Жители на местността Погребите в квартал Банево нямат достъп до

...
Жители на местността Погребите в квартал Банево нямат достъп до
Коментари Харесай

Цял квартал в Бургас е с труднопроходими улици

Жители на местността " Погребите " в квартал " Банево " нямат достъп до домовете си. От години притежателите на къщи в региона търсят решение на казуса с чакълестите и разорани пътища. За следващ път те са входирали и писмо до Общинския съвет в Бургас, с което упорстват за асфалтирането на пътищата в квартала.

Местността " Погребите " в бургаския кв. " Банево " като че ли е заличена от картата. От основния път липсва указателна табела, а черният път по-скоро заблуждава, че по него се стига до жилищна зона. Все отново тръгваме по него, а километър във вътрешността кални пътеки ни водят до дома на баба Марина. От години тя има вила в кв. " Банево ". Живее сама и споделя, че пътуването до центъра на града е същински призрачен сън. Именно по тази причина подава голям брой тъжби до общината.

" Не е обикновено, но какво да създадем? Като сме подавали всякакви писма и какво ли не до Съвета, никой не ни обръща внимание ", споделя тя.

Жената споделя, че в местността даже няма спирка на градския превоз. Най-близката е в прилежащия квартал на разстояние 3 км.

" Аз в този момент желая да си отида, обаче би трябвало да ходя пеш до Минералните бани. Не ми е комфортно да се апелирам на съседите да ме водят с колата до " Банево ", с цел да хвана 3-ката и да се прибера ", изяснява Марина Маламова.

Докато беседваме с локалните, разбираме, че всеки от тях има по чифт аварийни гумени ботуши, които се оказват единственият вид за прибиране до дома в дъждовно време.

" Аз съм от 85-а година тук и постоянно е било по този начин. Пътищата са като черни пътища - тиня! Трябва с джип, в случай че имате. Зимата е неприятно. Аз съм затъвал с колата ", споделя Димитър Башлиев.

Ето това е една от улиците, по която всекидневно минават локалните. Пътят към този момент безусловно се е трансформирал в дере.



" Завали ли дъжд, по този път не може да се мине. То такава тиня става, че просто не може да се мине ", споделя Георги Маламов.

А желанието на локалните е непретенциозно - околовръстен път и то от трошляк.

" Искаме и асфалт, само че знаем, че няма да стане. Поне това, в случай че може да създадат. Не се знае какъв статут е. Защото за налозите сме вилна зона, обаче за другото сме аграрни земи ", добавя Георги.

" Плащаме си налози и за постройките, и за нивите, и за боклука, обаче няма! ", добавя Димитър Башлиев.

В местността " Погребите " има към 50 вили. Заради разрушените пътища огромна част от притежателите продават къщите си. Рядко обаче някой ги купува.

" Има няколко нови, които са пристигнали. Без пътища в действителност като дойдат и видят какво е ситуацията и се отхвърлят ", споделя Георги Маламов.

Хората с парцели във вилна зона " Погребите " желаеха ремонт на неприятната пътна настилка още през 2013 година. Сега те са изпратили писмо до омбудсмана на страната, регионалния шеф на Бургас и Общинския съвет. От община Бургас обявиха за Българска национална телевизия, че ще се постараят да засипят с фрезован материал най-лошите сектори от пътя за есенно-зимния интервал.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР