Кабинетът "Петков" остава в историята. Властта официално бе поета от

...
Кабинетът "Петков" остава в историята. Властта официално бе поета от
Коментари Харесай

Служебните министри поемат властта от предшествениците си

Кабинетът "Петков " остава в историята. Властта публично бе поета от новите служебни министри в 100-тното държавно управление на България.

Министрите бяха показани от президента Румен Радев, а по-късно поеха властта от кабинета "Петков " в Министерския съвет.

"Оставяме ви остатък в бюджета от 1,5 милиарда лева В държавната хазна има над 8,5 милиарда лева ", съобщи Кирил Петков и пожела кураж, храброст и триумф на новото държавно управление.

"Предстоят ни месеци, в които политическите пристрастености ще са нажежени. В тази обстановка служебното държавно управление има за задача да възвърне положителния звук и продуктивния разговор в публичните връзки. Все още имам вяра, че ще е допустимо ", сподели от своя страна служебният министър-председател Гълъб Донев.

Гълъб Донев пожела темперамент, храброст и мъдрост на министрите от ръководеното от него държавно управление, както и да отстояват всички свои решения, взети в полза на България.

„ Запазете известна отдалеченост от властта, с цел да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на действителен проблем, мислете за всеки човек, който ще би трябвало да се оправи с него и ще разчита на подпомагане от страна на страната ни “, обърна се той към министрите.

Като съществени цели той разгласи ограниченията против високите цените на горивата, високата инфлация в страната, ограничения, свързани с митингите на компаниите от пътното строителство и блокираните поправки на пътища.
Церемония по предаване на властта в Министерството на здравеопазването

Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев ще продължи всички положителни начинания от ръководството на към този момент някогашния министър на опазването на здравето Асена Сербезова. Това сподели министър Меджидиев пред публицисти по време на церемонията по предаване на поста.

"Имам голяма отговорност да поема Министерството на здравеопазването като длъжностен министър, въпреки и в един по-кратък и стеснен интервал ", сподели още той.

Министър Меджидиев изрази признателност към проф. Сербезова и я поздрави за свършената от нея работа.

"Ще слага краткосрочни цели и задания, които може и да не са доста, само че да са потребни за съсловието и за пациентите ", сподели още министър Меджидиев. Със сигурност ще се постарая да оказа помощ да се приготви системата за посрещане на вероятно по-тежка Коронавирус обстановка, добави той. По думите му, системата би трябвало да работи по този начин, че популацията да усеща грижата, в случай че обстановката се усложни.

"Постигнахме единодушие с доктор Меджидиев във връзка с това, че опазването на здравето би трябвало да бъде надпартиен консенсус и триумфът на всеки министър на опазването на здравето е триумф на всички нас и като пациенти ", сподели проф. Сербезова. Проф. Сербезова даде на министър Меджидиев доклад за активността от 13 декември 2021 година до момента и „ това, което остава да се направи в идващите шест месеца “.
Церемония по предаване на властта в Министерството на труда и обществената политика

Министърът на труда и обществената политика от кабинета „ Петков “ Георги Гьоков съобщи поста си на служебния вицепремиер по обществените политики и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Церемонията се организира в Министерството на труда и обществената политика.

"Когато дойдохме в МТСП на 13 декември, дойдохме в една много комплицирана конюнктура ", означи Гьоков. "Влязох в министерството с известни терзания дали ще можем да се оправим с провокациите. Сега, седем месеца по-късно, мога да застана пред вас и да кажа, че излизам от ръководството на страната с гордо вдигната глава ", добави той. Гьоков изрази вяра, че политиката в поддръжка на хората ще бъде продължена.

Това, към което ние ще се стремим, това е поредност – поредност в прилаганите политики и рационализиране на някои ограничения, надграждане и развиване на прилаганите политики и ограничения, уточни от своя страна Лазаров.

"Основният приоритет, който ще стои пред МТСП, мен, моят екип и всички работещи в системата, е ограничение на отрицателното влияние на рецесиите върху пазара на труда и възстановяване на виталното ниво на популацията и уязвимите групи ", посочи той. По думите на Лазаров сериозен акцент ще бъдат целенасочени политики за повишение нивото на претовареност.
Церемония по предаване на властта в Министерството на финансите

Основен приоритет на Министерството на финансите е обезпечаване на средства за производство на изборите за парламент, гарантиране на ликвидност и събираемост на приходите, с цел да се подсигурява осъществяването на бюджета. Това сподели пред публицисти служебният министър на финансите Росица Велкова. В Министерството на финансите се организира церемонията по предаване на поста от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на новия длъжностен министър Росица Велкова.

Ще съставим базов бюджет за 2023 година, който може да употребява идващият кабинет. Ще продължим с проекта за въвеждане на еврото. Ще разгадавам на екипа на МФ и на неговите структури за осъществяването на нашите задания, добави Велкова.

От думите ѝ стана ясно, че за намиране на средства МФ ще разчита както на вътрешния пазар, по този начин и при излизане на интернационалните пазари.

Досегашният финансов министър Асен Василев изясни, че интернационалните консултанти са предложили страната да не емитира дълг на пазарите в чужбина. По думите му идващият прозорец, в който страната може да емитира дълг в чужбина, ще е през септември.

Росица Велкова работи в най-тежкия сектор – съставянето на бюджета, и познава положението на хазната по-добре и от мен, сподели Василев. Много се веселя, че подобен министър на финансите ще има през идващите няколко месеца, добави той.

Държавният запас е 8,5 милиарда лв., остатъкът в бюджета е 1,5 милиарда лв.. Ние бяхме 24-та страна, показала Плана за възобновяване и резистентност в Европейска комисия, само че ще сме 15-та страна, която може да получава средства, добави някогашният финансов министър.

"Бюджетните доходи вървят добре. През последната година успяхме да създадем необятна обществена стратегия, да реализираме съществено нарастване на приходите на пенсионерите, без това да докара до спомагателен недостиг на бюджета и още държавни задължения. Сега държавният дълг е с 2 милиарда лв. по-малко от момента, когато поехме ръководството. Това демонстрира, че налозите могат да работят за всички ", сподели Василев.

"Най-много се гордея, че можахме да създадем обществена стратегия и макар тежката рецесия държавните финанси са по-стабилни, в сравнение с преди и с очакван бюджетен недостиг, който ни разрешава да влезем в Еврозоната. Средствата от налозите да стигат до всички българи, се разбра, че е допустимо, а освен да малко група компании ", сподели Василев в отговор на журналистически въпрос.
Церемония по предаване на властта в Министерството на правораздаването

Досегашният министър на правораздаването Надежда Йорданова съобщи ключа за държавния щемпел на наследника си на поста Крум Зарков на гала във ведомството. Той ѝ подари букет цветя в символ на благодарност и почитание.

Надежда Йорданова му пожела да слага държавния щемпел върху актове, които придвижват България по-напред към правовата страна и са симптом на положително управническо решение в народен интерес. Оставям на вашето бюро 20 плана на нормативни актове в друга степен на подготвеност, в това число и тези по Плана за възобновяване и резистентност, уточни Йорданова.

"За мен е чест да поема от Вас държавния щемпел и ключа ", обърна се към нея служебният министър на правораздаването Крум Зарков и уточни, че почита напъните, които е положила като министър. Мисля, че постигнахте положителни резултати и ви убеждавам, че екипът поема оттук насетне в дух на последователност ", съобщи той.
Церемония по предаване на властта в Министерството на районното развиване и благоустройството

Новият длъжностен министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков пое поста на гала в Министерство на регионалното развитие от досегашния вицепремиер и районен министър Гроздан Караджов.

"За мен е изключителна чест и наслаждение да предам алегорично ключа на Министерство на регионалното развитие навръх Вас, тъй като имате оставена дълбока диря в него – познавате проблемите и дилемите, и съм сигурен, че ще поемете още незабавно най-сериозните от тях ", обърна се Гроздан Караджов към Иван Шишков.

Новият длъжностен министър показа, че когато преди 7 месеца е предавал поста на Гроздан Караджов, не е вярвал, че ще се стигне до днешната гала, само че се надява с екипа му да намерят в напреднала процедура всички неща, за които към този момент е говорено, и да продължат в градивна посока в бъдеще. "Мога да Ви уверя, че всички положителни практики от последните 6-7 месеца ще продължат. Убеден съм, че има надграждане и ние ще се възползваме от него ", добави министър Шишков.
Церемония по предаване на властта в Министерството на защитата

"По никакъв метод няма да политизирам Българската войска, Българската войска е стожер на държавността ". Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов по време на формалната гала по встъпването му в служба и вдишване на министерския пост от предшественика му Драгомир Заков в Министерството на защитата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР