Журналист, избягал от заплахи в Мексико, спечели обжалването за убежище в САЩ

...
Мексиканският журналист Емилио Гутиерес Сото спечели обжалването си за убежище
Коментари Харесай

Мексиканският журналист Емилио Гутиерес Сото спечели обжалването си за убежище за оставане в Съединените щати, обяви медийна група за застъпничество, повече от десетилетие след като той потърси убежище сред заплахи и страх от преследване в Мексико.

Националният пресклуб (NPC) каза в четвъртък, че Апелативният съвет на имиграцията наскоро е постановил, че Гутиерес, който се бори с опитите да бъде експулсиран от САЩ, отговаря на условията за убежище.

„Това беше дълъг път, а последните 15 години бяха трудни. Но днес справедливостта победи“, каза 60-годишният Гутиерес в изявление, споделено от базираната в САЩ организация.

„Надявам се, че моят случай ще хвърли светлина върху необходимостта от защита на онези журналисти в Мексико и по света, които работят и рискуват живота си, за да кажат истината.“

Гутиерес е един от няколкото журналисти, чиито случаи привлякоха внимание през последните години, включително репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович, който е задържан в Русия, и репортера на свободна практика Остин Тайс, който изчезна в Сирия преди повече от десетилетие.


Неговият случай също хвърли светлина върху опасностите, пред които са изправени журналистите конкретно в Мексико. В страната се наблюдава нарастване на фаталните атаки срещу репортери, което я прави едно от най-смъртоносните места за работа като журналист в света.

Групата за свобода на словото Article 19 заяви в доклад от март, че мексиканските журналисти са били изправени пред рекордни нива на тормоз, сплашване и насилие миналата година, като едно нападение срещу медиен работник е регистрирано на всеки 13 часа.

NPC настоява за случая на Гутиерес от 2017 г., когато американски служители се заеха да го депортират само седмици след като той прие наградата за свобода на пресата на клуба от името на мексикански журналисти, които „рутинно са мишена на наркокартели и корумпирани държавни служители“, се казва каза.

Гутиерес беше на 45 години, когато напусна Ассенсион, град в северния мексикански щат Чихуахуа, след като източник го информира, че „репортажите му за усилията на военните да разтърсят местните са го направили белязан човек“, каза пресклубът в Изявление от четвъртък.

Застъпническата група на Комитета за защита на журналистите също каза през 2018 г., че ако Гутериш бъде изпратен обратно в Мексико, той „ще бъде изправен пред евентуално отмъщение за [своите] минали репортажи за корупция в мексиканската армия“.

В решението си, датирано от 5 септември и споделено от NPC, Бордът по жалбите на имиграцията пише, че Гутиерес има „основателен страх от преследване в Мексико поради политическите си възгледи и принадлежност към определена социална група“.

„Следователно [той] е доказал, че отговаря на изискванията за убежище“, постанови бордът.

Представители на Министерството на имиграцията и митническото правоприлагане (ICE) не отговориха незабавно на искане за коментар от информационната агенция Ройтерс.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР