Жителите бягат от столицата на Северозападните територии на Канада преди крайния срок в петък, тъй като горският пожар наближава

...
Жителите на столицата на Северозападните територии на Канада са изправени
Коментари Харесай

Жителите на столицата на Северозападните територии на Канада са изправени пред краен срок в петък за бягство от приближаващия горски пожарОт Associated Press, 18 август 2023 г., 00:58 ч.

YELLOWKNIFE, Северозападни територии -- Жителите на столицата на Северозападните територии на Канада бързаха да изпреварят крайния срок в петък на обяд за евакуация домовете им, тъй като един от стотиците горски пожари, бушуващи в териториите, се приближи до града с 20 000 жители.

Хиляди избягаха в четвъртък, карайки стотици мили на безопасно място или чакайки на дълги опашки за спешни полети, тъй като най-лошият сезон на пожари в Канада не показа признаци на отслабване .

Пожарът беше в рамките на 16 километра (10 мили) от северния край на Йелоунайф в четвъртък и служителите се притесняваха, че силните северни ветрове могат да изтласкат пламъците към единствената водеща магистрала от огъня, който беше задушен от дълги каравани от автомобили.

Десет самолета напуснаха Йелоунайф в четвъртък с 1500 пътници, каза Дженифър Йънг, директор по корпоративните въпроси за северозапада Департаментът по общински и обществени въпроси на териториите, добавяйки, че се надяват в петък да излетят 22 полета с още 1800 пътници.

„Искам да е ясно, че градът не е в непосредствена опасност и има безопасен прозорец за жителите да напуснат града по шосе и по въздух“, каза Шейн Томпсън, правителствен министър за териториите, на пресконференция. „Без дъжд е възможно (пожарът) да достигне покрайнините на града до уикенда.“

Канада е свидетел на рекорден брой горски пожари тази година – което допринася за задушлив дим в части от САЩ - с повече от 5700 пожара, изгарящи повече от 137 000 квадратни километра (53 000 квадратни мили) от единия край на Канада до другия, според Канадския междуведомствен център за горски пожари. Към четвъртък вечерта 1046 горски пожара горяха в цялата страна, като повече от половината от тях бяха извън контрол.

В Северозападните територии 268 горски пожара вече са изгорили повече от 21 000 квадратни километра (8 100 квадратни мили).

Евакуацията на Йелоунайф беше най-голямата тази година, каза Кен Макмълън, президент на Канадската асоциация на началниците на пожарната и началник на пожарната в Ред Диър, Алберта.< /p>

„Това е едно от онези събития, при които трябва да изведете хората по-рано, отколкото по-късно,“ защото огънят може да блокира единствения път за бягство, преди изобщо да стигне до общността.

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти каза в четвъртък вечерта, че пожарът не е единствената грижа.

“ С обилния дим, който ще се приближава, насърчаваме всички жители да се евакуират възможно най-скоро“, каза тя.

Алти каза, че добра новина е, че пожарът не е напредват толкова далеч, колкото първоначално се очакваше в четвъртък, като екипите работят усилено за противопожарни пробиви. Но „все още предстои“, каза тя. каза, че са използвани водни бомбардировачи за борба с пламъците.

„Наближаваме критични няколко дни по време на управлението на този пожар“, каза той.< /p>

В сервизната станция Big River на около 300 километра (185 мили) южно от Йелоунайф, опашката от превозни средства, чакащи гориво, беше „феноменална“, каза служителката Линда Крофт.“ Не можете да видите края му.“

Жителката Анджела Канинг опакова кемпера си с важни документи, семейни сувенири и неща от първа необходимост, докато се приготвяше да тръгне с нея две кучета, докато съпругът й остана като основен работник.

„Наистина съм разтревожен и уплашен. Емоционална съм... В шок съм“, каза тя. „Не знам за какво ще се прибера и дали ще се прибера. Тук има толкова много неизвестни.”

Около 6800 души в осем други общности на територията вече са били принудени да евакуират домовете си, включително малката общност на Ентърпрайз, който беше до голяма степен разрушен. Властите казаха, че всички са се измъкнали живи.

Жена, чието семейство евакуира град Хей Ривър в неделя, каза пред CBC, че автомобилът им е започнал да се топи, докато са карали през жарава, предният прозорец се е спукал и автомобилът е пълен с дим, който затрудняваше виждането на пътя пред вас.

„Очевидно се уплаших, че гумата ще се спука, колата ни ще се запали и след това от жарава се превърна в пълен дим“, каза Лиза Мънди, която пътуваше със съпруга си и техните 6-годишни и 18-месечни деца. Тя каза, че са се обадили на 911, след като няколко пъти са шофирали в канавката.

Тя каза, че синът й повтарял: „Не искам да умра, мамо. ”

Властите казаха, че отделението за интензивно лечение в болница в Йелоунайф ще затвори в петък и стационарните отделения от териториалната болница Стантън може да бъдат преместени през следващите дни. Повечето пациенти с дългосрочни грижи са прехвърлени в институции на юг, съобщи Службата за здравни и социални услуги на своя уебсайт. за да останете, можете да получите подкрепа в три центъра в провинция Алберта - най-близкият беше на повече от 1000 километра (620 мили) по шосе от Йелоунайф.

Длъжностни лица откриха прием център на летището в Калгари в подготовка за пристигането на хиляди евакуирани. Друг център е създаден в хотел за тези, които са пътували с кола до града, каза Иън Бушел, градски директор за управление на извънредни ситуации.

Евакуационните полети са само за тези, не могат да напуснат по пътя, които са с отслабен имунитет или имат състояния, които ги излагат на по-висок риск, казаха служители. няма друг начин да се опише тази ситуация в Северозападните територии“, написа премиерът Каролайн Кокрейн в X, известен преди като Twitter.

Заповедта за евакуация, издадена в сряда вечерта, се отнася за Йелоунайф и съседните общности на Първите нации на Ндило и Детах.

Местните общности бяха силно засегнати от горските пожари, които застрашават важни културни дейности като лов, риболов и събиране на местни растения.

Ейми Кардинал Крисчънсън, местен специалист по пожарна безопасност в Parks Canada, каза, че горските пожари „са толкова опасни и толкова бързо развиващи се“, че евакуациите са все по-необходими, което е предизвикателство в отдалечени общности, където може да има един път или изобщо да няма пътища.

Властите в Британска Колумбия, където горят около 370 пожара, също се подготвиха за повече евакуации, след като за следващите дни бяха прогнозирани сухи мълнии и бурни ветрове.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР