Жители на Гелзенкирхен се оплакват от българите и румънците в

...
Жители на Гелзенкирхен се оплакват от българите и румънците в
Коментари Харесай

Българи в Германия: Не ни искат тук


Жители на Гелзенкирхен се оплакват от българите и румънците в града и ги упрекват, че замърсяват улиците. Според представителите на българската общественост там същинската причина за недоволството им е друга.

Преди няколко седмици поданици на немския град Гелзенкирхен се обръщат към локалното издание от медийната група ВАЦ. Те се оплакват от българите и румънците, които живеят на тяхната улица - " Бисмаркщрасе ". Една от тях, жена на име Кирстен Енгман, споделя следното: " Вашите изявления за нетърпимата конюнктура, която основават преселниците, идващи по всяка възможност от Румъния и България, ме окуражиха да ви опиша в каква атмосфера сме принудени да живеем ние на " Бисмаркщрасе ". "
Редакцията предлага
Заради този и доста други сходни сигнали от ВАЦ вземат решение да потърсят мнението на представители на двете мигрантски общности в Гелзенкирхен. Репортар на изданието се среща с една групичка от към двайсетина българи пред българския магазин на " Бисмаркщрасе ", известно място измежду общността в Гелзенкирхен. Пред магазина имало разхвърляни на тротоара празни пластмасови чашки за кафе и купища обелки от семки. Боклук, който остава постоянно, откакто мъже прекарват часове наред в приказки на улицата, четем в обявата.

" Ако чистеха постоянно, нямаше да е мръсно "

" Обвинението, че замърсяваме улицата е единствено израз на техния същински проблем с нас ", споделя 37-годишен мъж с татуиран автомат на шията си. По думите му, същинският проблем в тази ситуация е расизмът. " Германия е расистка страна, а множеството германци не желаят чужденци. Затова хвърлят цялата виновност върху нас. Това постоянно е било по този начин ", твърди българинът, а други седем мъже, наобиколили го, поклащат глави в символ на единодушие.

След това думата взима различен мъж, който сочи чашката за кафе в ръката си, а по-късно и намиращото се на два метра кошче за отпадък. " Ако общината се беше погрижила да изхвърля всеки ден боклука, нямаше да се постанова да оставяме отпадъците до кошчето ", споделя той. На въпроса за какво тогава не изхвърля чашката си в друго кошче, което не е претъпкано, мъжът дава отговор с обидно изражение, пишат от ВАЦ. Трети мъж прибавя уверено, че в кварталите, където живеят единствено германци, от общината поддържа чисти улиците и постоянно изхвърлят боклука. След което изяснява: " Вършим работа, която никой различен не желае, и получаваме пари, за които германецът няма да си помръдне пръста. А за признателност ни хулят. Не си дават сметка, че ние сме тези, които внасят мъничко живот на " Бисмаркщрасе ". Че кой различен, в случай че не ние, би харчил парите си тук ", пита риторично българинът.

" Улицата е на всички "

Постепенно към диалога се причисляват и останалите мъже, съгласно които обвиняванията към чужденците, да вземем за пример за шума, който подвигат, са измислено опрощение за това да ги изгонят. " Да, събираме се тук, с цел да си приказваме. Че къде другаде да идем? Ако им е шумно, да си затварят прозорците. Улицата е на всички. Ако вършим нещо неправилно, полицията незабавно ще ни арестува, можете да бъдете сигурен в това ", твърди разпалено различен мъж със същата татуировка върху шията си.

Тези хора се считат за " съвременни плебеи ", отбелязва по-нататък изданието като се базира и на други българи и румънци, които работят на отплата ден за ден. " Всички знаят, че това е по този начин,  само че защото засегнатите сме ние, а не те, никой не подхваща нищо ", споделят пострадалите. И все пак тук те се усещат по-добре, в сравнение с в родината им. А отговорни нормално са " другите ", излиза наяве от диалозите. " Не желаят да сме тук, само че имаме това право като жители на Европейски Съюз ", акцентират те.

Накрая един от мъжете хвърля празната си чашка от кафе до препълненото кошче за отпадък. " Ако през днешния ден го бяха изпразнили, чашката ми в този момент щеше да е вътре в кошчето. Толкова е просто. "

Броят на българите и румънците в Германия продължава да пораства

Не доста по-различна е картината в други немски градове с огромни непознати общности. Неотдавна градските управляващи в Дортмунд разгласиха отчет за имиграцията от Югоизточна Европа. В него се споделя, че броят на преселниците от България и Румъния продължава да нараства, въпреки и с  по-бавни темпове. Затова пък тези хора остават в Германия към този момент по-дълго време, написа вестник " Рур Нахрихтен ". Междувременно всеки шейсети гражданин на Дортмунд е българин или румънец. В групата на българските преселници най-вече са хората от квартал Столипиново в Пловдив, научаваме още от изданието.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР