Живеещият в изгнание в Лондон критик на Кремъл Михаил Ходорковски

...
Живеещият в изгнание в Лондон критик на Кремъл Михаил Ходорковски
Коментари Харесай

Ходорковски: Войната е самоубийство за Путин, режимът му ще се разложи до година или две

Живеещият в заточение в Лондон критик на Кремъл Михаил Ходорковски дефинира нашествието в Украйна като „ политическо самоубийство “ за Владимир Путин.

Според някогашния притежател на „ ЮКОС “ съветският президент не може да завоюва войната в Украйна - „ даже ако успее да завладее Киев или Харков “.

Някога Ходорковски беше най-богатият човек в Русия, само че прекара 10 години в пандиза поради подправени, съгласно него, обвинявания от страна на Кремъл. В началото на новия век компанията му „ ЮКОС “, основана в Москва, създава 17% от съветския нефт. Собственикът ѝ е със доста въздействие в Кремъл, а персоналното му благосъстояние е 3,7 милиарда $

Един от чиновниците му в предишното беше министър на енергетиката, различен – тогавашен зам.-началник на кабинета на Путин. През 2003 година благосъстоянието на Ходорковски се удвоява, само че през октомври е вкаран в пандиза по обвинявания за машинация и укриване на налози, които той отхвърля. Подозренията, че точно Путин стои зад задържането му, замразяването на активите му и последвалото накъсване на компанията му, са големи.

Сега живеещият в Лондон предприемач даде изявление за France 24, в което съобщи, че съветският президент е бил „ надълбоко отчаян “ от събитията в Украйна от 2014 насам. Тогава Русия анексира полуостров Крим. Според Ходорковски решението на Путин да нахлуе в прилежащата страна е „ с прочувствена природа “.

„ Путин демонстрира признаци на старческа параноя, само че не е вманиачен в клиничния смисъл на думата ", счита Ходорковски. „ Той позволи доста неточности в планирането на нашествието, частично поради изолацията, която тормози всички властнически водачи “.

Нахлуването на съветския президент в Украйна е " историческа неточност ", без която той е можел да остане на власт до гибелта си, смята критикът на Кремъл и предвижда " разложение " на съветския режим в границите на " една или две години ". 

„ Макар че съветското публично мнение значително поддържа войната, с помощта на пропагандата и репресиите на Кремъл против пресата, това мнение ще се промени, откакто съветските бойци се завърнат в ковчези, а популацията стартира да изпитва последствията от икономическите наказания и интернационалната изолираност “, твърди Ходорковски.

Той счита, че в този момент Путин се пробва да " завоюва време пред лицето на антивоенното придвижване, което се развива в Русия “, и че с цел да спре демонстрациите в личната си страна, ще би трябвало да прибегне до армията си. Вече над 7600 души, които стачкуват за завършек на войната, са задържани в Русия.

Ходорковски повтори апела за всеобщи демонстрации срещу войната, насочен от пандиза от различен критик на Путин - Алексей Навални.

Преди седмица Ходорковски съобщи, че " би се изсмял " при споменаването на нуклеарна война. Но не и през днешния ден: " Путин е подготвен да употребява тактически нуклеарни оръжия ", твърди той.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР