Жертва на продължително домашно насилие заяви, че институциите са безпомощни

...
Жертва на продължително домашно насилие заяви, че институциите са безпомощни
Коментари Харесай

Жертва на домашно насилие разказа за ужаса и тормоза

Жертва на дълготрайно домашно принуждение съобщи, че институциите са безпомощни да спрат издевателството, на който е подожена и да защитят нея и децата й. Клавдия Дали изплака, че е изчерпала всички благоприятни условия, а полиция, обществени служби, протекция на детето и прокуратура неглижират случая и риска, на който сме изложени.

„ Изводите бяха, че това са фамилни проблеми, а след бракоразводното дело обществените служби представяха отчети, които са написани официално без среща с децата”, разяснява Дали в ефира на БТВ.

Адвокатът й съобщи, че обществените са установили, че бащата е нападателен и упражнява принуждение по отношение на детето и майката, само че не са решили, че децата са в риск. Също по този начин пишат и че бащата има добър наставнически потенциал, добави тя.

Клавдия описа, че двамата имат момиченце на 2 годинки, а всеки поотделно има по едно дете от предходна връзка. Клавдия има щерка на 7 все още на срещата им през 2013 година, а Радослав наследник на 11. Първият сигнал, че нещо не е наред Клавдия получила когато Радослав изискал двамата да имат общо дете, заявявайки, че децата им от предходните връзка са „ некачествени” и „ за нищо не стават”. „ Забременях и тогава видяхме първият потресващ случай по отношение на сина му. Той беше взел играчка от щерка ми, което са естествени детски неща и Радослав го повали на земята и стартира да го рита. Той плачеше и молеше да бъде избавен. И моята щерка е удрял, налагал й е унизителни санкции. Не й даваше да спи до мен, искаше да спи със сина му в една стая и едно легло, въпреки да са деца от друг пол и без родствена връзка”, споделя за претърпяното Клавдия.

Ужасът продължава – по думите й е била пребивана по време на бременността, а Радослав е отсъствал от работа под предлог, че тя има потребност от помощ с децата, с цел да изчака да й минат пострадванията и да няма опция да си извади здравно. Клавдия е била заключена в апартамент в Русе три седмици, още веднъж пребита. Тогава е била на очни занятия в университета, а Радослав е дошъл да желае да си отдръпна молбата за бракоразвод. По думите й той й е взел телефона, а до момента в който е спял, тя съумяла да си направи няколко фотоси на отоците и синините.



Клавдия е безапелационна, че съдът цени единствено експертизи и очевидци. „ В България институциите не могат да реагират на домашно принуждение, законът е нов, а обществените служащи не могат да разпознаят домашното насилие”.

Радослав отхвърли всички обвинявания. По телефона той разяснява, че нищо от думите й не е истина, а насилието е упражнявано върху него от нейна страна. „ Насилие имало упражнявано от нея към мен с помощта на патологичната й ревнивост. Не знам каква сензация се търси”, съобщи той.

Мъжът уточни, че Клавдия има проблеми с душeвността, предходна е през няколко психиатъра и има предписани лекарства. Радослав упрекна бащата на Клавдия в опит за ликвидиране пред полицейски патрул.

„ Тогава той ме причака пред блока на майка ми. Беше пийнал, влезе и стартира да дърпа щерка ни. Тя се разплака и когато я взех от ръцете му той ни блъсна. Моят другар, с който бях, го блъсна и след това Радослав го преби”, показа Клавдия. Адвокатът й добави, че защото тя има заповед, служителите на реда, извикани на мястото, е трябвало да го арестуват, само че не са го създали, макар че при нарушение на заповед за отбрана причинителят се задържа и предава на прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР