Жертви на атаката със зарин през 2013 година Експерти от

...
Жертви на атаката със зарин през 2013 година Експерти от
Коментари Харесай

Тестове потвърдиха три, извършени със зарин от запасите на режима, атаки в Сирия


Жертви на офанзивата със зарин през 2013 година

Експерти от лаборатории на Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) са стигнали до извода, че нервнопаралитичният газ зарин, с който бе осъществена огромната химическа офанзива против предградието Гута на сирийската столица Дамаск на 21 август 2013 година, е от запасите на този газ в арсенала на сирийското държавно управление, са декларирали пред Ройтерс дипломати и учени. Това поддържа западните обвинявания, че силите на режима на Башар Асад стоят зад това закононарушение, отбелязва организацията.

При осъществените лабораторни проби, мостри, събрани от задачата на Организация на обединените нации в Гута след химическата офанзива, в която стотици хора починаха от отравяне със зарин, са били съпоставени с химикалите, предадени от Дамаск за заличаване през 2014 година Тестовете установили идентични " маркери " в образците, събрани в Гута и на местата на други две офанзиви с нервнопаралитичен газ - в град Хан Шейхун (провинция Идлиб) на 4 април 2017 година и в Хан ал Асал (провинция Алепо) през март 2013 година, показали двама души, ангажирани в тестванията.

Същите тези резултати станали основа за отчета на взаимния проверяващ механизъм на ОЗХО през октомври м.г., в който се прави извода, че сирийското държавно управление е отговорно за офанзивата в Хан Шейхун, при която починаха десетки хора.

Констатациите за Гута, чийто елементи са били доказани пред Ройтерс от два самостоятелни дипломатически източници, не са били включени в отчета през октомври, тъй като не са били част от мандата на проверяващия екип. Въпреки това те удостоверяват изказванията на Съединени американски щати, Англия и други западни страни, че държавното управление на Асад към момента има и употребява неразрешени боеприпаси в нарушаване на няколко резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на конвенцията за химическите оръжия, отбелязва Ройтерс.

ОЗХО отхвърли да разяснява тези разкрития на организацията. Сирия нееднократно е отричала да е употребила химически оръжия в гражданската война, която продължава към този момент седма година, и упреква бунтовническите групировки за химическите офанзиви осъществени на територии под техен надзор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР