Жена в Китай наскоро почина от H3N8, подтип на птичи

...
Жена в Китай наскоро почина от H3N8, подтип на птичи
Коментари Харесай

СЗО: Първи смъртен случай на човек от птичи грип H3N8 в Китай

Жена в Китай неотдавна умря от H3N8, подтип на птичи грип, който е заразил единствено трима души досега, заяви Световната здравна организация (СЗО).

И трите случая на H3N8 при хора са докладвани в Китай. Първият беше обявен през април 2022 година и се случи при 4-годишно момче в провинция Хенан, което евентуално е хванало вируса от кокошки или диви патици в дома си. Вторият се случил идващия месец при 5-годишно момче в провинция Хунан, което неотдавна било на пазар, където се продавали живи домашни птици. Болестта при първото момче протекла тежко и се наложило интензивно лекуване, само че при второто е минала леко. И двете деца са излекувани напълно.

China records world’s 1st human death caused by H3N8 bird flu
— Fox News (@FoxNews)
Наскоро докладваният трети случай беше открит при 56-годишна жена от провинция Гуангдонг, чиито признаци се появили за първи път на 22 февруари 2023 година Тя била приета в болница поради тежка пневмония на 3 март и умряла на 16 март.

Според СЗО пациентката е имала „ голям брой съществени болести “ и е била изложена на живи домашни птици преди да се разболее, както и на диви птици наоколо до дома си.

Изследователите по-късно събраха проби от вкъщи на пациентката и от близкия пазар и откриха, че пробите от пазара са позитивни за грип A(H3), необятната категория грипни вируси, към които принадлежи подтипът H3N8.

Към днешна дата не са открити доказателства за разпространяване на H3N8 от човек на човек.

The World Health Organization has confirmed the first death from the H3N8 bird flu in China.
— Pop Tingz (@ThePopTingz)
„ Наличната епидемиологична и вирусологична информация допуска, че вирусите на птичия грип A(H3N8) нямат потенциал за дълготрайно предаване измежду хората “, показва СЗО. „ Следователно актуалната оценка е, че вероятността за разпространяване от човек на човек е ниска. “

Въпреки това, защото вирусите непрестанно се развиват, значимо е да се продължи наблюдението на H3N8, с цел да се открият промени, които могат да го създадат по-опасен за човешкото здраве.

⚠️ BREAKING:

The women infected by H3N8 bird flu in China
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР