Живеем във времена, които ни поставят пред много предизвикателства, свързани

...
Живеем във времена, които ни поставят пред много предизвикателства, свързани
Коментари Харесай

Зам.-министър Йоцев: Работим за поддържане на високо ниво на продоволствена сигурност

„ Живеем във времена, които ни слагат пред доста провокации, свързани с глобализацията, климата, повишаването на популацията в международен мащаб и зараждащи огнища на болести при хора и животни, което прави все по-трудно реализирането на устрема ни да поддържаме високо равнище на продоволствена сигурност, само че работим дружно с сътрудниците от европейските страни за справяне с общи координирани старания. В такава среда точно шерването на опит и експертиза в границите на все по-ограничените естествени запаси, с които разполагаме и слагане на основите на директна и надеждна връзка посред сътрудниците от прилежащите страни е основно за сполучливо противопоставяне на тези провокации. "

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при разкриване на интернационален семинар на тематика „ Въздействие на Африканската чума по свинете върху локалните породи прасета и стопанствата заден двор в страните от Източна Европа ". Споделянето на практики и подходи за справяне с непосредствените закани за продоволствената сигурност по цялата агрохранителна верига, ще засилят още повече нашата научна и практическа експертиза и знания, и ще придадат добавена стойност към ограниченията за ръководство на рисковете, добави още заместник-министърът. Той изрази убеденост, че полемиките, рекомендациите и споделения опит ще са потребни както за българските учени, по този начин и за сътрудниците от прилежащите страни.

Семинарът е част от огромен план DEFEND, стартирал през 2018 година, в който вземат участие над 30 организации от 20 страни. Организатори на двудневния семинар, който се организира в София и посредством онлайн връзка, по работен пакет 3 от плана, са Центърът за оценка на риска по хранителната верига и италианската неправителствена организация „ Ветеринари без граници ". В семинара вземат участие ветеринарни специалисти от Унгария, Сърбия, Румъния, Хърватия и България, както и представители на Световната организация по издръжка ФАО, Европейският орган по сигурност на храните EFSA и Европейското бюро на Световната организация по опазване на здравето на животните OiE. Събитието, което се организира в България, е един от акцентите в планувания пакет от събития по този план, поради на актуалността на определената тематика, както и с това, че напъните са съсредоточени към опазването на значими локални породи.

Работата по плана ще завърши през октомври с крайна среща на всички участници в Брюксел.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР