Животът на Земята се е зародил преди около 3 милиарда

...
Животът на Земята се е зародил преди около 3 милиарда
Коментари Харесай

Пет теории за произхода на живота на Земята

Животът на Земята се е зародил преди към 3 милиарда години. Първите жители на планетата са били античните микроби, които последователно са еволюирали в голямото многообразие от живи организми, които ни заобикалят.

Но по какъв начин изобщо животът се е зародил в първичния бульон е въпрос, който тормози генерации учени и който към момента не е намерил своя отговор. Ето и най-достоверните теории за произхода на живота на Земята:

Електрическа искра

Известно е, че електрическите скри могат да генерират аминокиселини и елементарни захари в среда, в която има вода, метан, амоняк и водород. Това е следено за първи път в опитът на Юри-Милър през 1953 година

Според учени той е доказателство, че една мълния е способна да сложи основите на живота в първите дни на планетата, от които по-късно да се развият молекули, кафези и така нататък

 ДНК

Единственият минус на тази доктрина е фактът, че първичната атмосфера на Земята, която съгласно учените е била бедна на водород. Все отново те позволяват божествената искра да е припламнала измежду облаци, образували се след вулканично изригване, богати точно на метан, амоняк и водород.

Теория за глината

Според друга група от учени молекулите на живота може да се е зародил в глината, покривала младата планета. Привърженик на тази доктрина е ученът Алекзандър Греъм Кеърнс-Смит от университета в Глазгоу, съгласно който първичната глина е спомогнала за организирането на аминокиселините в протеинова матрица.

Той отдава заслугата за това на минералите в глината, които първи са организирали аминокиселините, а след това в процеса на еволюция органичните молекули са иззели тази функционалност.

Живот във фризера

Според някои теории животът не се е зародил в горещите термални извори, а надълбоко под леда. Ерик Ригнот от НАСА счита, че преди почти 3 милиарда години повърхността на планетата ни е била покрита с дебела ледена завивка.

 Космос

Именно ледът е предпазил и съхранил първите искрици живот, надалеч от нездравословното ултравиолетово излъчване на слънцето.

Дълбоководни гейзери

Дълбоководните гейзери изхвърлят гореща вода, богата на минерали на дъното на земята и даже през днешния ден удивляват учените с причудливата и неповторима подводна екосистема, която основават към тях.

Възможно е преди милиарди години горещите минерални подводни извори да са катализирали химична реакция, която да е довела до образуването на първичните аминокиселини, а оттова и на живота.

Панспермия

Това е една от най-популярните теории за произхода на живота на Земята. Според нея животът изобщо не е зародил на нашата планета, а е пристигнал от Космоса, пренесен от отломка, откъсната от друга планета и след това разрушила се на земята. Всъщност от Марс непрекъснато се откъсват скални парчета, част от които в последна сметка падат на Земята.

Учените позволяват, че на някоя от тези парчета е имало колония от бактерии, които са оживели пътуването във вакуум и разбиването в земната повърхнина. Някои учени даже отиват по-далеч и позволяват, че животът може да е донесен от другия завършек на галактиката с някоя галактическа комета.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР