Кабул постепенно се връща към нормалния си ритъм на живот,

...
Кабул постепенно се връща към нормалния си ритъм на живот,
Коментари Харесай

Кабул се връща към нормалния си ритъм на живот

Кабул последователно се връща към естествения си темп на живот, три дни откакто талибаните поеха контрола над афганистанската столица. Малкият бизнес възобнови работа, само че жителите на Кабул се оплакват от мощно нарастване на цените. Жените към момента се опасяват да излизат.

Повечето магазини и сергии в Кабул работят. Търговците споделят, че обстановката се е успокоила, само че се тормозят от високите цени на питателните артикули. След дългата война и последните бурни събития това прави живота на локалните още по-труден.

" Цените остават високи. Торба брашно е към 2000 афгана или 20 $. 10 литра олио е 1400 афгана, а 7 кг ориз костват 350 афгана. Цените са прекомерно високи и се надявам последователно да се възстановяват ", сподели жителят на Кабул Шах Малаг.

Повечето държавни здания остават затворени, само че трафикът по улиците на Кабул последователно се възвръща.

" Надявам се бъдещите водачи да захвърлят оръжията, да реализират мир и непоклатимост, с цел да може афганистанският народ да живее в мирна страна ", сподели жителят на Кабул Насир Ахмад.

Талибаните дадоха обещание, че на афганистанските дами ще бъде разрешено да учат и работят, само че в Кабул те към момента се опасяват, сподели пред Ройтерс поискал анонимност афганистански студент.

" Момичетата не са на открито, стоят си у дома. За два дни не съм видял доста девойки по улиците на Кабул. Страхуват се, уплашени са от талибаните ", сподели студент.

И въпреки талибаните да обявиха, че са разнообразни спрямо облика си отпреди 20 години, афганистанците подкрепяли или работили за западните сили избират да изоставен страната. Един от тях Казим, който от години е в Съединени американски щати, само че се тревожи за останалите в Афганистан свои близки.

" Вместо да дремя, скачам измежду нощ. Не мога да дремя. Не мога да се съсредоточа върху нищо. Физически съм тук, само че въображаемо съм там - с моите хора, с моето семейство ", сподели някогашният помощник на Съединени американски щати в Афганистан Казим.

Талибаните са дали обещание да позволен до летището в Кабул цивилните, които желаят да пътуват, заяви Белия дом. Оттам изхвърчат самолети, само че към този момент единствено военни машини на съдружниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР