Жителите на пазарджишкото село Мирянци не намират отговор на притесненията,

...
Жителите на пазарджишкото село Мирянци не намират отговор на притесненията,
Коментари Харесай

Жителите на Мирянци искат комисия да установи причините за пропадането на селото

Жителите на пазарджишкото село Мирянци не намират отговор на терзанията, че къщите им всеобщо потъват, стените им се напукват, а водата в кладенците изчезва . Те подозират, че всичко това е резултат на кариера за рандеман на пясък и трошляк в землището, която от години безусловно „ изяжда “ земята под селото. На противоположното мнение е притежателят на кариерата, който твърди, че някой желае да му вземе бизнеса

Преди седмица жителите на Мирянци обявиха, че в случай че не дойде самостоятелна комисия, която да мери дълбочината, от която се добива пясък и трошляк, ще преминат в гражданско непокорство. До това решение стигнаха след едногодишно писане на тъжби до всички държавни институции с молба за интервенция. Според документите, с която инициативния комитет разполага, кариерата има право да копае на не повече от 14 метра дълбочина. 

След намесата на БНР,  независима комисия от Басейнова дирекция, РИОСВ-Пазарджик и представители на Министерството на енергетиката извършиха инспекция .

" Измерванията демонстрираха, че в действителност има превишение на параметрите в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда с към 3 метра, както се твърдеше от Инициативния комитет. Оценка на въздействието върху околната среда е от кота нула, т.е. приказваме за 18 метра дълбочина от кота нула ", сподели Костадин Деянов, специалист и член на ИК. 

След измерването на изкопните действия и установяването, че позволените 14 метра са надвишени, притежателят на кариерата инж. Ангел Кърджев направи неочакван ход. Извади документ от 2015 година, който му разрешава на копае не до 14, а до 25 метра дълбочина. Документът е публикуван от Министерството на енергетиката и съгласно тогавашното законодателство, за това ново разрешение не е било нужна спомагателна оценка за въздействието на околната среда и водите. Това изненада освен протестиращите, само че и проверяващите.  

Отговорът на въпроса дали има позволение от 2015 година би трябвало да стане явен до два дни. Собственикът на кариерата обаче твърди, че офанзивата против него е цел да му бъде лишен бизнесът.  

Жителите на Мирянци настояват, че бизнес войните не са техните войни. Тяхната единствена идея е да спасят селото си. 

Според специалиста от съдружие " Балканка " Димитър Куманов прекомерно евентуално е потъването на селото да е разследване на изсмукването на огромни количества пясък и вода, в непосредствена непосредственост до къщите и това би трябвало да се откри.

На противоположното мнение е притежателят на кариерата инж. Ангел Кърджев. Според него способените органи би трябвало да ревизират по какъв начин са строени къщите, кладените и септичните ями в селото, както и да се регистрира, че преди години в Мирянци е имало съществено наводняване, което е било с размерите на злополучие. 

Ако разрешението за осъществяване на изкопни работи до 25 метра се окаже правдиво, хората желаят комисия да откри дали има връзка пропадането на селото с работата на кариерата. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР