Кадър Нова твПредседателят на Държавната агенция за българите в чужбина

...
Кадър Нова твПредседателят на Държавната агенция за българите в чужбина
Коментари Харесай

Нов рекорд в България! 20 арестувани служители заедно с шефа на Агенцията за българите в чужбина

Кадър Нова тв

Председателят на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души са арестувани през днешния ден в границите на спецоперация за следствие на корупционни практики в организацията, оповестява БНР.

По информация на „ Хоризонт “ следствието е почнало по сигнал, получен в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално имущество, преди към четири месеца.

Според нашите източници - в групата, с изключение на представители на Агенцията за българите в чужбина имало и медиатори, които намирали хора, искащи да получат българско поданство, без обаче да имат български корени. Именно поради тези медиатори са били обиските в Плевен и Кюстендил, с изключение на тези в София.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистинен документи за българския им генезис. Така, без да имат право на това, те са получавали българско поданство и свободно придвижване на територията на целия Европейски съюз.

Тарифата била 5000 евро, като съгласно нашата информация дневно са били издавани по тридесетина такива подправени удостоверения. Тепърва ще се пресмята каква е генерираната облага, както и какъв брой жители на Украйна, Македония и Молдова непозволено са получили българско поданство.

Засега институциите, ангажирани с акцията, мълчат публично, като към момента не е ясно - дали през днешния ден или напряко на следващия ден ще има и детайлности за незаконната група в Агенцията за българите в чужбина.

Специализираната прокуратура заяви по-рано през днешния ден, че с Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество проверяват корупционни практики в Държавната организация за българите в чужбина.

Предприети са процесуално-следствени дейности, като на адреси в София, Кюстендил и Плевен се правят претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на очевидци. Това става в границите на формирано досъдебно произвеждане против проведена незаконна група за рушвет, документни закононарушения и закононарушения по работа.

В Кюстендил няма формален офис или посланичество на Агенцията за българите в чужбина. Неофициално обаче се знае, че юристи, адвокати, медиатори реализират активност против възнаграждение като спомагат на претенденти за българско поданство или за регистрация, разкриване на бизнес и други в града. Коментарите са, че мизата е 50 евро на човек.

От регионалната дирекция на полицията отхвърлиха коментар за провежданата тази заран профилирана интервенция за инспекция на лица и адреси, свързани с Агенцията за българите в чужбина. Видимо няма раздвижване и полицейски дейности.

Офис на компания за превод и заверка на документи на задгранични жители в центъра на Кюстендил е затворен, наоколо има еднообразен служител на реда, който също отхвърли коментар.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР