Жълтите павета от емблема на София се превърнаха в символ

...
Жълтите павета от емблема на София се превърнаха в символ
Коментари Харесай

По разнебитените жълти павета: къде се крие корупцията

Жълтите павета от емблема на София се трансфораха в знак на корупцията. За разлика от други пъти обаче в този момент абсурдът с разместените и счупени паважи провокира намесата на Европейската прокуратура, която се сезира от медийни изявления от септември 2022 година От там проверяват корупция, която се прави оценка на най-малко 6 млн. лева, огромна част от които европейски пари.Историята за това по какъв начин е извършена процедурата за въпросния ремонт - на сектора пл. " Александър Невски " и бул. " Цар Освободител ", красноречиво приказва за сбъркани процеси и пропуски (умишлени или не) на няколко равнища. Като стартираме от самото ѝ начало, през избора на реализатор, през това какъв брой му е изплатено и защо, минем през последвалата преработката на плана, по който изпълнителят към този момент е работил, и избора на нов реализатор за сходна сума, към този момент по нов план, който на процедура не планува никакви огромни промени. И, несъмнено, самото осъществяване.

Жълтите павета от емблема на София се трансфораха в знак на корупцията. За разлика от други пъти обаче в този момент абсурдът с разместените и счупени паважи провокира намесата на Европейската прокуратура, която се сезира от медийни изявления от септември 2022 година От там проверяват корупция, която се прави оценка на най-малко 6 млн. лева, огромна част от които европейски пари.

Историята за това по какъв начин е извършена процедурата за въпросния ремонт - на сектора пл. " Александър Невски " и бул. " Цар Освободител ", красноречиво приказва за сбъркани процеси и пропуски (умишлени или не) на няколко равнища. Като стартираме от самото ѝ начало, през избора на реализатор, през това какъв брой му е изплатено и защо, минем през последвалата преработката на плана, по който изпълнителят към този момент е работил, и избора на нов реализатор за сходна сума, към този момент по нов план, който на процедура не планува никакви огромни промени. И, несъмнено, самото осъществяване.

Сега се чакат резултати от следствието на Екологичен потенциал, като на този стадий в общественото пространство кметът на София и някогашния министър председател Бойко Борисов, общо взето, демонстрираха успокоение и трансферираха виновността върху компанията реализатор. Нещо, което, както ще видите по-нататък в тази история, наподобява по-скоро на краткотрайно затваряне на очите, тъй като общината - въпреки и да упреква избрани компании и да показва неодобрение - след това продължава да работи с тях.

" Ако има извършител, който бъде потвърден като отговорен, да върне парите и да бъде вкаран в пандиза. И в случай че компанията е измамила общината, да си понесе отговорност. Петима души носят отговорност. Всичко това ми наподобява на скрит план ", добави Борисов. Има се поради, че са осъществени пет обиска - евентуално при двете компании, Столичната община, проектантите и компанията, упражняваща авторския контрол. От двама източници " Капитал " удостовери, че е имало инспекции при настоящия реализатор.
Реклама Първият реализатор, от който сме недоволни
Да стартираме от 2018 година - годината, която попада и в следствието на Европейската прокуратура. По това време се ремонтира и " Графа ", като община София подписва контракт и за ремонта на пл. " Александър Невски " и " Цар Освободител " за 17 млн. лева с компанията " ПСТ груп ". Преди това поръчката към този момент е спирана един път поради " основна смяна " в изискванията, която ще докара до " смяна на кръга от заинтригувани ". Малко преди този момент ПСТ е изгубила предварително контракт за настоящ ремонт на улиците в няколко столични региона поради некачествено осъществяване, по думите на кмета Йорданка Фандъкова. Строителят е получавал по 90 хиляди лева месечно, само че Йорданка Фандъкова приключва връзките с компанията по тези планове поради " несъблюдение на отговорностите ". " Ние присъди не издаваме, само че [ " ПСТ груп " ] получиха един от най-тежките уроци от нас ", разяснява тогава Фандъкова.

Няколко месеца по-късно историята се повтаря и с ремонта на площада. След като не се вижда съвсем никакъв резултат от почналия ремонт на " Александър Невски ", кметът на София споделя, че не е удовлетворена от компанията, и взема решение да приключи контракта . Според източници на " Капитал " това е станало по взаимно единодушие. Което в резюме значи, че ПСТ не е глобена макар недоволството на кмета, като е допустимо и да не са спазени периоди - мотив да се желаят неустойки, които не са поискани.

Сега, след намесата на Екологичен потенциал, от общината обясниха, че повода за прекратяването на контракта е била в " нужда от смяна на плана, която води до промени в количествата и типа работи, което изисква разкриване на нова социална поръчка за избор на реализатор ".

Никъде не е оповестено обществено какъв брой средства са били изплатени на компанията за свършената работа. Затова през 2020 година " Капитал " изпрати Заявление за достъп до социална информация, на което беше отговорено, че става дума за 4.596 млн. лева без Данък добавена стойност, или 6 млн. лева с Данък добавена стойност (колкото се загатват и в известието на ЕП), като 66.13% от средствата са европейско финансиране.
Реклама Проект без базови мисли
Между тези две процедури е ясно, че планът, който се извършва, не дава отговор на избрани условия. Според източници на " Капитал " за тези опасения се е знаело още преди сключването на контракта, само че все пак София е задвижила процедурата. След като ремонтът към този момент се е изпълнявал , лева Оказа се, че не е съгласуван с базови неща - положението на подземната инфраструктура, канализацията и риска за вреди за близките исторически здания при работата на тежки машини (Централния боен клуб и Централната военна библиотека), като за последните общината е знаела преди сключването на контракта, споделят източници на " Капитал ".

Поканата за смяна на плана е отправена още веднъж към А.Д.А. на Пантелеев (същото бюро, проектирало и " Графа " ), тъй като, в случай че се разпореди на друго лице, би довело до нарушение на авторските права, добити по закон.

Въпреки това 3 млн. евро, или 6 млн. лева, са изплатени на строителя ( " ПСТ Груп " - бел. авт.) без неустойки за просрочие. От заявката за достъп до социална информация, което " Капитал " получи тогава, излиза наяве, че тези 4.6 млн. лева, или 6 млн. лева с Данък добавена стойност, " ПСТ груп " е получила за дейностите по ремонта на ул. " Московска " от ул. " Г. С. Раковски " до " Дунав ", както и за ул. " 11 август " от " Дунав " до градинката " Кристал ", ул. " 6-ти септември " в частта ѝ от " Цар Освободител " до " Аксаков ", градинката " Св. Климент Охридски " и бул. " Васил Левски " от " Цар Освободител " до кръговото на булеварда.

Преработеният вид на плана пък планува в огромна степен опазване на съществуващото състояние, като всички амбициозни хрумвания са отпаднали. Решено е паветата към храма само да бъдат пренаредени. Пейките, които преди бяха планувани в тревните площи, да бъдат сложени в алейната мрежа. Предвидено е и построяването и подпорна стена към Централния боен клуб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР