Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност

...
Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност
Коментари Харесай

Жена със 100% увреждания почина и не дочака преосвидетелстване

Жена от Пловдив, която от години е със 100% неработоспособност умря, до момента в който чака близо година за преосвидетелстване в ТЕЛК. Заради тромавата бюрократична процедура и дългите периоди за обжалване, околните са решени да съдят българия в Страсбург.

Мима Тотева 43 години живее с епилепсия. Освидетелствана е в ТЕЛК като 100% неработоспособен с непозната помощ. През март предходната година дамата за подред път се явява пред ТЕЛК - Пловдив. И решението е 98%, без непознато подкрепяне. Експертите този път преценят, че тя може да се грижи сама за себе си и трансформират здравното умозаключение.

Човек, който е имал по 11 припадъка дребни дневно и съвсем всяка седмица огромни припадъци. Като ви споделям огромни припадъци приказвам с пяна на уста, губене на схващане, рухване по всяко място и когато и да е. А без компаньон тя не можеше да се оправя сама, тъй като за нея животът е придружителят, разяснява пред Нова телевизия Румяна Георгиева, сестра на умрялата.

Сигурно е оздравяла от епилепсията след 43 години. Така го разбирам аз. Повече от подигравка. Това не е подигравка. Това е нямам думи... това е насмешка с всички такива заболели хора. Със 120 лв. пенсия я оставиха от самото начало и я убиха отвред. 170 лв. ѝ е токът. Чакаш, до момента в който умреш, разяснява Румяна Георгиева.

Освен това пенсията ѝ от 300 е понижена на 120 лв.. Сестра ѝ, която също е пенсионерка се принудила да стартира работа, с цел да се устоят и двете. Още през март решението на локалния ТЕЛК е обжалвано в Националната лекарска комисия в София. Уверили я, че при започване на декември ще излязат със мнение. Близо година такова няма, а до момента в който чака сестра й умряла.

Тя апелира в НЕЛК. Но в нашата система нямаме данни да е върнато досието за ново разглеждане или сътрудниците в НЕЛК да са взели мнение. Обжалват хора, да. Има доста обжалвани решения, разяснява доктор Райна Ангелова, шеф на ТЕЛК-Пловдив.

Опитите на Нова телевизия да получи коментар от Националната експертна лекарска комисия в София са блъснали на камък. По информация на малкия екран след последните промени в наредбата, която орязва инвалидните пенсии, са затрупани с тъжби. Това е повода някои от решенията на НЕЛК сега да се бавят близо година. През това време обаче някои от пациентите не съумяват да дочакат да получат здравната си експертиза.

Най-абсурдното е, че телковото решение на Мима ще бъде издадено посмъртно, тъй като по този начин гласи законът. За това роднините ѝ упорстват, с цел да няма повече неуместни и да има смяна в работата на комисиите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР