Жени. Живот. Свобода. След хилядолетия човешка история и цивилизация има

...
Жени. Живот. Свобода. След хилядолетия човешка история и цивилизация има
Коментари Харесай

Жени | Живот | Свобода - нов художествен проект на Теодора Дончева - Теч

Жени. Живот. Свобода. След хилядолетия човешка история и цивилизация има прекалено много места, където тези три думи не могат да попаднат дружно в едно изречение. Иран е едно от тези места. Там свободата не принадлежи на дамите. А животът без независимост е единствено битие, което може да бъде прекратено поради най-дребния жест, в случай че този жест бъде разчетен като непокорство.

Борбата за заслужен живот на хората в Иран ни касае директно, без значение от културните разлики. Ние можем, а и сме длъжни да допринесем гласовете на иранките да продължат да отекват. С своя нов живописен план Теодора Дончева – Теч цели точно да насочи вниманието към митингите в Иран и да изрази своята респект и поддръжка към хората там, които отстояват свободата си.

Изложбата  " Жени | Живот | Свобода "  е ситуирана в Културен център G8 в границите на фестивала Sofia MENAR и може да се види до 5 февруари. Проектът е осъществен с поддръжката на Национален фонд „ Култура “.



В средата на септември 2022 година един по този начин неуместно преустановен живот се оказа капката, която преля горчивата чаша с търпението на иранските дами. (Джина) Махса Амини - млада жена от кюрдски генезис, е арестувана от така наречен „ нравствена “ полиция за „ погрешно подложен хиджаб “. След нанесения побой след задържането й Махса изпада в кома, от която по този начин и не излиза.

Смъртта на младата жена възпламени публичното неодобрение в страната. Иранските дами, подкрепени от голям брой мъже, взеха решение да стартират да вършат това, за което бяха по този начин гневно преследвани – да бъдат свободни.

Протестите в Иран не стопират към този момент месеци наред макар бруталността, с която режимът на аятоласите се пробва да ги смаже. Жените там са твърдо решени да си върнат свободата и живота. В знак на непокорство те горят своите хиджаби, отрязват косите си или ги оставят да бъдат свободно развявани от вятъра, танцуват, крещят, снимат гневните офанзиви на полицията... Всяко едно от тези неща може да им коства живота. Стотици са починали досега. Но митингите не стопират. Защото няма същински живот без независимост.

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на  , а онлайн пакетите са дейни на.

Sofia MENAR Film Festival се провежда от “Позор ” и среща българската аудитория с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival показва най-хубавото от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като обичайно включва и особено подбрани тематични събития, свързани с страните от този район, както и с обичаите на етническите групи, които населяват земите им. Фестивалът е учреден през 2009 година.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР