Жителите на Германия - и мъжете, и жените, се пенсионират

...
Жителите на Германия - и мъжете, и жените, се пенсионират
Коментари Харесай

Германците се пенсионират все по-късно, живеят повече и получават пенсия по-дълго

Жителите на Германия - и мъжете, и дамите, се пенсионират все по-късно, сочат данни на немската Асоциация на пенсионните сдружения, представена от ДПА. Сега те работят с две години по-дълго, в сравнение с през 2001 г.

През предходната година пенсионната възраст и за двата пола се е повишила до 64,4 години. През 2021 година тя е била 64,1 години за мъжете и 64,2 години за дамите, а през 2001 година надлежно 62,4 и 62,5 години.

В същото време германците получават пенсия по-дълго, защото продължителността на живота се е нараснала. През 2022 година мъжете са получавали пенсия приблизително 18,8 години по отношение на 16,7 години през 2012 година, а дамите - 22,2 години по отношение на 21,2 през 2012 г.

" Макар и повишението на продължителността на живота е щастлив факт, той поражда провокации пред гарантирането на пенсионната система ", показва организацията.

Според отчета й обаче този резултат ще бъде ненапълно омекотен от последователното повишаване на пенсионната възраст до 67 години към 2031 г.

То е подбудено освен от удължаването на живота на хората, само че и от последователното отпадане на схемите за ранно пенсиониране, което прави излизането в пенсия на по-млада възраст по-малко привлекателно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР