Жители на Крумово са разтревожени, че незаконното сметище, с което

...
Жители на Крумово са разтревожени, че незаконното сметище, с което
Коментари Харесай

Жители на Крумово алармират за незаконно сметище, боклуците - хвърляни от “Чистота“

Жители на Крумово са разтревожени, че противозаконното бунище, с което селището се пребори доскоро повече от година, още веднъж се възражда. След изчистването му през 2021г. кметството предприе залесяване, с което се целеше освен превъзпитание, само че и по-дълготрайното запазване от недоброжелатели.
Прочетете още
Към днешна дата обаче локални подозират, че недоброжелателят се крие точно в локалната администрация и метода, по който тя е провела сметоизвозването.

„ Кметът сложи 24 часово видеонаблюдение, което следи подстъпите към сметището за да се спипат възможни извършители. Преди време в репортаж бяха хвърлени съмнения, че бус на кметството върви там всеки ден. Тогава Самоковарева съобщи, че това се случва за транспортиране на биоразградими боклуци. Прави усещане обаче, че преобладаваща част от изхвърлените там боклуци са от комерсиална активност - кашони, кутийки от безалкохолни, чаши от кафе, останки от храни. Една дребна част е зелена маса “, разяснява пред TrafficNews гражданин на Крумово.

В различен сигнал до медията ни се показва, че прекомерно постоянно контейнерите в цялото село преливат от боклуци. За справяне с проблема - същите тези боклуци по-късно се придвижват от чиновници на " Чистота " до въпросното бунище. Към гражданския сигнал са прикрепени и фотоси, които затвърждават това. Дейността на чиновниците в бялото бусче се удостоверява и от клип, в който проличава по какъв начин изпразват ремаркето със всевъзможен вид боклуци на въпросното място.

„ Не е загадка за никой, че служащите през ден обикалят по улиците и подвигат разпилените боклуци, било то битови или небитови. Това всеки един от нас го вижда. Камиончето стопира и товари всички разпилени кашони, бутилки, торбички и така нататък Няма неприятно и поздравления за работата, само че си задаваме въпроса- Къде ги карат? Какво става с тях по-късно? Същите боклуци след това могат да бъдат видени на разрастващото се нелегално бунище, което е под непрекъснато 24 часово видеонаблюдение от самото кметство?! Излиза, че хората се грижат за природата, а тези, които би трябвало да им оказват помощ, вършат противоположното “, възмущава се гражданин на Крумово.



TrafficNews потърси мнението на локалната администрация. Оттам обявиха, че кратността на сметоизвозване е два пъти в месеца. Затова и цветните контейнери постоянно се препълват.

„ Клипът е изработен на затвореното хранилище за боклуци. Там отпадъците не са изхвърлени от чиновниците на кметството. Ние не изхвърляме нерегламентирано отпадъци. Част от длъжностната характерност на чиновниците на „ Чистота “ е да се грижат за чистотата на територията за обитаемото място, по тази причина те събират от преливащите контейнери “, коменитра кметът Румяна Самоковарева.

На въпрос по какъв начин по този начин един човек, който изхвърля отпадъци измежду природата, се грижи за непорочност, ни бе отговорено:

„ Не. Те не изхвърлят отпадъци измежду природата. Това не е нелегално бунище. Те краткотрайно депонират отпадъците в хранилище, до момента в който дойдат компаниите, с цел да почистят “, декларира Самоковарева и добавя: „ Там не е позволено да се изхвърлят боклуци “.

Питаме „ Нали е неразрешено? “ и за какво на мястото се вижда боклук, която е изрично рискова за изхвърляне измежду природата. Кметът декларира:

„ Да, за жал има жители, които са недобросъвестни. Ние от време на време почистваме това бунище със средства, заложени по план-сметка за непорочност на обитаемото място. Ние можехме и за нещо доста по-рационално да ги изразходим, само че чистим и такива нерегламентирани сметища “.

Самоковарева добави, че е ангажимент на Община Родопи да бъде зачестен графикът за сметоизвозване на преливащите контейнери. TrafficNews ще отнесе въпросът към Общината и Регионалната ревизия по околната среда и водите.

Очаквайте детайлности!

Галерия:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР