Жените са значително по-склонни да поемат по академичния път от

...
Жените са значително по-склонни да поемат по академичния път от
Коментари Харесай

Всеки четвърти в Бургаско е висшист, най-много са в областния център

Жените са доста по-склонни да поемат по университетския път от мъжете

С 83 000 висшисти разполага Бургаска обаст, сочат данни от Териториалното статистическо бюро Югоизток към Националния статистически институт. Това значи, че всеки четвърти в югоизточната област има тапия за висше обучение. Данните са за целия район, който по последни преброявания е с население от към 380 000 индивида. Очаквано, най-вече бакалавъри и магистри има в Бургас, където делът им по отношение на всички живущи тук е към 32%.

Анализ на статистиката демонстрира още, че спрямо предходното броене относителният дял на академично образованите в региона се покачва с 5.8%. Повече висшисти има измежду дамите (27.3%), и по-малко при мъжете (19.1%), като съпоставено с предходния пеериод (2011 г.), броят на дами с бакалавърска степен и нагоре се покачва с 6.7%, а при мъжете понижава с 4.7%.

Друга добра вест е, че продължава позитивната наклонност на понижаване на хората с ниско или без обучение. Със приключено начално обучение в региона има 22.4 хиляди индивида, почналите, само че незавършили същото са 17.4 хиляди, а в никакъв случай посещавалите учебни заведения – 3.4 хиляди Спрямо 2011 година относителните дялове на популацията на 7 и повече години  понижават надлежно с 1.9, 0.4 и 0.6 пункта. Най-нисък е делът на лицата с начално и по-ниско обучение в общините Бургас (9.3%), Приморско (10.5%) и Созопол (10.9%), а най-голям в Сунгурларе (21.1%), Руен (20.0%) и Средец (19.8%).

По отношение на грамотността – разбиране, дефинирано като умеенето да се чете и написа, също се вижда спад в броя на хората, които не имат това умеене. По-висок е процентът в селата (3.9%), в сравнение с в градовете (1.1%). Най-много необразовани има в Сунгурларе (5.2% от цялото население) и минимум в Несебър – 0.8%.

Когато пък става въпрос за приблизително обучение, максимален дял от хората в Бургаска област са със приключена най-висока степен на такова – професионална. 36.1% са приключилите общообразователни стратегии, а 63.9% - професионални, включващи придобиването на втора или трета степен на подготовка, или еквивалентните в предишното техникуми и междинни политихнически учебни заведения. Средното обучение е по-разпространено при мъжете (58.2%), в сравнение с при дамите. Към септември 2021 година в Бургаска област има общо 153.4 хиляди индивида, приключили точно тази степен на подготовка.

Как са разпределени по специалност, обучение и пол работещите в региона, очаквайте по-късно.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР