Качеството на почвата непрекъснато намалява поради неправилно прилагани земеделски практики.

...
Качеството на почвата непрекъснато намалява поради неправилно прилагани земеделски практики.
Коментари Харесай

Експерт: До 25 г. ще си докараме рязък спад на добивите

Качеството на почвата непрестанно понижава заради погрешно прилагани аграрни практики. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция преподавателят към катедра " Земеделска техника " в Русенския университет доцент Георги Митев.

По думите му органичното вещество в почвата понижава поради дълбокото изораване на едно и също място в продължение на доста години. Според доцент Георги Митев през последните 60 година масата на употребяваната земеделска техника се е нараснала осем пъти върху еднакъв естествен запас.

" Това е доста сериозен проблем, който обрисува много тревожна наклонност - след 20-25 години при класическия метод на култивиране на почвата добивите ще намалеят внезапно, ще има извънредно огромно минерално наторяване при доста висок негативен резултат, който и в този момент се усеща заради вкисляване на почвата от потребление на минерални торове. Ние сме позабравили по какъв начин се употребяват органичните торове, нямаме отглеждане на животни ", разяснява специалистът.

Учени у нас с задгранична помощ работят по софтуерни решения, които да подобрят качеството на пощата без да натоварват в допълнение фермерите.

Доцентът изясни, че концепцията е минералните торове да се внасят в дълбочина още през есента, в допълнение торене при сеитбата и растителна отбрана преди прибиране на реколтата – 4-5 прекосявания на техниката по повърхността на почвата, а не 10, както сега.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР