Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете в ЕС,

...
Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете в ЕС,
Коментари Харесай

Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, но взимат по-малки заплати

Жените печелят приблизително с 16% по-малко от мъжете в Европейски Съюз, а измежду ръководителите са два пъти по-слабо показани. Това сочат данни на Евростат.

Разликата е огромна дори в развити страни като Естония, Чехия, Германия и Австрия – все над 20%.

Делът на мъжете и дамите, работещи на ненапълно работно време, е друг: в Европейски Съюз през 2016 година 32% от заетите дами са работили на ненапълно работно време спрямо 9% от мъжете. Съществуват разлики измежду страните членки, като най-голям дял от дамите работят на ненапълно работно време в Холандия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - още веднъж в Холандия (26%) и Дания (17%).

Най-нисък е делът на дамите и мъжете, работещи на ненапълно работно време, в България – по 2%.

Най-голяма разлика сред коефициентите на безработица при дамите и мъжете се следи в Гърция (28,1% при дамите и 19,9% при мъжете) и в Испания (21,4% при дамите и 18,1% при мъжете).

Около една трета от дамите в евросъюза са с висше обучение, до момента в който господата с тапия от университет са 29 на 100.

Други данни от проучването демонстрират, че в Европейски Съюз дамите напущат дома на родителите си приблизително две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните татковци или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като положително за разлика от дамите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР