Кабинетът одобри 1,2 млн. лева за изпълнение на първия етап

...
Кабинетът одобри 1,2 млн. лева за изпълнение на първия етап
Коментари Харесай

Правителството отпуска 1,2 млн. лв. за популяризиране на българистиката в чужбина

Кабинетът утвърди 1,2 млн. лв. за осъществяване на първия стадий на Националната научна стратегия за развиване и одобряване на българистиката в чужбина , оповестяват от държавната пресслужба. Тя беше призната от Министерски съвет на 7 април тази година. Основната цел на програмата е популяризирането на българския език, литература, история, изкуство, просвета и обичаи измежду задгранични учени и откриватели.

Програмата ще се осъществя в границите на три години. Нейният бюджет е 4 млн. лв.. Ще се финансират специализации на задгранични млади учени или докторанти българисти. Предвидено е и обезпечаване на престой до три месеца в България на одобрени непознати специалисти в тази област, които ще преподават и ще вършат взаимни научни проучвания с българските си сътрудници.

Ще бъдат създадени безвъзмездни цифрови просветителни и проучвателен стратегии за отдалечено образование на студенти и докторанти по български език и литература.

До три години ще проработи онлайн платформа за превод от и на български език . Тя ще употребява машинен превод и езиков редактор по образеца на Гугъл Translate.

Паралелно с това ще се сътвори и портал с цифрови просветителни и научни запаси в региона на българистиката. Там ще могат да се разискват настоящи въпроси за проучването и преподаването на български език, литература, история и просвета в помощ на образованието на задгранични българисти.

Координатор по програмата е Българската академия на науките. Партньори са водещите в преподаването на български език и литература висши учебни заведения - Софийският, Пловдивският, Великотърновският, Югозападният и Шуменският университет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР