Кадрите в полупроводниковата индустрия се оказаха по-защитени от съкращения(снимка: CC0

...
Кадрите в полупроводниковата индустрия се оказаха по-защитени от съкращения(снимка: CC0
Коментари Харесай

Индустрията на чиповете не допусна големи съкращения


Кадрите в полупроводниковата промишленост се оказаха по-защитени от съкращения
(снимка: CC0 Public Domain)

Масовите съкращения в бранша на високите технологии, подхванати в последните месеци от огромни ИТ корпорации, не засегнаха в същата степен промишлеността на полупроводниците, сочат пазарните разбори.

„ Мащабът на съкращенията [в полупроводникови компании] не е толкоз огромен. Става дума по-скоро за заледяване на наемането… и на планове, които не се смятат за стратегически ”, разяснява обстановката Рон Хофмайстер от Ernst & Young в обява на Fierce Electronics.

Много софтуерни компании набираха прекалено много фрагменти по време на пандемията, вярвайки, че настъпилите промени в метода на живот, в това число възхода на отдалечената работа, онлайн извършването на покупки и видеоигрите, ще им разрешат да усилят приходите. Сега, в изискванията на стопански спад, те би трябвало да съкратят хиляди чиновници.
още по темата
И по този начин, Alphabet и Amazon възнамеряват взаимно да съкратят към 30 хиляди души. Единственото изключение е Apple, която избегна всеобщи съкращения, с помощта на по-ефективна тактика за наемане, отбелязва Блумбърг.

Що се отнася до пазара на полупроводници, доста специалисти са съгласни, че след настоящето закъснение ще настъпи нов напредък. Хофмайстер чака, че след рекордните доходи през предходната година в размер на 583 милиарда $, бизнесът с полупроводници ще записва спад от 3-5% през 2023 година, който обаче няма да повлияе на дълготрайните вероятности на промишлеността.

Хофмайстер и други анализатори пресмятат, че световните продажби на чипове ще доближат 1 трилион $ до 2030 година Оптимизмът на специалистите произтича от възходящото потребление на полупроводници, които, с изключение на в преносимите компютри и смарт телефоните, към този момент се срещат от ден на ден в съвсем всяко електрическо съоръжение – от коли до спътници.

Четири категории ще се развиват най-динамично през идващите години: чипове за автомобилната промишленост, интернет на нещата, интелигентната градска инфраструктура и военната сфера.

В същото време обичайните категории полупроводници, свързани с лични компютри, мобилни устройства и системи за центрове за данни, ще записват известно закъснение. Тази наклонност се отбелязва от огромни производители на чипове като Qualcomm, Intel и AMD. Основната причина за протичащото се е високото равнище на ресурси при клиентите, насъбрани след три години бързи покупки по време на пандемията.

„ Ако една компания за чипове се концентрира върху автомобилната промишленост, 2023-а може да бъде в действителност добра година за нея, защото производителите на коли не престават да уголемяват потреблението на чипове. Много полупроводникови компании наемат чиновници в области, където виждат стратегически напредък, и замразяват наемането в други области″, означи Хофмайстер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР