Кадър Нова ТвДоц. Ангел Кунчев обяви какво е предимството на

...
Кадър Нова ТвДоц. Ангел Кунчев обяви какво е предимството на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Здравният сертификат ще осигури на ваксинираните пълната свобода на живота им преди пандемията

Кадър Нова Тв

Доц. Ангел Кунчев разгласи какво е преимуществото на здравния сертифакат.

Следим натовареността на лечебните заведения. Миналата седмица тя беше сред 70 и 90 %, защото броят на случаите е в действителност доста висок. Най-натоварено е там, където има най-вече случаи – София, Видин, Пазарджик, Габрово, Перник. Това съобщи в ефира на утринния блок на Нова телевизия основният здравен държавен контрольор доц. Ангел Кунчев.

По думите му задачата на здравния документ е да се обезпечи на имунизираните у нас цялостната независимост на предходния им живот преди пандемията.

При нас това ще важи за малко над 20% от хората, тъй като толкоз са ваксинираните към днешна дата. Целта на тази мярка е също по този начин да не пречи на стопанската система, на естествения живот, а и в известна степен да подтиква тези, които още се двоумят дали да се имунизират, разяснява здравният контрольор и посочи, че документът може да се носи както на книжен притежател, по този начин и като приложение в телефона ни.

Той разясни, че главната организация ще е в ръцете на притежателите на заведенията, които би трябвало да обезпечат човек на входа, който да сканира QR кода, с което да се удостовери, че даден клиент фактически е ваксиниран.

,,В QR кода никой не може да доближи до персоналните ви данни, просто ще се разбере дали имате подобен документ. Разбира се, ще има и външен контрол``, обясни още доцент Кунчев.

Ако не създадем по този начин, че да повишим броя на ваксинираните, ще имаме доста други проблеми, освен с ходенето до заведения, тъй като ще бъдем третирани като страна, която не е желателно да се посещава поради ниските равнища на имунизация, добави той.

В случай че желаеме да посетим обещано заведение, само че не сме ваксинирани, доцент Кунчев изясни, че ще би трябвало да ни бъде изработен бърз тест от личния състав, преди да бъдем позволени вътре и добави, че " към този момент има задоволително евтини и лесни за приложимост проби ".

Кога въпросната мярка ще влезе в действие, здравният контрольор предвижда, че това може да се случи в началото на ноември, в случай че бъде реализирано единодушие с всички заинтригувани страни.

На финала на въпрос дали е допустимо да бъде натрапен народен локдаун доцент Кунчев отговори, че " към този момент това не се постанова, само че въпреки всичко да забележим по какъв начин ще се развият нещата ", написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР