Жители на цяла Гърция пристигат в столицата Атина на протест

...
Жители на цяла Гърция пристигат в столицата Атина на протест
Коментари Харесай

Стотици хиляди гърци протестират в Атина заради името на Македония

Жители на цяла Гърция идват в столицата Атина на митинг против включването на думата " Македония " в името на северната съседка, пишат гръцки и македонски медии.

Демонстрацията трябваше да стартира в 14 ч. локално (и българско) време, само че още два часа по-рано на централния площад " Синтагма " към този момент се вееха хиляди гръцки флагове и се чуваха речите на някои от участниците, означават " Катимерини " и кореспондентът на македонската организация МИА.

Социологически изследвания напоследък регистрира, че над две трети от гърците не желаят прилежащата Република Македония да съдържа в бъдещото си, прието и от публична Атина име думата, която отбелязва географския район в Северна Гърция. Според проектите на специфичния делегат на Организация на обединените нации в разногласието, Матю Нимиц, въпросът за името ще се реши за седмици или най-вече месеци. Неговите оферти, които управляващите и в Атина, и в Скопие по-скоро одобряват все още, по неофициална информация са до едно разновидности, които съдържат думата " Македония ".

Според уредниците броят на протестиращите ще доближи милион души (в страна с население към 11 милиона) и ще надмине всяка досегашна проява от последните години. Преди няколко седмици десетки хиляди се събраха в Солун поради същия въпрос и бяха в пъти повече от в началото оповестения брой участници.

Кой взе участие

Свикалите митинга упорстват, че зад техните дейности не стои нито една политическа партия като уредник. Най-голямата и водеща в социологическите изследвания опозиционна мощ, консервативната " Нова народна власт ", обаче към този момент поддържа митинга. Бившият министър председател Андонис Самарас, който в този момент не оглавява партията, даже разгласява видео, в което разгласи, че " неделя ще е огромен ден за страната ".

Подкрепа за събитието дава даже партията на Никос Коциас, външният министър, който е част от ръководената от премиера Алексис Ципрас ръководеща коалиция СИРИЗА и който другояче е основен участник в договарянията за името на Македония, които от 10 дни се водят на равнище първи дипломати на двете страни по решение на министър-председателите им. На площад " Синтагма " ще е и министърът на защитата и водач на крайнодясната партия " Независими гърци ", Панос Каменос.

Едно от най-очакваните лица на трибуната на митинга ще е композиторът Микис Теодоракис. Ще приказват и трима представители на Църквата на Гърция, която поддържа митинга. Вчера домът на Теодоракис беше атакуван от незнайни вандали.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4655)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР