Жители на Сопот излязоха на спонтанен протест пред паметника на

...
Жители на Сопот излязоха на спонтанен протест пред паметника на
Коментари Харесай

Жители на Сопот излязоха на протест в защита на уволнен директор на музей

Жители на Сопот излязоха на импровизиран митинг пред паметника на Иван Вазов, тъй като кметът на общината освободи от служба шефа на къща музей на патриарха на българската литература. Досегашният шеф съобщи, че ще сезира министерството на културата за връчената му заповед, а кметът сподели, че има причини за решението си.


Директорът на музея уточни, че договорът му с общината изтича на 19-ти ноември. През последната година и половина е бил подложен на психически и финансов напън от страна на общинското управление, макар че къщата музей е на делегиран бюджет.
Стефан Филчев: Приходите ни от локални действия, които би трябвало да постъпват и да се връщат на 100 % назад в музея от месец април 2016-та, започнаха да се стопират, като метод да бъда подложен в ъгъла, да бъда изработен дисциплиниран.
Жителите на Сопот дефинираха дейностите на общинското управление като нецелесъобразни и срамни, защото съгласно тях сегашният шеф на музея провежда голям брой изяви, които да разпространяват освен живота и делото на Иван Вазов, само че и културата на града.
Никола Пингелов: Директорът на къщата музей Иван Вазов беше подложен на всевъзможен тип тормоз, инспекции, прекъсване на средствата, закани, подкани да се махне непринудено.Лиляна Йотова: Най-вероятно харесват мястото му или просто желаят да го отстранят по техни някакви персонални неприязни и аз считам, че това е още по-грешно.
Директорът на музея уточни, че ще сезира министерството на културата и нужните институции за връчената му заповед. Кметът на общината Деян Дойнов сподели за Българска национална телевизия, че решението е персонално негово, защото имал причини да го направи и следва да бъде осъществена цялостна инспекция по какъв начин е стопанисвана къщата музей по времето на досегашния ѝ шеф.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР