Кабинетът увеличи социалната пенсия за старост. От 141 лв. тя

...
Кабинетът увеличи социалната пенсия за старост. От 141 лв. тя
Коментари Харесай

Увеличението на пенсиите: 916 хил. души няма да усетят 5-процентния ръст

Кабинетът усили обществената пенсия за напреднала възраст. От 141 лева тя става 148 лева от началото на идващия месец. Очаква се това да се отрази директно на пенсиите на близо 60 хиляди души и на добавките към тях за още 69 хиляди

Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира по отношение на обществената пенсия за напреднала възраст. От 1 юли пенсиите ще се покачат с 5 на 100, само че огромна част от възрастните действително няма да получат повече пари. Става въпрос за 916 хиляди пенсионери.

Те няма да получат нарастването, тъй като то се прави на действителния размер на пенсията, а не на този, който Националният застрахователен институт изплаща. Правилото не е ново, съблюдава се всеки юли.

Примерът

Ако действителната пенсия е 220 лева, тя е приравнена на минималната от 300 лева, защото под нея няма по какъв начин да се изплаща. Съответно петте % нарастване се вършат на 220 лева, което е 11 лева повече. Така, действителната пенсия става 231 лева
Снимка: btvnovinite.bg
Но индивидът по този начин или другояче получава 300 лева, надлежно действително той не усеща нарастване.
Снимка: btvnovinite.bg
Същата е логиката и при пенсионерите, чиято действителна пенсия е над тавана, само че е лимитирана до него. Те също няма да имат нарастване.

За пенсиите под минималния предел

Румяна Генова се пенсионира през 2011 година с 34 година трудов стаж. В началото пенсията ѝ е била 218 лева В идващите 10 година пораства с дребни крачки, само че по този начин и не съумява да надмине 300 лева От този януари е приравнена на тази сума, защото 300 лева става минималната пенсия за страната.

„ Просто на ръба на оцеляването, не се устоя с тези 300 лева, в случай че не са моите деца да ме гледат и да ми оказват помощ “, съобщи дамата.
Снимка: btvnovinite.bg
Румяна действително ще получи по-малко от 5% нарастване от юли. Национален осигурителен институт усилва действителния размер на пенсията ѝ, който е 295 лева, а друг от 300-те лева които ѝ изплаща. Съответно – действителното нарастване за дамата ще е 10 лева, а не 15 лева

Коментарът на специалистите

В тази обстановка са още към 65 хиляди пенсионери у нас, други съвсем 900 хиляди пък действително няма да получат никакво нарастване, защото действителния размер на пенсията им е доста под минималния, който Национален осигурителен институт им изплаща.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Разликата през тази 2021г е, че от 1 юли няма да имаме увеличение на самия най-малък размер на пенсиите за трудова активност, защото увеличението на минималния размер се случи от 1 януари “, изясни Любомира Язаджиева от Национален осигурителен институт.

За пенсиите, надвишаващи тавана

Без действително нарастване ще останат и хората, чиито действителни пенсии са доста над тавана от 1440 лева Те се лимитират до този таван и суми над него по този начин или другояче не могат да получават. Става въпрос за съвсем 19 хиляди души.
Снимка: btvnovinite.bg
Захари е с пенсия сред двете крайности – минималната и оптималната. Съответно ще получи петте % нарастване. „ С тези 5% за на никое място, аз съм самичък, брачната половинка ми умря, получавам от нея 50 лева “, разяснява мъжът.

Малко над 1 милион или към половината пенсионери са като Захари – действително ще имат 5% от горната страна върху пенсията си от юли.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР