Животът на Джон Ленън - музикант, поет, борец за човешките

...
Животът на Джон Ленън - музикант, поет, борец за човешките
Коментари Харесай

Джон Ленън: По-лесно се живее със затворени очи

Животът на Джон Ленън - музикант, стихотворец, герой за човешките права - е пресечен от килъра Марк Чапман на 8 декември през 1980 година, когато е едвам на 40 години.

През късия си живот Ленън написа есета, разкази, лирика. Известни негови книги са " In His Own Write " и " A Spaniard in the Works ". Със брачната половинка си Йоко Оно се включват в поредност от обществени и политически акции. Хитовете му " Imagine ", " Give Peace a Chance ", " Working Class Hero " са евъргрийни.

По мотив годишнината от убийството му " Дневник " напомня кои книги за него могат да се купят сега в България и разгласява някои от крилатите му изречения.

" Кой умъртви Джон Ленън? " от Лесли-Ан Джоунс
 Кой умъртви Джон Ленън?С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

В " Кой умъртви Джон Ленън? " журналистката Лесли-Ан Джоунс наблюдава възходите и паденията в професионалния и в персоналния живот, които принуждават Джон Ленън да се реалокира в Ню Йорк, където на 8 декември 1980 година е убит на улицата пред дома си.

Разследването е основано на проучвания, извънредни изявленията с хората, които са познавали най-добре Ленън. Осветлени са непознати до публикуването на книгата обстоятелства от живота му.

Публикувани са и диалози с първата му брачна половинка Синтия, първородния му наследник Джулиън, както и с сътрудника му от " Бийтълс " Пол Маккартни, някогашната другарка на Джон - Мей Панг, и Анди Пийбълс - последният английски радиоводещ, който интервюира Ленън няколко дни преди да бъде погубен.

" ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ против Джон Ленън " от Слободан Лазаревич

 ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ против Джон ЛенънС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Милиони фенове на Ленън и до през днешния ден се питат: за какво и след гибелта си именитият музикант от Ливърпул продължава да заплашва националната сигурност на САЩ; за какво е било належащо ФБР да прави и засекретява досието му.

Причината е, че Ленън е общувал интензивно с антивоенното придвижване в Съединени американски щати, че се обявявал намерено против войната във Виетнам. Музикантът влиза във фокуса освен на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, само че и на Белия дом и имиграционните служби. Въпреки че телефонът му е бил подслушван и наблюдаван, службите не съумяват да уличат в закононарушение Ленън - американското правораздаване не се поддава на натиска на Хувър - несменяемият началник на ФБР, да бъде отнето правото на музиканта да живее в Съединени американски щати.

В последна сметка убийството на Ленън е част сериозната рецесия на демокрацията в Съединени американски щати в тези години.

" Imagine " / " Представи си " от Джон Ленън и Жан Жулиен

 Imagine / Представи сиС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Текстът на " Imagine " е блестящо заявление, написано с необикновено дълбока обич и угриженост към човечеството и неговото бъдеще. Книгата с едноименно заглавие е предопределена и за деца. Илюстрирана е от френския графичен дизайнер Жан Жулиен.

" Тази книга е доста специфична за мен - написа Йоко Оно. Текстът е на брачна половинка ми Джон и аз съм доста щастлива да го видя по този начин прелестно илюстриран. Джон написа песента " Imagine " като апел за мир в света. Днес мирът ни е по-нужен от всеки път, по тази причина думите му са все по този начин значими...

Трябва да се отнасяме с всички еднообразно, без значение от кое място са и на какъв език приказват. Та нали гълъбът в тази книга приветства всички останали птици - без значение от цвета на перата им и от формата на клюна им. "

Част от облагата от продажбата на книгата ще бъде дарена на " Амнести Интернешънъл ".

Избрани мисли от Джон Ленън

" По-лесно се живее със затворени очи. "

" Войната свършва... Стига да го искаш. "

" Бог е идея, по отношение на която измерваме болката си. "

" Справям се с малко помощ от приятелите си. "

" Любовта е заричане, любовта е сувенир, един път дадена, тя не се не помни - не й позволявай да изчезне. "

" Не се опасявам от гибелта, тъй като нямам доверие в нея. Аз просто се качвам от една кола в друга. "

" Всичко е по-ясно, когато си влюбен. "

" Любовта е като скъпо растение. Не можеш просто да я приемеш и да я оставиш на шкафа. Трябва да я поливаш, да се грижиш за нея, да я подхранваш. "

" Ако си почтен, няма да имаш доста другари, само че най-малко ще имаш същинските. "

" Може да ме наречете идеалист, само че не съм единственият. Надявам се някой ден да се обединим и светът да стане като един. "

" Всичко, от което се нуждаем, е обич. "

" Щастието е просто методът, по който се чувстваш, когато не си трагичен. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР