Кабинетът и синдикатите успяха да постигнат консенсус относно заплатите на

...
Кабинетът и синдикатите успяха да постигнат консенсус относно заплатите на
Коментари Харесай

Кабинетът и синдикатите се разбраха за заплатите на медицинските сестри

Кабинетът и синдикатите съумяха да реализират консенсус по отношение на заплатите на медицинските сестри. Разработен е механизъм, посредством който ще бъдат обезпечени 9 милиона лв. за здравните служащи, чието заплащане не е достигнало 900 лева Това стана ясно след срещата сред президента на КНСБ Пламен Димитров, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. 

Решението за увеличаване на заплатите идва след едноседмични митинги на медицинските сестри пред Министерски съвет. Преди дни пет от протестиращите съумяха да влязат на съвещание на отрасловата комисия и се барикадираха там, отказвайки да изоставен постройката, до момента в който настояванията им за здравна промяна не бъдат изпълнени, а точно - нарастване на стартово възнаграждение от две минимални заплати и  задължителен групов трудов контракт.

„ Подготвят се допълващи стандарти за дребните общини, където няма съответният брой деца за детските градини и детските ясли, с концепцията стандартът да бъде поправен. Това ще направи допустимо през този механизъм да стигнат към 9 млн.лв. до всички медицински експерти, работещи в учебното и детското опазване на здравето, чиито заплати не са стигнали 900 лева според отрасловия групов трудов контракт “, изясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той увери, че това ще стане в идващите няколко дни и добави, че дружно с финансовия и здравния министър, ще приготвят за всяка община допълващи стандарти.

„ По сходен метод наподобява и спомагателният стандарт, който би трябвало да бъде написан за здравните кабинети, съгласно броя на здравните кабинети в учебните заведения и детските градини. В тази връзка ще се приготвят и промени в наредбата, която дефинира на какъв брой деца в едно учебно заведение и детска градина, се поставя здравен експерт. Сега, да вземем за пример, с цел да се отвори здравен кабинет в учебно заведение би трябвало там да се образоват 800 деца. Тази цифра, в случай че е била настояща преди години, към този момент не е “, безапелационен е Пламен Димитров.

Очаква се Министерският съвет да внесе незабавно свое предложение в Националния съвет за тристранно съдействие за смяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за доплащането на нощния труд - с предлагането то да бъде функционалност от размера на минималната работна заплата.

„ Целта е да не се постанова всяка година предоговарянето на този размер “, разяснява президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. 

„ Засега е контрактувано заплащането за нощен труд да е 0,15% от минималната заплата (610 лева в момента), което е към 91 стотинки на час. В момента за нощен труд се заплащат 25 ст. на час. Увеличението ще е над 3 пъти “, пресметна общественият министър Деница Сачева. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР