в Европа и по света се трансформира всяка година в резултат на други фактори - цени на първични материали, валутни курсове, стопански напредък. " Окончателните данни за 2022 година ще покажат " рекордно нарастване " на инфлацията във всички страни, което явно няма нищо общо с това кой по кое време е въвел еврото ", акцентира Василев.

 Снимка: Николай Илиев

В този трети панел свои позиции по отношение на вероятностите за финансова непоклатимост и стопански напредък в Еврозоната показаха някогашните министри на финансите (2005-2009) и министър председател (2013-2014), (2001-2005), (2014-2020), заместник-министърът на финансите (2001-2005) и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите .

 Снимка: Николай Илиев

Те се сплотиха към мнението, че изгодите са повече от негативите от влизането в Еврозоната, а пред страната ни се открива опция за социално-икономически прогрес след повече от десетилетие застой.

уточни, че приемането на еврото не ни прави автоматизирано по-богати, само че ни дава опция да станем такива, в случай че желаеме, несъмнено. Той напомни за " крайните песимисти ", че още през 1997 година България е приела неофициално еврото, като беше въведен валутния ръб и определянето за аварийна валута на немската марка - разбирайте еврото. Орешарски прикани ръководещите да разработят и предложат ограничения и политики за възстановяване на конкурентната дарба на стопанската система ни. " Това е същинският отговор на провокациите, които идват с участието ни в Еврозоната ", акцентира още Орешарски.

 Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

сподели, че още няма явен отговор за себе си за какво не се причисляваме дружно с Хърватия към Еврозоната още при започване на 2023 г.  " България ще забогатее през идващите години, това няма да се дължи единствено на влизането ни в Еврозоната, тъй като процесът на действителна конвергенция няма да бъде спрян. По-важният въпрос е - какъв брой бързо ще забогатяваме, а влизането ни в Еврозоната ще ни даде опция да забогатяваме по-бързо ", разгласи някогашният финансов министър.

 Снимка: Николай Илиев

открои някои провокации за идващите месеци и години, които не са свързани толкоз с влизането в Еврозоната, колкото с политическия подтекст. Когато страната изпадне в политическа рецесия, съществени фундаменти и полезности се разпадат доста бързо. Това съгласно Горанов, е една от главните аргументи да не се движим дружно с Хърватия към еврото, макар че започнахме година преди тях. " Ние доста мъчно се сплотяваме, даже за доста значими тематики. Но положителната вест е, че по тематиката с еврото може да се напредва в вярната посока даже във време на политическа рецесия ", акцентира Владислав Горанов.

 Снимка: Николай Илиев

За  двата съществени въпроса, които са предизвикателство за приемането ни в Еврозоната са критериите за инфлацията и за бюджетния недостиг. " Имаме рядката опция трите съществени институции, които се занимават с макроикономически прогнози, да приказват на един език. Ако се върнете обратно във времето, няма доста такива моменти, в които да сме единни и да не се подлагаме на критика. Сега Централната банка, Фискалният съвет и самото Министерство на финансите приказват в един глас - и той е, че в случай че желаеме да преборим инфлацията, която очевидно сега е огромният стопански проблем, би трябвало да действаме в една посока ", акцентира Дацов.

 Снимка: Николай Илиев

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП)  обърна внимание на нелоялните търговски практики, които се обрисуват като един от значителните проблеми след приемането на еврото. За страдание неточните търговци, съгласно Алипиев, въвличат и правилните да навлязат в сивия бранш. " Ако огромните търговски вериги, които обезпечават дребната и междинната потребителска кошница на потребителите, употребяват тези нелоялни практики, това въвлича след себе си целия пазар, тъй като дребните търговци ще са принудени да покачат и те цените ", изясни ръководителят на КЗП.

 Снимка: Николай Илиев



В последния панел с най-вече лектори, бяха представителите на бизнеса, а модератор беше София Касидова , началник на екип за стратегическо развиване, пазари и стопански разбори в ББР, някогашен зам.-министър на стопанската система (2001-2003). Своята позиция по главната тематика по какъв начин участието в Еврозоната ще усили приходите и какви изгоди ще донесе на бизнеса показаха:, изпълнителен шеф и член на УС на КРИБ; , ръководител на нa Cъвета на шефовете нa " Mинcтpoй Xoлдинг " AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa; , ръководител на Икономически и обществен съвет; , президент на КНСБ; , изпълнителен шеф на Пощенска банка, и , изпълнителен шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП).

 Снимка: Николай Илиев

, съпостави обстановката в Българя, обвързвана с приемането на еврото, с Битката за Британия през Втората международна война, като сподели, че сега се води борба за България. Той беше безапелационен, че няма бизнес, който да не желае да бъде част от този европейски клуб. " Единствено сивият бизнес не би желал да взе участие и тук е ролята на страната да си свърши работата, с цел да подкрепи обществените финанси ", сподели Иванов. Според него, в този момент е значимо да се организира вярна осведомителна акция, с цел да бъдат уверени хората за изгодите от приемането на еврото.

 Снимка: Николай Илиев

увери, че в минерално-суровинната промишленост подготовката за еврозоната е направена. " Ние от дълго време се разплащаме с контрагентите си в евро. Заради това нашата промишленост има подготвеност за прекосяване към еврото ", разгласи Вълканов. Той увери, че " еврото е с закрепен курс и ние не се плашим ". Според Вълканов, страната ни няма проблем да влезе в Еврозоната, само че остава да се реши въпросът с бюджетния недостиг (според нормите на ЕЦБ не би трябвало да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт, а съгласно плана за удължение на държавния бюджет, служебното държавно управление залага 6.6% недостиг - бел. авт.). От другите три основни критерия, съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт не би трябвало да е над 60% от Брутният вътрешен продукт, като по този индикатор страната ни е измежду " отличниците " към този момент, при съответствие малко над 24% от Брутният вътрешен продукт към 31 октомври по данни на Национален статистически институт.

 Снимка: Николай Илиев

Да напомним, че по другите два макроикономически критерия на ЕЦБ - инфлация и растеж на Брутният вътрешен продукт, България изостава доста по първия: инфлацията за октомври е 17.6% на годишна база при 3%, избрана от ЕЦБ (заради енергийната рецесия, обаче, този аршин на ЕЦБ не се ползва временно). Данните на Национален статистически институт за третото тримесечие демонстрират, че Брутният вътрешен продукт нараства с 3.2% на годишна база, при 3%, съгласно условията на ЕЦБ, макар че растежът на Брутният вътрешен продукт се забавя, по отношение на второто тримесечие, при записано от Национален статистически институт покачване от 4.8 на 100 в интервала април-юни 2022 година.

увери, че Еврозоната ще докара до подтик на приходите. В момента страховете на хората са точно за приходите, защото те са 52% от средноевропейските. Другият акцент на синдикалния водач беше върху инфлацията. Димитров напомни данните на " Евростат ", които демонстрират приблизително 0.3 процентни пункта растеж на инфлацията при страните след присъединението. " Ако кажем на хората, че няма да има инфлация, няма да е правилно, при някои артикули тя ще е по-голяма, изключително при по-бързо оборотни артикули ", счита Пламен Димитров и акцентира, че при всички страни, включили се към еврозоната, има съществено развиване и растеж на приходите. Особено годно е това за балтийските страни (Естония, Литва и Латвия), които също сходно на България бяха във валутен ръб преди да влязат в Еврозаната.

 Снимка: Николай Илиев

, прикани да се престане с диалозите подготвени ли сме или не за Еврозоната, тъй като това е губене на време. Тя напомни, че ИСС има публикуван отчет по тематиката за приемане на еврото, който прави разбор и установи, че рисковете за инфлация и приходи са по-малко от изгодите за трите значими групи в обществото, които ИСС съставлява - бизнеса, работещите и гражданските организации. Тя акцентира, че няма никакъв риск за осигурителната система и пенсиите, нещо, което не се загатва, само че огромна част от хората се тормозят. Русинова предложи да се демонстрират по-дълго време двете валути при етикетирането, когато влизаме в еврозоната, и да има изясненост и бистрота за механизма, по който да се подават сигнали за нередности и към кого.

 Снимка: Николай Илиев

сподели при започване на своето изявление, че с единия крайник към този момент сме в Европейския банков съюз, време е да влезем и с другия - в Еврозоната. " Самият факт, че имаше политическа воля да се влезе в банковия съюз значи, че би трябвало да имаме политическа воля да влезем в еврозоната. Поне за банките и банковия бизнес това е най-логичното ", добави Петя Димитрова. Тя изясни, че банките извършват всички условия на Европейския банков съюз, само че не могат да употребяват Европейската капиталова банка като заемодател. Димитрова акцентира, че разяснителните акции са доста значими и би трябвало да продължат. Правителството, бизнеса и гражданските организации би трябвало да създадат всичко належащо, с цел да се преодолеят страховете на хората.

 Снимка: Николай Илиев

, разгласи, че дребният и междинен бизнес не се тормози за въвеждането на еврото, тъй като страната ни към този момент е " вързана " към еврото във валутния ръб и този курс ще се резервира и след влизането ни в Еврозоната. По думите на Таков, присъединението на страната ни към Еврозоната единствено ще увеличи равнището на стопанската система ни, а МСП освен са гръбнака на стопанската система, само че и тези предприятия имат значима обществена роля в българското общество. В момента, обаче, техният проблем е неналичието на фрагменти и достъпа до финансиране. " Вложенията не са устойчиви сега, тъй като средствата от еврофондовете не идват регулярно, а са по избрани стратегии. Затова е нужна целенасочена държавна политика в тази тенденция ", безапелационен беше Таков.

 Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Протестът на партия " Възраждане "

Група от към 50 души, множеството последователи на политическа партия " Възраждане ", посрещнаха участниците и гостите на конференцията, пред залата, като се чуваха и обиди. Протестиращите желаеха да се резервира българският лев като национална валута.

Лидерът на партията Костадин Костадинов и още няколко депутати от парламентарната група влязоха в залата и започнаха да репликират част от лекторите, в това число и представителя на МВФ Алфред Камер. Управителят на Българска народна банка Димитър Радев резервира хладнокръвие и продължи да води панела на британски език, защото участниците във втория панел бяха чужденци.

 Снимка: Николай Илиев

След зародилото напрежение Костадин Костадинов напусна залата, а на потегляне даде изказване пред публицисти. Той още веднъж съобщи, че България би трябвало да резервира лв. за национална валута. Костадинов изрази неодобрение и от това, че участниците в митинга, не са били позволени в залата, защото не са разполагали с нужните предложения.

 Снимка: Николай Илиев
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР