Кабинетът одобри позицията на България за заседанието на Съвета на

...
Кабинетът одобри позицията на България за заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика

Кабинетът утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика.

Събитието във формат „ Транспорт ” и „ Телекомуникации ” ще се организира на 5 и 6 декември 2022 година, в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

На 5 декември 2022 година, по време на съвещанието във формат „ Транспорт ”, министрите ще обсъдят тематики от региона на интермодалните въпроси и мрежи, както и превоза по вътрешните водни пътища.

В региона на интермодалните въпроси ще се прегледа предлагането за Регламент по отношение на насоките на Съюза за развиването на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Предложеното преразглеждане на политиката за развиване на TEN-T има за цел да построи надеждна, безпроблемна и висококачествена трансевропейска транспортна мрежа, която подсигурява устойчива съгласуваност в целия Европейски съюз без физически спирания, тесни места или изчезнали връзки до 2050 година

При разискванията на тематиката за вътрешните водни пътища се чака да бъдат прегледани Заключенията по отношение на настоящото развиване на превоза по вътрешни водни пътища (NAIADES III). Българската страна ще изрази своята поддръжка за плана за Заключения.

На 6 декември 2022 година, на съвещанието във формат „ Телекомуникации ”, министрите ще създадат намерено разискване на законодателни актове свързани с хармонизираните правила за изкуствения разсъдък, европейската цифрова идентичност, достъпа до данни и тяхното потребление, както и киберсигурността за артикули с цифрови детайли. Предвиден е и ориентационен спор на тематика „ Цифрови умения за цифровото десетилетие ”. България ще показа подхванатите ограничения на национално равнище за постигнатите общоевропейските цели при повишение на цифровите умения измежду работещото население и за поощряване броя на ИКТ и секторните експерти.

По време на съвещанието ще се дискутират още и телекомуникационна помощ за Украйна, Европейска декларация по отношение на цифровите права и правила за цифровото десетилетие, както и интернационалните начинания в региона на цифровите технологии.

Във връзка с ръководството и използването на разпоредбите на Съюза в цифровата сфера ще се организира експертна среща на високо ниво цифровата сфера.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР