Къде сме ние в региона и света е въпрос, който

...
Къде сме ние в региона и света е въпрос, който
Коментари Харесай

Вижте какви пенсии и заплати взимат съседите на Балканите

Къде сме ние в района и света е въпрос, който постоянно се задава, в това число и във връзка с приходите. Обзорът на Българска телеграфна агенция за заплатите и пенсиите в прилежащите ни страни дава визия както за задачите на сравнението, по този начин и за общата възходяща, само че мудна и неравномерна наклонност на приходите в Югоизточна Европа.

Гърция

Минималната работна заплата в Гърция сега публично е 586 евро, само че в реалност по данни на Евростат е 684 евро, тъй като работещите в Гърция не престават да получават 14 заплати годишно. Тази стойност обаче е надалеч от предкризисното ниво от 751 евро и едно от настояванията на националната обща стачка в Гърция в края на ноември беше връщането на минималната заплата отпреди финансовата рецесия. Още по-драматичен спад в годините на рецесията означи междинната заплата в Гърция - от 1450 евро през 2010 година до 1120 евро тази година.

В момента междинната съществена пенсия в Гърция е малко над 720 евро, а междинната спомагателна пенсия - към 170 евро, въпреки че размерът на пенсиите варира доста сред другите възрастови групи според от времето, когато са се пенсионирали. Пенсионната възраст в Гърция се дефинира по комплицирана формула според от възрастта и трудовия стаж, само че право на пенсия се придобива най-късно на 67-годишна възраст.

Пенсиите провокираха безредици в гръцкото публично мнение в края на тази година, тъй като в границите на уговорките, които пое за сполучливото привършване на избавителните стратегии, страната се задължи да понижи размера на пенсиите от 1 януари 2019 година Преразглеждането на този ангажимент се трансформира в една от главните цели на гръцкия кабинет в хода на диалозите с интернационалните институции през последните месеци и в последна сметка държавното управление на Алексис Ципрас съумя да убеди европейските си сътрудници, че запазването на размера на пенсиите не заплашва финансовите цели пред страната.

Турция

Същественият спад в цената на турската лира оказа съществено влияние върху приходите. В началото на 2018 година турците получаваха минимална чиста работна заплата в размер на 1404 турски лири, която през годината бе увеличена на 1603 турски лири. Преобразувано в евро обаче минималното заплащане не бележи растеж, а спад. Докато заплата от 1404 турски лири през януари т.г. се е равнявала на 377 евро, през днешния ден заплащане от 1603 лири е спаднало до към 263 евро. Още по-фрапиращо е сравнението с 2016 година, когато месечната брутна минимална заплата се е равнявала на 518 евро. Простата сметка демонстрира, че през днешния ден трудещите се в Турция би трябвало да получават минимално заплащане от 3159 турски лири, с цел да се изравнят със заплатите си от преди две-три години, изчислени в европейска валута.

Размерът на минималната заплата за идната година към момента не е дефинитивно контрактуван. Работещите упорстват минималната заплата да бъде увеличена до към 2400 турски лири (393 евро) нето, като се отчетат годишната инфлация и икономическият напредък, до момента в който работодателите оферират минимална чиста заплата от към 1860 турски лири (305 евро).

Турските пенсионери също чакат нараствания на пенсиите, които съгласно предварителните планове ще са от към 10-11%. Това значи, че пенсионерите, които в този момент получават най-ниските пенсии от 1021 турски лири (166 евро), към този момент ще взимат по 1130 турски лири (184 евро). Най-високите пенсии от към 4800 турски лири (782 евро) се чака да се усилят до над 5300 турски лири, т.е. 864 евро.

Румъния

След като регистрира най-високия стопански напредък в границите на Европейския съюз през 2017 година (7%), Румъния стартира 2018 година с нарастване на минималната брутна работна заплата до 1900 леи (408 евро) по отношение на 1450 леи (312 евро), колкото беше в края на предходната година. През ноември тази година лявото държавно управление на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите разгласи нова мярка: диференцирано нарастване на минималната заплата от началото на 2019 година Така от идната година обезпечената минимална месечна заплата ще бъде 2080 леи (447 евро) в общия случай и 2350 леи (505 евро) за чиновниците с висше обучение и минимум една година трудов стаж по специалността. Правителството обаче се отхвърли от оповестения преди този момент по-амбициозен проект да подсигурява брутна минимална заплата от 2350 леи за всички, които имат трудов стаж от минимум 15 години.

По данни от март 44,2% от работещите на неопределен трудов контракт в Румъния, т.е. над 2 775 500 души, получават минимална работна залата съгласно трудовия си контракт.

Пенсиите в страната също регистрираха напредък тази година, като от 1 юли пенсионният пункт, въз основа на който се пресмятат пенсиите, бе повишен до 1100 леи (236 евро) по отношение на предходните 1000 леи (215 евро). От 1 октомври пък влезе в действие служебно преизчисление, което усили пенсиите на близо 100 000 души, главно някогашни миньори, металурзи, железничари, строители и други, с към една трета. Средната пенсия сега доближава 1122 леи (241 евро) на месец и е една от най-ниските в границите на Европейски Съюз, а държавното управление разгласи проекти за удвояването й до 2022 година

Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич се похвали през юли, че Сърбия е изпреварила България по заплати. " Днешната междинна заплата е към 424 евро. Намаляваме разликата с други страни в района освен съразмерно, а и безусловно ", сподели той, само че не разясни от кое място са тези данни. В този интервал междинната заплата в България бе с към 20 евро по-висока от тази в Сърбия, само че вярното в неговото изказване е, че заплатите в западната ни съседка нарастват двойно по-бързо спрямо тези у нас.

Средната заплата в Сърбия сега е сред 379 и 400 евро по публични данни, минималната заплата - 213 евро. Вучич даде обещание края на годината да има още едно нарастване на заплати и пенсии от към 10%

Правителството предложи на представителите на МВФ заплатите в държавния бранш да бъдат увеличени с осем до 10%, като нарастване на заплатите с 10% биха получили лекарите, служителите на реда, учителите, а останалите в държавния и публичен бранш биха получили нарастване с към осем на 100. МВФ предложи по-малко нарастване - от шест до седем на 100.

Според работодателите обаче такова нарастване е нереалистично. " Всички нараствания на заплатите би трябвало да бъдат равни на годишното нарастване на Брутният вътрешен продукт и инфлацията. За тази година това е общо шест на 100 и настояването на профсъюзите за нарастване от 10 на 100 не е реалистично ", сподели ръководителят на Съюза на работодателите на Сърбия Небойша Атанацкович.

От 1 януари 2019 година в действие в Сърбия влизат нови класове на възнаграждение, следва нарастване на заплатите в опазването на здравето, просветата и администрацията. Министърът на образованието Младен Шарчевич разгласи, че най-високи заплати ще имат учителите на село, които работят в най-тежки условия. Новите заплати в опазването на здравето плануват най-високо нарастване на коефициентите за лекарите в психиатриите, основните сестри в здравните заведения и водачите в Бърза помощ. Фискалният съвет предложи президентът, министър председателят и министрите да имат три пъти по-високи заплати, а ножицата сред най-ниската и най-високата заплата в държавния бранш да бъде 1:12.

Македония

Средната заплата в Македония е към 380 евро, като бюджетът за следващата година планува растежът на Брутният вътрешен продукт да бъде 3,2% и да има нарастване на заплатите в опазването на здравето, образованието и защитата, както и в обществената администрация. Минималната заплата в страната е 196 евро и е измежду най-ниските в района.

През април водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски подсети за неизпълнените обещания на държавното управление на Зоран Заев към жителите като това за заплати от 500 евро. През май министър председателят Заев прикани работодателите да усилят заплатите и даде обещание страната да обезпечи директна финансова поддръжка в размер на 30% растежа на брутните заплати на някои категории служащи. Той уточни, че изискванията за тази помощ извършват към 15 000 компании с 50 000 служащи. " Целта е една - да порастват заплатите и жителите да имат повече пари ", сподели Заев, като предложения работодателите да аплайват за държавните дотации. Преди началото на образователната година македонското държавно управление взе решение за увеличение на заплатите на учителите в главното и междинното обучение с пет % от септември.

Хърватия

Хърватският министър председател Андрей Пленкович разгласи нарастване с 9% от идната година на чистата минимална заплата от 2752 куни (371 евро) на 3000 куни (404 евро). Брутната заплата, която в този момент възлиза на 3440 куни (464 евро), ще бъде 3750 куни (505 евро). Премиерът посочи, че това е най-голямото еднократно нарастване на минималната заплата от 2008 година насам. По време на мандата си съдружното държавно управление, водено от Хърватската демократична общественост, усили поетапно минималната заплата с 13,6 % от 2016 година, а с новото нарастване чистата минимална заплата ще регистрира напредък от 23,9 %.

По данни на министерството на труда и пенсионната система към 37 000 души в Хърватия получават минимална заплата сега.

Словения

През януари влезе в действие нарастване на брутната минимална работна заплата в Словения с 4,7 % до 842,79 евро. Министърът на труда Аня Копач Мрак съобщи, че нарастването отразява икономическия напредък на страната, който през 2017 година беше 4,4%. Търговско-индустриалната камара обаче предизвести, че сходно нарастване би било " потрес за системата ", като означи, че минималната заплата би трябвало да нарасне с не повече от 2,6%, колкото е бил растежът на междинната заплата предходната година.

По данни на Търговско-индустриалната камара 33 000 чиновници в Словения получават минимална заплата.

Същевременно ръководещата лява коалиция през ноември предложи проектозакон, предусещащ нарастване на чистата минимална заплата от 638,42 евро, колкото е сега, до 667 евро през 2019 година и 700 евро през 2020 година

Босна и Херцеговина

Средната месечна заплата в Босна и Херцеговина е 888 конвертируеми марки или 444 евро, а минималната - 208 евро. Двете съставни елементи на страната, мощно подвластна от интернационално финансиране, провокираха угриженост в Международния валутен фонд /МВФ/, защото преди общите избори през октомври парламентите им одобриха поотделно закони за нарастване на приходите, нарушавайки съглашението с фонда.

Парламентът на Република Сръбска одобри закон, с който заплатите се усилват с до 12,5%, нарушавайки контрактуваните с фонда условия. Другата съставка на Босна - Мюсюлманско-хърватската федерация, също провокира угриженост в МВФ, защото одобри закон за нарастване на приходите на ветераните от войната през деветдесетте години, което също не е било контрактувано с МВФ.

Косово

Косово е измежду страните с най-ниски заплати на Балканите, само че шефовете на огромните държавни компании имат приходи, по-високи от тези на президента, премиера и ръководителя на Народното събрание. Някои от тях взимат заплати от по няколко хиляди евро. Това накара премиера Рамуш Харадинай през декември предходната година да вземе решение да удвои личната си заплата и заплатите на министрите. Решението бе обещано от опозицията за оценка от Конституционния съд, който постанови, че няма нищо противоречиво в решението. Така Харадинай си увеличи заплатата от 1400 на 2950 евро и удвои заплатите на министрите, които до момента бяха към 1200-1300 евро.

Социалният съвет на Косово одобри предлагането от следващата година минималната заплата да бъде към 250 евро.

Черна гора

Средната чиста заплата в Черна гора през октомври е била 510 евро, а междинната брутна заплата е възлизала на 766 евро. В шест общини заплатите са по-високи от междинната за страната. Най-ниски са заплатите в Биело поле - 405 евро.

Минималната заплата в Черна гора е 193 евро и е най-ниската в района. Профсъюзите се пробват да договорят в границите на Социалния съюз нарастване на минималните заплати с до 50% от междинната заплата в страната. Сега минималната заплата е 37% от междинната заплата, до момента в който в страните в района тя е от 47 до 53% от междинната.

Генералният секретар на Съюза на свободните синдикати Сърджа Кекович заяви, че 193 евро месечно в Черна гора получават 9849 работещи. Той запита какво може да направи един получаващ 193 евро служащ, когато потребителската кошница е 637 евро и в нея не е включен да вземем за пример наемът за жилище. Правителството се вслуша в причините на синдикатите и разгласи, че от следващата година минималната заплата ще бъде увеличена. Говори се за минимална заплата от 250 евро, само че плановете на финансовото министерство към този момент не удостоверяват това.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР