Жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова за

...
Жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова за
Коментари Харесай

Съд отказа да касира изборите за кмет на София, Манолова ще обжалва

Жалбата на Мая Манолова против избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София беше отхвърлена от Административния съд София-град (АССГ).
Съдът декларира, че недоволството на Манолова за погрешно отчитане на бюлетините в избрани секции е безпричинно.
Той изследва в елементи процеса по броене на гласовете, сформиране на протоколите и въвеждането на данните в системата на „ Информационно обслужване “ и не открива нарушавания.
Манолова твърди, че са позволени основни нарушавания на изборния развой, които са довели до опорочаване волята на гласоподавателя.
„ Съдът следва да откри такива нарушавания, при недопускането на които би се достигнало до друг юридически резултат, респ. продобиване на избора от друг претендент. Преценката за законосъобразността на избора като изборен развой следва да изхожда от съществуването на правото на глас и упражняването му, съгласно закона.
Нарушението на изборния развой следва да докара до нищожност на избора, което би определило същото като значително. Такива са единствено тези нарушавания, които в случай че не бяха позволени получения избирателен резултат би бил друг от признатия в оспорваното решение на ОИК “, припомня арбитър Галин Несторов в решението си.
Той акцентира, че изборните комисии се сформират от партиите и обединенията, които имат евродепутати след реализиране на единодушие. И завява, че този метод на сформиране и назначение на ОИК и СИК е гаранция за бистрота и правда в работата им по осъществяване на изборите.
В него се акцентира, че оспорването на протоколите става за съответни секции, каквито и бяха посочени от Манолова.
Освен това съдът е открил, че системата на „ Информационно обслужване “ е работила правилно в изборния ден. „ Съществуват протоколи, които при предаването и въвеждането в софтуерната система са дали неточности и са били поправени и въведени още веднъж, и за тях е била издадена квитанция за промяна. При въвеждането на протокола в софтуерната система, обслужваща изборите, то данните се резервират в базата данни на системата. Т.е., базата данни съдържа информацията, която е въведена от оператора на база хартиените протоколи и отстранени неточности “, написа в решението.
Едно от недоволствата на Манолова беше обвързвано с преброяването на недействителните бюлетини. Твърдението в жалбата е хипотетично и недоказано, декларира съдът. И акцентира: „ Броят недействителни бюлетини, избрани в целокупност за изгубилия претендент Мая Манолова са малко над 900, като даже да се одобри, че всички те са действителни, то броят им е нищожно дребен спрямо разликата в изборния резултат от над 20 000 гласа и няма по какъв начин да го промени. Нещо повече, броят недействителни бюлетини за спечелилия претендент е над 1200, което е индиция за опция за приемане за действителни на подобаващ брой недействителни бюлетини и за този претендент по този начин, както и за другия, та даже в по-голям размер “.
Що се отнася до подадените сигнали за белязване на бюлетини, за пазаруване на гласове, проведен и следен избор, отбелязване с Х или V върху противоположната страна на бюлетината и обявяване на резултати от осведомителните организации, АССГ показва: „ Липсват данни по делото за формирани досъдебни производства и за реакцията на съответните органи. В нито един от тези сигнали не се твърди неотразяване на оборване на отразяването на бюлетини като действителни или недействителни в обособени СИК. При неналичието на доказателства за фактически всеобщо пазаруване на гласове в изброените СИК съдът не намира, че е допустимо да се откри такова опорочаване на подадени действителни бюлетини за спечелилия претендент, което да преодолее разлика от над 20 000 гласа “.
Мая Манолова разгласи, че ще апелира решението пред Върховния административен съд. По време на правосъдния развой Манолова даде 14 тома доказателства за изборни нарушавания и нерегламентирано превръщане на протоколи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР