Жените изчезват от телевизионните сериали, а онези, които искат да

...
Жените изчезват от телевизионните сериали, а онези, които искат да
Коментари Харесай

"Медийната директива" на талибаните - сериали без жени, водещи с хиджаб

Жените изчезват от телевизионните сериали, а тези, които желаят да продължат да са водещи или публицисти, ще би трябвало да се демонстрират на екрана единствено с покрита глава.

Примерите са от новите национални инструкции, каквито талибаните издават рядко и които разказват по какъв начин би трябвало да наподобява медийното пространство на страната.

В условия, когато три месеца след завладяването на Кабул и преодоляването на Афганистан доста правила се афишират " на парче " и стягането на хватката върху публичния живот рядко е централизирана, светът следи с любознание идващите ходове на придвижването, което не всеки път съумява да построи точна визия какво се трансформира в Афганистан.

Новите правила обаче наподобяват относително хлабави и могат да се поясняват, считат съгласно афганистански публицисти. Така да вземем за пример, не се прецизира с какво би трябвало да покриват главата си - дали става дума за хиджаб, който покрива единствено косата, или скриващите и лицето никаб (с процепи за очите) или бурка (с мрежа пред цялото лице). В тези условия хиджабът наподобява като минималното условие.

На другия полюс са наблюдаващите, които се тормозят, че талибаните единствено изчакват и постепенно, последователно постановат строги ограничавания, до момента в който влизат още веднъж в ролята си на господари на Афганистан. И сега, въпреки да няма цялостна възбрана за образованието на девойките (каквато имаше при предходното им ръководство в края на 20 в.), в множеството провинции тези на гимназиален стадий не могат да вървят на учебно заведение. Движението упорства, че това е единствено " краткотрайно " и в името на сигурността им.

Какво се не разрешава или постанова

Налагат се общо осем нови правила:

- филми " против правилата на шариата или исляма ", се забраняват;

- неразрешена е и продукцията, ориентирана против " ислямските практики и човешкото достойноство " ;

- комедийни и развлекателни излъчвания, обидна за афганистанците, също е неразрешена (най-общо " които наскърбяват някого " );

- непознати филми, които предизвикват непознати културни полезности, не трябва да се излъчват, тъй като това дава глас на непознати култури и неморалност;


© Reuters

- не могат да се излагат на показ мъжки интимни елементи на тялото, нито други над коленете или под гърдите;

- дами въобще не могат да се демонстрират в телевизионни сериали;

- дамите в журналистика или други формати би трябвало да покриват главата си;

- телевизионна продукция, в която се появява пророкът Мохамед, се не разрешава

Това ще е мощен удар по телевизионния бизнес на Афганистан, където се излъчват главно непознати сериали с дами като водещи артисти.

Талибаните трансформират медиите

Новите правила, издадени от Министерството за поощряване на добродетелите и попречване на пороците (създадено на мястото на това за правата на жените), са още една крачка към ограничението на видимостта на дамите в общественото пространство.

" Нова не са правила, а религиозни насоки, " за " Франс прес " представител на министерството.

Афганистанският медиен пейзаж процъфтя след свалянето на талибаните през 2001 година - от азиатски сериали до американски реалити формати, не без помощта на западния опит и капитали.

" Правила " или " насоки ", те не наподобяват в заплаха да бъдат заличени на мощ, сходно да вземем за пример на експлицитната възбрана за гледане на телевизия през 90-те години на предишния век. Същевременно деятели се притесняват, че новите упътвания са единствено част от пъзела на похищенията против медиите в страната от последните месец.

Талибаните твърдяха, че са се трансформирали и ще разрешават сериозно отразяване на работата си; появяват се обаче за тормоз и закани против публицисти, кито го вършат. Според локални медии из страната талибаните в обособени случаи оказват напън, с цел да бъде излъчено каквото желаят, или пък не разрешават потреблението на думата " талибани ", като избират " Исляско емирство ". Открити обвинявания или подмятания за известни персони, подлагали на критика талибаните по малкия екран, стават жертви на и даже придвижването да не подхваща нищо против тях (а единствено да насочва остри реплики), страхът в медийното пространство постоянно е осезателен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР