Журналистът Георги Милков, детските авторки Събина Георгиева и Цвета Брестничка,

...
Журналистът Георги Милков, детските авторки Събина Георгиева и Цвета Брестничка,
Коментари Харесай

Журналистът Георги Милков открива Маратона на четенето във Враца

Журналистът Георги Милков, детските авторки Събина Георгиева и Цвета Брестничка, създателката на „ Дракончето Ринти “ Доника Ризова и писателката Катерина Хапсали ще се срещнат с врачанските читатели в тазгодишното издание на Маратон на четенето 2023. За осемнадесета поредна година Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца подрежда богата стратегия за най-верните другари на книгите и библиотеката.
Началото на Маратона ще даде журналистът Георги Милков, който ще направи две срещи на 4 април. От 16 ч. ще прочете обичаната си приказка пред възпитаници в Детски отдел, а от 17.30 ч. стартира представянето на книгата му „ Истории от ръчния багаж “ (изд. „ Книгомания “). Срещата ще се организира в читалнята на библиотеката. В книгата Георги Милков разказва освен срещите си с исторически персонажи, само че размишлява за завладяващи събития, предиздвикали го да се трансформира в старателен колекционер на прекарвания от Триполи, Афганистан, Ирак, Корея, Азия, Латинска Америка.
На 5 април в града идва детската писателка Събина Георгиева, която ще показа книгата си „ Опашати непознати “ (изд. „ Меченосец “) и по атрактивен метод ще провокира децата да опишат за своите домашни любимци. Книгата споделя историята на пет кучета, претърпели разнообразни компликации. Това е една книга за страстите, емпатията и прошката. Всички искащи да се включат в срещата, могат да заявят предпочитание на телефоните оповестени по-долу. Книгата е подобаваща за деца от 4 до 8 години. Срещата стартира в 10:30 ч.
В 13:00 ч. на 5 април посетител на библиотеката ще бъде детската писателка Цвета Брестничка (изд. „ Фют ”), която ще показа книги си „ Истории с крачета “ и „ Небивалици с буквите от А до Я “. Срещата стартира в 13:00 ч. 
Най-малките другари на приказките ще могат да се включат и в мобилната игра „ Разбъркано колело “, която дружно с библиотекарите ще пътува в библиобуса и ще се организира на място в детските градини, след предварителна поръчка на уеб страницата на библиотеката: https://libvratsa.org/zapazi-bibliobus/ Играта ще се организира в интервала 3 – 21 април.
Във филиала в ж.к. „ Дъбника “ ще имат опция да гостуват първокласниците от СУ „ Никола Войводов “. Те ще се включат в интерактивната игра „ Книгите – нашите нови другари! “ в интервала от 18 до 21 април.
На 19 април незабравима вечер дава обещание пиар експертът, публицист и публицист Доника Ризова. След триумфа на детската поредност „ Дракончето Ринти “, очарователната авторка ще показа дебютната си книга за възрастни „ Случайно в Майорка “ (изд. „ Сиела “). Романът е вълнуваща история с усет на шампанско и мирис на морски бриз, слънчева и пленителна като острова, от който е въодушевена. Срещата стартира в 18 ч. и ще се организира в приятната атмосфера на Q Bar.
Маратонът ще приключи с следващото издание на „ Нощ в библиотеката “ 2023, в която специфичен посетител ще бъде писателката Катерина Хапсали, с цел да показа книгата си „ Вкусни разкази “ (изд. „ Колибри “). В нея са събрани няколко истории за усета на живота, който може да е горчив, само че и сладостен, стипчив, изтънчен или пикантен; за аромата на дом и копнежа за обич и другарство. Вечерта ще бъдат проведени разнообразни игри, свързани с книгите и четенето. По традиция Нощта ще приключи с прожекция на нов игрален филм.
В рамките на Маратона, всички гости до 18 години ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и запаси на библиотеката.
Националната акция Маратон на четенето започва на 2 април – Международен ден на детската книга и завършва на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Инициативата се провежда от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „ Българска книга “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР